Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges inresekarantän tas bort för vaccinerade

Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: HEIKO JUNGE / NTB TT NYHETSBYRÅN

Från och med på fredag klockan 15 slipper den som reser in i Norge att sitta i inresekarantän.

Det gäller för norrmän som är fullvaccinerade, eller som har haft corona det senaste halvåret, skriver den norska regeringen på sin hemsida.

Det var på en presskonferens på onsdagen som Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie meddelade att man inför ändringar i reglerna kring inresekarantänen.

Fullvaccinerade norrmän, och de som har haft covid-19 de senaste sex månaderna, undantas nu från regeln. Det skriver den norska regeringen på sin hemsida. 

– Regeringen gör dessa ändringar nu, eftersom vaccintäckningen ökar hos befolkningen och för att de flesta i riskgrupperna har erbjudits den första vaccindosen. Snart kommer ett system vara på plats som kan verifiera dokumentation kring vaccinationsstatus från EU och EES-området och Storbritannien, säger Bent Høie i ett pressmeddelande.

”Måste likväl testas på gräsen” 

Kravet är att man ändå testar negativt vid gränsen, eller inom två dagar efter inträdet i Norge.

En förutsättning för att undantas från inresekarantänen är att man kan uppvisa dokumentation på att man är fullvaccinerad, eller har varit sjuk i corona det senaste halvåret. 

– De som är fullvaccinerade eller har haft covid-19 de senaste sex månaderna, och som kan dokumentera detta på ett säkert och verifierbart sätt, behöver inte vara i inresekarantän från och med fredag den 11 juni klockan 15. De måste likväl testas på gränsen, säger hälso- och omsorgsministern i pressmeddelandet.

Förra veckan införde regeringen ett undantag för barn under 12 år. De slipper inresekarantänen när de testar negativt, tidigast tre dagar efter ankomst. Det undantaget utvidgas nu till att gälla personer upp till 18 år.

SE MER:

Svenske pendlaren: ”Det har varit väldigt krävande”