Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge kan öppna gränsen för fartyg

OBS! Bilden är en genrebild.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Bjorn Larsson Rosvall
Norska flaggan.Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Under coronakrisen har fartyg på rederierna Fjord Line och Color Line legat i hamn.

Nu har norska statsministern pratat om att åter öppna gränserna till vissa svenska regioner, det rapporterar Strömstads Tidning.

– Det var en positiv signal från norska statsministern att man ser över att öppna regionalt, säger Helge Otto Mathisen, kommun­aktionschef för Color Line, till lokaltidningen.

Till följd av coronakrisen har många verksamheter och företag trampat vatten. För rederierna Fjord Line och Color Line innebär det stora summor av förlorad inkomst.

Men en ljusglimt i mörkret har uppstått när den norska statsministern Erna Solberg öppnat upp för att öppna vissa svenska gränser från och med den 16 juni.

Nu hoppas rederierna på ett positivt besked.

– Det var en positiv signal från norska statsministern att man ser över att öppna regionalt, säger Helge Otto Mathisen, kommun­aktionschef för Color Line, till Strömstads tidning.

Trafiken kan återupptas

Trafiken kan återupptas mellan Norge och Sverige från och med den 16 juni klockan 12.00 – om Norge beslutar det.

Det som är avgörande i frågan är hur smittspridningen i regionerna ser ut. Rederiet Fjord Line har valt att satsa på att gränserna öppnas det utsatta datumet.

– Det stämmer, vi förskotterar de goda nyheterna som vi tror kommer nu i loppet av kort tid från regeringarna om gränstrafik och karantänsregler, men självklart förhåller vi oss till var tid gällande regler på området och det är så klart bara om myndigheterna ger klarsignal som vi kör i gång vår trafik, uppger Rickard Ternblom, rederiets koncernchef i ett e-postmeddelande till Strömstads tidning.

Miljoner kronor

Coronakrisen har inneburit miljontals kronor i förlorad inkomst för rederierna. Samtidigt är Helge Otto Mathisen positiv till att Color Line överlever krisen. 

– Det här ska vi klara. Det viktigaste för oss är att få komma i gång så fort som möjligt. Vi lever med den ekonomiska smällen, säger han till Strömstads tidning.

 

Vd Rickard Gustafson om SAS situation och framtid.