Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordstan stänger tidigare – polis fruktar raketattacker

Nordstans köpcentrum stängs tidigare under Nyårsafton. Foto: ARKIV
Polisen har bett om detta eftersom man fruktar att ungdomsgäng planerar beskjutningar med nyårsraketer inne i Nordstan. Foto: ROBERT BOMAN

Nordstans köpcentrum stängs tidigare under nyårsafton.

– Det har vi gått med på att göra eftersom polisen och staden bett oss. Det är ju en speciell kväll, säger Ulrika Carlsson, VD.

Polisen har bett om detta eftersom man fruktar att ungdomsgäng planerar beskjutningar med nyårsraketer inne i Nordstan.

Köpcentrumet i Göteborgs centrum har normalt sett öppet till klockan 24 alla dagar. Under Nyårsafton stängs ingångarna två timmar tidigare, klockan 22, enligt VD:n.

– Butikerna har öppet som vanligt, de påverkas inte av det här beslutet. Däremot kommer vi att stänga Nordstan tidigare, säger Ulrika Carlsson.

Varför?

– På polisens rekommendation stänger vi tidigare och staden har sagt ok till detta.

– Nordstan är en allmän plats och polisen har ansvar för ordningen, därför väljer vi att följa deras rekommendation, säger Carlsson.

Fruktar attacker

Enligt vad GT erfar handlar det om rent säkerhetsmässiga orsaker. Nordstan har av och till genom åren haft problem med stök under sena kvällar. Nu verkar polisen frukta att nyårsnatten kunnat bli mycket stökig och bett om en tidigare stängning.

Enligt vad GT erfar är det bland annat en rädsla för att folk, i synnerhet väktarna som patrullerar i Nordstan, ska utsättas för "raketattacker". Det har varit stora problem i Västsverige inför nyåret med att ungdomsgäng riktat raketer mot människor, fordon och byggnader, vilket vi berättat om i ett antal artiklar tidigare.

"Mottagit information..."

På vaktbolaget Securitas säger sig den pressansvarige inte ha hört talas om något specifikt hot mot bolagets anställda som arbetar i Nordstan.

Men i ett dokument som GT tagit del står det bland annat följande: "Lokalpolisområde Göteborg City har mottagit information om att en större ordningsstörning planeras av de ungdomsgäng som normalt uppehåller sig i Nordstan... Enligt uppgifterna planerar dessa ungdomar att skjuta fyrverkerier och kasta smällare inne i köpcentrat... Lokalpolisområdet har uttryckt en önskan om att köpcentrat stänger tidigare på nyårsafton."

Polisens kommenterar detta enligt följande via presstalesmannnen Peter Adlersson:

– Det är ett beslut tagit i samförstånd i samband med polisen, Göteborgs stad och nordstan om att man ska stänga lite tidigare.

– Det har ju varit problem tidigare med ungdomsgäng och det har kommit in tips om att de eventuellt skulle komma dit med fyrverkerier och eventuellt ge sig på väktare. Så man väljer att stänga tidigare. 

 

LÄS MER Ledarbloggen om beslutet att stänga Nordstan tidigare

 

Nordstans öppettider har debatterats tidigare på politisk nivå och kommer med hotet att få ytterligare bränsle.

– Beslutet vad gäller nyårsafton är bra. Jag tycjker det fins ett behov att stänga tidigare fler kvällar vilket alliansen föreslagit tidigare, säger oippositionsrådet Jonas Ransgård (M).