Den vita älgen fångades på bild av kommunalrådet Hans Nilsson i Eda tidigare i år. Foto: HANS NILSSON
Den vita älgen fångades på bild av kommunalrådet Hans Nilsson i Eda tidigare i år. Foto: HANS NILSSON

Nordens Ark: Så kan älgen slippa bli skjuten

Publicerad

Beslutet att skjuta den berömda vita älgen i Värmland väcker starka känslor.

Mats Höggren, vd på Nordens Ark, ser en möjlig lösning på problemet med det aggressiva, men ikoniska, djuret.

– Kanske kan älgen drivas bort från bebyggt område. Lyckas man med det är det sedan upp till älgen att klara sig, säger han.

Polisen har beslutat att den vita älgen i värmländska Gunnarskog ska skjutas eftersom den flera gånger varit aggressiv mot människor.

En kvinna som var ute med sina hundar kastades omkull och skadade sig när älgen rusade emot henne. Kvinnan räddades av en granne som skrämde bort älgen.

Men beslutet om skyddsjakt har rört upp känslor och flera jägare är tveksamma till att skjuta det berömda djuret.

Mats Höggren, vd på djurparken Nordens Ark i Hunnebostrand, konstaterar att "fenomenet är välbekant " i hans bransch.

"Berör människor starkt"

– Djurs öden och äventyr berör människor starkt känslomässigt, säger han.

Nordens ark är en djurpark i Hunnebostrand.Foto: ROBIN ARON

Han förklarar att skyddsjakt av aggressiva älgar är något som sker regelbundet på goda grunder. 

– Nu pratar vi om en ikonisk älg som blivit globalt uppmärksammad. Den har en funktion när det gäller Värmlands turism och varumärke – det är ett jäkligt knepigt läge, konstaterar Mats Höggren, vd på Nordens Ark.

Driva bort älgen en lösning

Han menar att en möjlig lösning på problemet skulle kunna vara, som vissa jägare också påtalat, att driva älgen bort från området till mer obebodda trakter.

– Lyckas man med det är det upp till älgen att klara sig, och det är väl bra. Men det kan bli svårt för den att komma till rätta i ett helt nytt revir med andra älgtjurar som inte tycker det är kul med konkurrens, säger Mats Höggren.

Den vita älgen i Värmland har blivit världsberömd och många upprörs nu över beslutet att den ska skjutas.Foto: HANS NILSSON

Han tycker dock att det är självklart att älgen ska skjutas om den attackerar människor och blir kvar i området.

– Om en människa kommer till skada så sitter berörda myndigheter med ett stort ansvar i sitt knä, att inga åtgärder vidtogs, menar han.

Skulle Nordens Ark kunna tänka sig ta hand om den vita älgen?

– Nej, han kommer inte till Nordens Ark. Vi har inte älgar här. Och att plocka in vilda djur från naturen är komplicerat juridiskt. Ett vuxet djur har också svårare att acklimatisera sig till ett liv i hägn, även om det inte skulle vara omöjligt. Men själva attraktionsvärdet är ju älgen i sitt mystiska sammanhang i de djupa värmländska skogarna. Den mystiken skulle försvinna i en djurpark, säger Mats Höggren.

 

LÄS MER: Den världsberömda vita älgen ska skjutas

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER