Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nora hittad avmagrad och frusen – efter 2 år

När Nora hittades så vägde hon 16 kilo, hennes idealvikt är 40 kilo.
Nora är en blandning mellan Rottweiler, Pitbull och Dobermann.

Nora försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.

Andreas Selin och Linda Sarajärvi hämtade Nora hos polisen i Trollhättan och tog henne till veterinär.

Hunden hittades gravt undernärd, frusen och övergiven i ett industriområde i Lilla Edet förra måndagen.

En vecka senare stod det klart att hunden var lilla Nora, en valp som försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.

– De trodde att hon hade rymt och blivit överkörd av tåget, säger Linda Sarajärvi på Missing Dog Västra Götaland.

När hunden, som bara var skinn och ben, hittades i ett industriområde i Lilla Edet förra måndagen så fördes den till polisstationen i Trollhättan. Men när Linda Sarajärvi på Missing Dog Västra Götaland fick se bilder på hunden så bedömde hon att den var i behov av akut veterinärvård.

– Jag tänkte att hon behövde näringsdropp omgående. Efter många samtal till polisen så fick jag lov att hämta tiken i Trollhättan, säger hon.

Linda och Missing Dog-kollegan Andreas Selin tog hunden till djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg, där de konstaterade att hon inte behövde läggas in, men att hon var i behov av specialfoder.

– Hon följde med mig hem en natt innan vi tog henne till ett hundcenter, säger Linda

Ärr på nosen

Därefter började arbetet med att lokalisera hundens ägare. Missing Dog Västra Götaland gjorde stora eftersökningar och snart började det dyka upp flera tips som sa att det kunde röra sig om hunden Nora – en valp som bara fem månader gammal försvann spårlöst från ägarnas trädgård i Vårgårda i augusti – år 2013.

– Vi började jämföra bilder och tittade på Noras mamma som var en kopia av den här hunden. Det som avgjorde saken var att Nora fått ett ärr på nosen som valp efter att ha blivit biten av sin pappa – ett sådant ärr hade även den här hunden, berättar Linda Sarajärvi.

Under måndagen kom Noras tidigare ägare till hundcentralen där Nora befinner sig.

– De var inte säkra på att det var rätt hund förrän de träffade henne – men då försvann alla tveksamheter. Nora gick direkt fram till dem, det märktes tydligt att det fanns ett band där, säger Linda.

Ett mysterium

Hon beskriver återföreningen som ett magiskt ögonblick:

– Det är helt otroligt, jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det.

Var Nora har varit sedan hon försvann 2013 är ett stort mysterium.

– Veterinären trodde inte att hon blivit utsatt för vanvård eftersom hon är så otroligt människokär. Kanske har hon varit hos en person som haft mycket kärlek men inte mycket mat, säger Linda.

Ska dubbla vikten

När Nora hittades så vägde hon 16 kilo – under den senaste veckan rehabilitering så har hon hunnit lägga på sig tre kilo till.

– Men hennes idealvikt är 40 kilo, så hon måste fortfarande dubbla sin vikt, säger Linda.

Under tiden som Nora är på rehabilitering på hundcentret så ska hennes tidigare ägare fundera över om de har möjlighet ta hand om Nora igen, eller om någon annan får bli hennes husse eller matte.

– Om de inte har möjlighet att ta hem henne så kommer hon att omplaceras via polisen. Det finns många som har hört av sig som vill ge Nora ett hem, säger Linda Sarajärvi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!