När Nora hittades så vägde hon 16 kilo, hennes idealvikt är 40 kilo.När Nora hittades så vägde hon 16 kilo, hennes idealvikt är 40 kilo.
När Nora hittades så vägde hon 16 kilo, hennes idealvikt är 40 kilo.
Nora är en blandning mellan Rottweiler, Pitbull och Dobermann.Nora är en blandning mellan Rottweiler, Pitbull och Dobermann.
Nora är en blandning mellan Rottweiler, Pitbull och Dobermann.
Nora försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.Nora försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.

Nora försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.

Andreas Selin och Linda Sarajärvi hämtade Nora hos polisen i Trollhättan och tog henne till veterinär.Andreas Selin och Linda Sarajärvi hämtade Nora hos polisen i Trollhättan och tog henne till veterinär.

Andreas Selin och Linda Sarajärvi hämtade Nora hos polisen i Trollhättan och tog henne till veterinär.

Nora hittad avmagrad och frusen – efter 2 år

Publicerad

Hunden hittades gravt undernärd, frusen och övergiven i ett industriområde i Lilla Edet förra måndagen.

En vecka senare stod det klart att hunden var lilla Nora, en valp som försvann spårlöst från sina ägares trädgård i Vårgårda – för över två år sedan.

– De trodde att hon hade rymt och blivit överkörd av tåget, säger Linda Sarajärvi på Missing Dog Västra Götaland.

När hunden, som bara var skinn och ben, hittades i ett industriområde i Lilla Edet förra måndagen så fördes den till polisstationen i Trollhättan. Men när Linda Sarajärvi på Missing Dog Västra Götaland fick se bilder på hunden så bedömde hon att den var i behov av akut veterinärvård.

– Jag tänkte att hon behövde näringsdropp omgående. Efter många samtal till polisen så fick jag lov att hämta tiken i Trollhättan, säger hon.

Linda och Missing Dog-kollegan Andreas Selin tog hunden till djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg, där de konstaterade att hon inte behövde läggas in, men att hon var i behov av specialfoder.

– Hon följde med mig hem en natt innan vi tog henne till ett hundcenter, säger Linda

Ärr på nosen

Därefter började arbetet med att lokalisera hundens ägare. Missing Dog Västra Götaland gjorde stora eftersökningar och snart började det dyka upp flera tips som sa att det kunde röra sig om hunden Nora – en valp som bara fem månader gammal försvann spårlöst från ägarnas trädgård i Vårgårda i augusti – år 2013.

– Vi började jämföra bilder och tittade på Noras mamma som var en kopia av den här hunden. Det som avgjorde saken var att Nora fått ett ärr på nosen som valp efter att ha blivit biten av sin pappa – ett sådant ärr hade även den här hunden, berättar Linda Sarajärvi.

Under måndagen kom Noras tidigare ägare till hundcentralen där Nora befinner sig.

– De var inte säkra på att det var rätt hund förrän de träffade henne – men då försvann alla tveksamheter. Nora gick direkt fram till dem, det märktes tydligt att det fanns ett band där, säger Linda.

Ett mysterium

Hon beskriver återföreningen som ett magiskt ögonblick:

– Det är helt otroligt, jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det.

Var Nora har varit sedan hon försvann 2013 är ett stort mysterium.

– Veterinären trodde inte att hon blivit utsatt för vanvård eftersom hon är så otroligt människokär. Kanske har hon varit hos en person som haft mycket kärlek men inte mycket mat, säger Linda.

Ska dubbla vikten

När Nora hittades så vägde hon 16 kilo – under den senaste veckan rehabilitering så har hon hunnit lägga på sig tre kilo till.

– Men hennes idealvikt är 40 kilo, så hon måste fortfarande dubbla sin vikt, säger Linda.

Under tiden som Nora är på rehabilitering på hundcentret så ska hennes tidigare ägare fundera över om de har möjlighet ta hand om Nora igen, eller om någon annan får bli hennes husse eller matte.

– Om de inte har möjlighet att ta hem henne så kommer hon att omplaceras via polisen. Det finns många som har hört av sig som vill ge Nora ett hem, säger Linda Sarajärvi.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER