Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nooshi Dadgostar: ”Vi hade kanske fem möbler”

Nooshi Dadgostar väntas ta över som partiledare i Vänsterpartiet. Vår reporter Eva Rogsten har träffat henne för en intervju om feminism, hennes vinnarskalle och hur hon först blev politiskt intresserad.
Nooshi Dadgostar föreslås av Vänsterpartiets valberedning att bli ny partiledare efter Jonas Sjöstedt. Beslutet tas på partikongressen 31 oktober. Hon är den enda kandidaten till posten.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Här tränade Nooshi Dadgostar simning varje dag under skoltiden. Valhallabadet i Göteborg gör henne nostalgisk.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Klorlukten får adrenalinet att pumpa så fort hon kommer in i en simhall – kroppen gör sig redo för tävling.

För Nooshi Dadgostar, 35, har en stor del av livet handlat om simning och tävlingsinstinkten sitter djupt hos den blivande Vänsterledaren.

– Jag är en snäll och generös vinnare men en väldigt dålig förlorare. Men det ska jag ödmjukt hantera i mitt kommande arbete, säger hon. 

Nooshi Dadgostar gick i högstadiet och läste ”Fittstim”. Bokens redaktörer Linda Skugge och Belinda Olsson blev förebilder. De var coola och sa bra saker. 

Och hon tyckte att Gudrun Schyman sa vassa sanningar på tv.

– Det var en tid av feministiskt uppvaknande för många tjejer på högstadiet. Vi pratade om hur orättvist behandlad man kunde vara som tjej. Vi bråkade om varför vi skulle hålla på med aerobics på gympan när killarna fick spela fotboll, berättar Nooshi Dadgostar.

Hon gick på Montessoriskolan Centrum i Göteborg och debatterna var ofta livliga och intensiva.

Där avhandlades skattepolitik och ojämlikhet och nedskärningar i samhället, och hon och klasskompisarna tog en och annan strid när de tyckte att något var fel.

Nooshi Dadgostar tog plats med sina starka åsikter. 

– Det var en tid när mycket hände i politiken. Persson-regeringen hade gjort stora nedskärningar. Jag såg hur de drabbade mina föräldrar. Resurserna minskade inom hemtjänsten där mamma arbetade och pappa hade svårt att få jobb. Det var också bakgrunden till att jag gick med i Ung Vänster när jag var 14. Jag ville vara med och förändra på riktigt, säger hon. 

Simningen tog en stor del av hennes liv i många år. Det var träning varje dag i veckan och tävlingar på helgen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Älskar att simma

Nooshi Dadgostar är på tillfälligt besök i sin förra hemstad Göteborg. Hon flyttade till Stockholm när hon var 21. Där bor hon nu på Liljeholmen med sambo och ettåriga dottern Nadia.

Sedan 2018 är hon vice partiledare för Vänsterpartiet och om knappt två veckor väljs hon till partiledare efter Jonas Sjöstedt.

Hon vill att vi träffas på Valhallabadet. I kaféet. Bakom glasfönstret syns Nils Wedels välkända glasmosaik från 1950-talet. Där inne i bassängerna har hon tragglat många längder genom åren.

– Det är så nostalgiskt att komma hit. Jag simmade här varje dag hela min ungdom. Tränade ofta hela kvällar och på helgerna åkte vi på tävlingar. Jag började simma när jag var fyra år.

Här är Nooshi Dadgostar verkligen på hemmaplan även om det var längesedan nu som simningen var en så stor del av hennes liv.

– Klorlukten, när man kommer in i simhallen är härlig. Och kylan precis när du dyker i, den tajta baddräkten och mössan .... Jag var väldigt vältränad och det var en mycket stark gemenskap i simningen. Men jag vill varna för att det är ganska jobbig sport, säger hon och skrattar. 

Föräldrarna från Iran

Hon skrattar ofta och verkar vara en allmänt glad person. Men det politiska allvaret kommer också snabbt fram: 

– Det som bekymrar mig i dag är att avgifterna hos idrottsföreningarna ökar och det blir allt dyrare att vara med. Det är tråkigt att färre och färre kan delta. Mina föräldrar hade inga pengar, men jag kunde både hålla på med fotboll och simning, och under vissa perioder även konståkning och balett, säger hon.

Numera avstår hon gärna från bad i simhallar.

– När jag kommer in i en simhall kommer adrenalinet. Jag blir nästan lite stressad. Det blir för mycket tankar på att tävla. Jag simmar hellre i havet och i sjöar.

Föräldrarna kom som politiska flyktingar från Iran och Nooshi Dadgostar föddes 1985 när familjen bodde på en flyktingförläggning i Perstorp i Skåne. De flyttade sedan till Norrköping.

– Vi hade inte mycket pengar. Vi hade kanske fem möbler hemma och knappt råd att ringa utlandssamtal. Men det skilde sig mycket från hur det är för flyktingar i dag. Det var enklare då att få ett boende. Vi hade ett litet radhus med gräsmatta utanför. Jag gick i en väldigt bra förskola där mina föräldrar också kände sig involverade, säger hon.

En rolig kompis med starka åsikter som kunde snacka för sig – så beskriver en av skolkompisarna Nooshi Dadgostar som tonåring.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Det var på förskolan som Mehrnosh Dadgostar, som hon egentligen heter, fick smeknamnet Nooshi av en pedagog. Ett namn som alla utom hennes morbror numera använder.

Nooshi Dadgostar berättar om en trygg start i Sverige där föräldrarna snabbt fick jobb, mamman inom hemtjänsten och pappan på långvården. Senare läste de vidare till sjuksköterska respektive inredningsarkitekt.

– Det kanske inte bara handlar om att de var flyktingar. Jag tror att fler känner igen sig. Det var en annan typ av välfärd då i slutet av 80-talet. Det fanns bostäder och var generellt lättare att flytta hemifrån. Jag gick i förskola med barn som hade föräldrar som hade hur mycket pengar som helst. I dag är det mer segregerat. 

Flyttade till Göteborg

Kanske är det härifrån det politiska engagemanget kommer, resonerar hon. Att hon vill att alla ska kunna uppleva den tryggheten.

– Jag behövde aldrig oroa mig för att behöva gå i en dålig skola. Jag visste att jag skulle kunna få hjälp och stöd för att komma vidare. 

När Nooshi Dadgostars mamma skulle börja på vårdhögskolan flyttade familjen till Göteborg och de bodde först i en hyresrätt i stan.

– Under 90-talet höjdes hyrorna väldigt mycket och under flera år letade vi nytt boende eftersom det blev för dyrt. Jag minns känslan jag hade som barn, oron över att mamma och pappa inte kunde betala hyran ... skulle man införa marknadshyror nu skulle det vara samma sak för väldigt många barn. 

När Nooshi var 13 år gick flytten till Lundby på Hisingen. Samtidigt gick hon kvar i skolan i stan och började på Montessoriskolan Centrum. En icke vinstdrivande friskola med elever från olika delar av Göteborg.

– Mina föräldrar hade inte en spänn. I skolan träffade jag alla möjliga elever. Vi möttes i samma skola, vi vars föräldrar inte hade så mycket pengar och de som hade rika föräldrar.

– Idag har en väldigt segregerad skola. Vi har privatiserat skolan på ett sätt som gör att vi går i olika skolor beroende på vilken bakgrund vi har. Det är jag bekymrad över.

Nooshi Dadgostar är i dag vice ordförande för Vänsterpartiet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

På Schillerska gymnasiet läste hon samhällsprogrammet och gick ut med nästan bara MVG.

– Hon var en duktig och samhällsengagerad elev. En påläst person som ändå inte stack ut. Hon var ingen rebell som stod på barrikaderna utan väldigt sansad, säger Annika Buregård Eklund som var hennes lärare.

”Ettrig som fan” 

Anna Aharon gick i samma klass som Nooshi Dadgostar både i högstadiet och på Schillerska gymnasiet. 

Hon minns en ”väldigt rolig kompis som var kortast i gänget” och som alltid ägnade sig åt någon sportaktivitet.

– Det var mycket simning och fotboll. Hon var grym på gympa. Det var mycket politiksnack i vår umgängeskrets och i klassen. Många hade starka politiska åsikter, från vänster till höger, och Nooshi var kaxig och kunde snacka för sig. Hon blev tidigt bra på retorik. Hon tog mycket utrymme i diskussionerna, säger Anna Aharon.

Hon konstaterar att hon inte hade blivit förvånad om någon då hade förutspått att kompisen skulle bli partiledare i framtiden:

– Jag hade nog sagt att det inte är omöjligt. Hon är ettrig som fan. Hon ger sig inte.

”Det finns inget finare uppdrag en vanlig tjej från Göteborg kan få än att leda Vänsterpartiet” har Nooshi Dadgostar sagt i tidigare intervju.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Sågs inte som partiledarämne

Patrik Helgeson är ordförande för Vänsterpartiet Biskopsgården-Torslanda och sitter i stadsdelsnämnden Västra Hisingen. 

Han och Nooshi Dadgostar jobbade ihop med politik under ett antal år, först i Ung Vänster Hisingen Väst, och även i Biskopsgårdens partiförening. Där satt de i styrelsen tillsammans.

– Hon var väldigt jordnära, vilket kanske är ett slitet adjektiv. Men inga frågor var för stora eller för små för henne. Hon var alltid väldigt engagerad mot orättvisor och bra på att få med sig en grupp. Att få saker gjorda och inte bara sitta och deppa och gnälla, berättar han.

Sågs Nooshi Dadgostar som ett partiledarämne redan då?

– Nej, hade någon sagt det för nästan 20 år sedan hade det känts ganska långt borta. Det fanns inte på kartan för någon. Då var det viktigt i Ung Vänster att vi inte var en plantskola för morgondagens politiker utan en självständig organisation. 

Han konstaterar att ”allt sker ju successivt” och att de rätta egenskaperna fanns där.

– Hon ger sig alltid attan på att sätta sig in i hur saker fungerar och på att ta sig in på alla politiska arenor, även när det gäller svåra utmaningar. Det är kännetecknande för henne. Varje post hon har fått, där har man känt att hon klarar det här med. 

Patrik Helgeson säger att han är imponerad.

– Absolut. Det är väl kombinationen av att hon lyckas sätta sig in hela det politiska hantverket, riksdagsarbete och utredningar, och samtidigt göra sina frågor till utåtriktade politiska frågor. Hon lyckas visa att i grunden är politik grundläggande frågor som de flesta kan förstå och ta ställning till.

Nooshi Dadgostar beskriver sig själv som en tävlingsmänniska.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Stöd från systern

Förutom ett starkt stöd i partiet har Nooshi Dadgostar en stolt familj bakom sig. Lillasyster Alice, 25, är glad över Nooshis framgångar och tycker det ska bli spännande att följa henne som partiledare.

– Men det är blandade känslor. Det är både roligt och lite läskigt. Nooshi har varit aktiv i Vänstern under hela min uppväxt och har synts offentligt som politiker, så det kommer inte som en blixt från en klar himmel precis, säger hon.

Alice Dadgostar beskriver systern som stöttande och ”väldigt rolig”.

– Hon är påhittig och man kan prata med henne om allting. Nu när jag har blivit äldre har hon ännu mer blivit en nära vän. Jag har aldrig tråkigt med henne.

Själv säger Nooshi Dadgostar att hon aldrig haft någon plan när det gäller sin politiska karriär:

– Jag är en helt vanlig person från Hisingen. Hur skulle jag kunna ha tänkt att jag skulle leda Vänsterpartiet? Det har varit en lång, lång resa. Jag har väl mest hamnat här.

– Jag har ju hållit på med politik länge och då är det kanske lätt hänt att man behöver bli ledare till slut. Men jag har inte haft det som målsättning. 

Efter gymnasiet pluggade Nooshi Dadgostar juridik och hade tankar på att bli jurist och jobba på bank.

– Jag höll på med finansrätt. Jag ville veta varför och hur finanskrisen kunde inträffa. Vad bankerna gjorde. Det var det som inspirerade mig, berättar hon. 

”Har ett driv” 

Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att hon tror att människor har underskattat henne. Varför?

– Jag har sett människor kommentera, att oj, den här okända väldigt unga tjejen, vad har hon att komma med? Det är synd. Oavsett hur man ser ut och hur lång man är kan man ha något att bidra med, säger hon och konstaterar att hon mäter 160 centimeter i strumplästen.

Hon har ett självförtroende som märks. 

– Andra får bedöma hur jag är som person, men det är klart att jag har ett driv. Jag tycker att jag kan göra en sak lika bra som någon annan. Och tänker att, ska det bli riktigt bra gjort får man göra det själv. Mina föräldrar tror mycket på mig. Kanske har jag fått det här drivet hemifrån, säger hon.

– Men jag vill gärna ha med alla andra också. Vara rak. Tydlig. Säga som det är. Fråga: Tycker inte du så? Nähä. Vad tycker du då? Så får man ta med den personens vinkel också. Inkludera. Då kommer man ofta tillsammans fram till att okej, nästan, vi håller med varandra. Då kan vi bli fler.

Nooshi Dadgostar beskriver sig själv som en tävlingsmänniska, något idrotten lockade fram, och som kanske också är en del av hennes politiska driv?

– Jag är en snäll och generös vinnare men en dålig förlorare. Möjligtvis har jag utvecklat den dåliga vanan eftersom jag idrottat i hela mitt liv. Ja, jag är dålig på att förlora och det ska jag ödmjukt hantera i mitt kommande arbete. Men jag kommer alltid att satsa på det jag tycker är roligast. Nämligen att vinna.


FAKTA: Nooshi Dadgostar

Namn: Nooshi Dadgostar

Född: 1985 i Ängelholm när familjen bodde på flyktingboende i Perstorp.

Bor: Liljeholmen, Stockholm.

Familj: Sambo och ettårig dotter.

Bakgrund: Flyttade till Göteborg från Norrköping när hon var fyra år. Gick med i Ung Vänster som 14-åring. 

Politisk karriär: Vice ordförande för Ung Vänster, kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka kommun, grundade proteströrelsen ”Alby är inte till salu”, blev riksdagsledamot för Vänsterpartiet 2014, bostadspolitisk talesperson 2014 - 2018.  Vald till vice partiledare 2018, ledamot av socialförsäkringsutskottet. Partiets feministiska talesperson och även talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Aktuell: Väljs till ny partiledare efter Jonas Sjöstedt på partiets kongress 31 oktober. 


Nooshi Dadgostar listar tre hjärtefrågor:

1) Jobben. ”Det ska gå att hitta ett jobb. När det är åtta arbetslösa på ett jobb då hjälper det inte att minska a-kassan utan då behöver man skapa nya arbetstillfällen. Det är det vi vill göra”.

2) Bostäderna. ”Vi behöver ha en bostadspolitik. Det är svårt att som enskild person påverka byggtakten. I dag talar vi om för folk: Du har misslyckats med att hitta ett boende. Det är för att du inte samlat ihop tillräckligt mycket pengar. Men jag menar att det inte är så. Det är politiken som har misslyckats med att öka bostadsbyggandet”.

3) Hålla ihop samhället. ”Vi har västvärldens snabbast ökande ekonomiska klyftor. Det behöver vi sätta stopp för. Det är politiken som avgör. Antingen privatiserar man hela välfärden eller så avstår man från det, och tar bort vinsterna från välfärden till exempel. Antingen tar man bort skatten från mångmiljonärer eller så använder man dem till att satsa på sjuksköterskor och vårdbiträden så vi får en bättre äldreomsorg. Det är prioriteringar det handlar om”.

Nooshi Dadgostar gick med i ung vänster innan hon var 15 år. Nu föreslås hon att bli Vänsterpartiets nya partiledare.