Västsvenska familje- företagets succé i SVT

Här ger drakarna sina bästa tips till dig som vill starta eget bolag.
Lizette Broström och sonen Zebastian Lindqvist står framför drakarna.
Foto: Draknästet / SVT
Tre av fem drakar valde att gå in i familjeföretaget.
Foto: Draknästet / SVT

En farmors recept på en chokladtårta var starten på en resa som på torsdagskvällen visas i SVT:s Draknästet.

Lizette Broström och sonen Zebastian Lindqvist får med sig tre drakar, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Lena Apler, och tre miljoner kronor.

– Det har inte varit en lätt resa, men nu kan vi gå in i en annan fas med människor som tror på det vi gör, säger Lizette. 

Företaget One Cake startades för fem år sedan av Lizette Broström och sonen Zebastian Lindqvist. Familjeföretaget har sin bas i Jonsered utanför Göteborg där de har sin fabrik och ett kafé.

Företaget säljer i dag tre olika tårtor, men grundreceptet är från Zebastians farmor. 

– Jag har alltid ätit den på alla kalas, och jag tyckte den var så otroligt god så jag har tjatat på mamma att vi måste börja sälja den. Men jag var liten och mamma var nöjd med sitt jobb, säger Zebastian. 

Men i vuxen ålder så fick Zebastian med sig sin mamma som hjälpte honom att starta upp företaget som till en början arbetade i en liten skala.

Från att Zebastian själv körde runt och försökte sälja in tårtorna till olika matbutiker finns de i dag på Lidl över hela landet och i en lång rad andra livsmedelsbutiker.

– Jag gick in med tårtorna i vita pappkartonger och försökte sälja in produkterna, men jag hade ju inga streckkoder. Men det var starten på det hela, säger han. 

Originaltårtan är från Zebastians farmors recept.
Foto: Privat
Zebastian och Lizette har drivit företaget i fem år.
Foto: Privat

Får med sig tre investerare 

På torsdagskvällen pitchar de båda sin affärsidé i SVT:s Draknästet – de sökte tre miljoner kronor för att tio procent av företaget. De har högt satta mål och vill in hos till exempel hotellkedjor och flygbolag. 

– Vi var på väg att komma in på Stenas båtar, men så kom corona och båtarna slutade att gå. Då ville man ge upp, vi har inte kunnat ta lön från företaget på fem år, säger Lizette. 

Med sig får de tre drakar.

Lena Apler går in med två miljoner i företaget, Shervin Razani med 700 000 och Sara Wimmercranz med de resterande 300 000. 

Men, de ville i utbyte tillsammans få 30 procent. 

– Vi fick in rätt kompetens och rätt människor, vi har tillsammans 70 procent och jag bryr mig mer om att bolaget ska bli stort, säger Zebastian, då han och Lizette valde att ta dealen med drakarna. 

Detta ska pengarna gå till 

Men processen att få in själva investeringen tar tid – programmet spelades in redan i februari – bland annat för att det ska göras en företagsbesiktning och juridiska avtal ska skrivas.

Men Linette och Zebastian vet redan vad pengarna ska gå till.

– Nästa steg som vi redan har påbörjat är att få en internationell certifiering av vår lokal så vi kan sälja till LIDL utomlands, säger Lizette och fortsätter:

– Vi ska bygga på banor på maskinerna vi har så vi kan göra fler tårtor på en dag. Och vi ska köpa in en maskin för våra cupcakes, att stå själv med spritspåse tar tid. Och under de här åren har vi inte haft råd med marknadsföring så pengarna ska också gå till det. 

SE MER:

Investerarna från Draknästet Jacob de Geer, Lena Apler och Shervin Razani om investeringar de ångrar.