Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Våra fans i Göteborg är häftiga människor"

Foto: Anna Svanberg

Med effektfulla eldsflammor intog Avenged Sevenfold Scandinavium.

Deras mål är att återuppliva klassisk metal och bli legendariska.

– Vår utveckling har vi våra fantastiska fans att tacka, säger trummisen Arin Ilejay.

Metalbandet Avenged Sevenfold från Kalifornien drog 3 500 fans till Scandinavium på tisdagskvällen. Men trots sin hårda image är det mjuka killar som står på scenen, avslöjar trummisen Arin Ilejay, 26, i en exklusiv intervju för GT.

– Vi i bandet är väldigt fåniga, sarkastiska, extremt kärleksfulla och är som en enda stor familj. Det är ett gäng otroliga människor. Vi tar musiken seriöst men alla har humor och vi skrattar mycket åt fåniga saker. Jag är ofta skämtet. Jag är som en lillebror, jag är fortfarande den nya i bandet.

Död i överdos

Han har varit med i bandet i tre år. Den ursprungliga trummisen James "The Rev" Sullivan hittades död efter en överdos 2009. Händelsen har satt djupa spår i bandet. Hans finns fortfarande med på ett hörn. På koncerterna dedicerar de alltid en låt till honom och hans röst spelas upp i bakgrunden på vissa av låtarna.

– Det har definitivt gjort att bandet måste utforska nya regioner av sig själva. Det har varit en jobbig erfarenhet att förlora en av sina bästa vänner. Det har påverkat både bandet och musiken. Tyvärr fick jag aldrig träffa The Rev, men jag är extremt influerad av hans konst och musik, hans passion, säger Arin Ilejay.

Matthew Sanders skriver till exempel alltid skriver låtar utifrån vad han går igenom i sitt eget liv. Både sådant som är jobbigt och roligt.

– Vår hit "Hail to the king" skrev han till sin nyfödda son och handlar om hur mycket han älskar honom.

Arin Ilejay berättar att han bara sedan han blev medlem i bandet märkt hur det konstant har utvecklats.

– Vi vill gå på djupet med vilka vi är och utforska nya regioner av hjärta, hjärna, kropp och själ. Vi vill påverka världen med vår musik. Den är en återfödsel av klassisk metal. I många år har folk lyssnat på pop och allt som är hipster. Nu kommer metal tillbaka och det är roligt att vara en del av det. Vi är en enda stor familj.

De får ofta höra att deras musik flirtar med äldre musik som Metallica. Det gör dem ingenting.

– När Guns 'n Roses började sa man att de påminde om Aerosmith. Det gör ingenting så länge man är strategisk och älskar musiken. Vi vill göra episk musik som ger ett djupare intryck, som de gör. De är legendariska och vi vill bli en av legendarerna, säger Arin Ilejay.

"Blivit större och roligare"

Resan startade redan 1999 då bandet bildades i Huntington Beach i Kalifornien.

– Resan började definitivt på ett ödmjukt ställe. Därifrån har bandet växt och blivit större och större och allt roligare. Fansen har gett oss möjligheten att komma tillbaka med mer att erbjuda. Vår utveckling har vi våra fantastiska fans att tacka. De är de galnaste och roligaste människorna. De är väldigt stöttande och betyder allt för oss.

Bandet spenderade en och en halv dag i Göteborg och mötte många av sina fans.

– Alla vi träffade pratade engelska och det var roligt att kunna prata med dem. Våra fans här är häftiga människor och väldigt gulliga. Det ska bli kul att spela för dem.

Men Arin Ilejay spenderade dagen främst med att leta efter en vigselring.

– Jag tappade bort min i Paris och var helt förstörd. Men jag hittade ingen som kunde ersätta den jag hade, säger han och tittar på det bleka strecket på sin solbrända vänsterhand.