Foto: Läsarbild/71717
 Foto: Läsarbild/71717

Ungdomar klättrar på tak på Snoop-konsert

Publicerad

GÖTEBORG. Snoop Dogg orsakade totalt publikkaos på Liseberg.

Upp mot 50 000 besökare befann sig i nöjesparken som tvingades stänga på grund av publiktrycket. Ungdomar klättrade upp på taken runt stora scenen och vakterna plockade ner folk.

Och på scenen propagerade Snoop Dogg för cannabis.

– Rök gräs, motherfucker! blev hans avslutningsord.

– Folk har rökt på inne på Liseberg hela dagen, säger en besökare.

Snoop Doggs konsert började 21.00 på stora scenen på Liseberg och publiktrycket var enormt. Upp emot 50 000 personer uppskattades vara inne på nöjesparken och det fanns inte plats för alla.

Människor klättrade upp på taken runt stora scenen för att se och vakterna jagade efter.

– Det är massor av folk som klättrar upp på taket och det har blivit slagsmål. Vakterna kom upp och delade ut batongslag, berättade besökaren Adam Arvidsson, som inte ens kunde se Snoop Dogg.

– Båda entréerna till Liseberg är stängda, det är folk exakt överallt och man kommer ingenstans. Jag kommer inte ens fram så att jag kan se scenen, sa han vid 21.30.

GT:s utsände på plats rapportar att Snoop Dogg, ifrågasatt för sitt drogbruk , ropar:

– Är det någon i huset som röker gräs?

Samtidigt gick en Snoop Dogg-maskot runt på scenen med en joint i handen - och en stor låtsassnopp.

Snoop Doggs sista ord på konserten blev:

– Rök gräs, motherfucker!

Och det är ett råd som vissa, enligt en besökare, tog bokstavligt redan före konserten.

– Folk har suttit och rökt på här inne på Liseberg hela dagen, folk satt och rullade joints i en skogsdunge, säger Adam Arvidsson, som är kvar inne på Liseberg.

Ingen riktig "bad boy"

– Det är ett spel för gallerierna, han är inte en sådan bad boy som han verkar, säger Kajsa Järne, 26, som kommit för att se Snoop Dogg.

– Han är kung, han är 40 år och han är grym och han röker gräs, säger Charlotta Widås, 20 år, men tillägger:

– Men det är dåligt att det inte är någon åldersgräns här med tanke på att han är drogliberal. Det finns definitivt en stor risk att de unga personerna som är här tar efter honom och tycker det är coolt.

Framträdandet kan ha gett kritiker till bokningen vatten på sin kvarn
– Snoops åsikter får stå för honom, det är inget Liseberg står för, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Bråk före konserten

Tidigare under kvällen greps flera personer efter ett bråk vid åkattraktionen Flumeride, men det finns ingen direkt koppling till konserten.

– En är misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd och en blev omhändertagen enligt polislagen 13§ för störande av den allmänna ordningen, säger Henrik Sterner, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Har någon gripits för narkotikabrott?

– Nej, inte ännu.

Enligt Lisebergs inforationschef Julia Vasilis var det ungefär 20 000 personer i publiken och upp till 50 000 i parken.

– Det var ett jättestort tryck på att se honom, det var otroligt mycket folk. Vi valde att stänga entréerna för att det inte skulle komma in fler.

Folk lyckades klättra upp på taken, vad säger du om det?

– Jag tror inte det går att förhindra, människor är här för att de hemskt gärna vill se sin idol och de gör vad som helst för att få det. Vi var väl förberedda och hade vakter och poliser på plats.

Är Snoop Dogg över gränsen för hur stora artister ni kan hantera?

– Området har sina begränsningar fysiskt, och gränsen kanske går där någonstans. Nu hade vi extrem tur med vädret och det blev en fantastisk kväll. Det är mycket som samspelar som gör att så många kommer.

Har vakterna gripit in mot folk som rökt på?

– Jag har hört att det har varit ett och annat sådant ingripande, jag vet inte om det är mer eller mindre än det brukar vara, när det samlas många på somrarna finns det några som bryter mot lagen.

Kritikerna mot bokningen får nog vatten på sin kvarn av Snoop Doggs framträdande. Vad säger du om detta nu efter konserten?

– Snoops åsikter får stå för honom, det är inget Liseberg står för, säger Julia Vasilis.

Under kvällen håller Snoop Dogg en efterfest på Bryggeriet i Göteborg.

Efterfestade

Vid ettiden på lördagskvällen anlände Snoop Dogg till efterfesten på Bryggeriet i centrala Göteborg, där han spelade skivor. För att få upp folk på dansgolvet lovade han att bjuda de personer som dansade bäst på shots. Vilket lyckades.

Nils Wadström
Nils Wadström
Therese Aronsson
Therese Aronsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag