”Ullared”-Boris sista säsong: ”Det ska bli skönt att slippa”

Det här är Gekås Ullared.
Boris Lennerhov kommer inte att sakna tv-kamerorna.
Foto: HENRIK JANSSON
Tv-serien har inneburit ett uppsving för varuhuset.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Det här är sista säsongen av ”Ullared” i Kanal 5 där folkkäre profilen och tidigare vd:n Boris Lennerhov medverkar.

Och han är lättad över att tiden i rampljuset nu är över.

– Jag var inte i en position där jag kunde säga ”nej, jag vill inte – det här funkar inte”, så det var bara att gilla läget, berättar han.

Säsong tolv av Kanal 5:s långkörare ”Ullared” rullar för fullt. I rutan möter tittarna såväl gamla som nya bekantskaper i det gula varuhuset.

Men ett ansikte som syns för allra sista gången är vd:n Boris Lennerhovs. Sedan säsongen spelades in, vilket var innan coronapandemins utbrott, så har han hunnit lämna sin post som varuhusets högste operative chef.

Han är kvar som styrelseordförande i Gekås bolag, men har inga planer på att medverka i tv-seriens eventuella framtida säsonger.

– Det kan jag i stort sett garantera att jag inte kommer. Det tycker jag inte ingår i min roll, säger han.

”Det här funkar inte”

I tisdagens avsnitt kunde man se vd:n dela ut en bil till en glad lotterideltagare i ett cirkustält. Agerandet framför kameran är avspänt – men nu berättar Boris Lennerhov att han egentligen helst hade sluppit tv-kamerorna.

– Vi spelade ju in på somrarna och det tog väldigt mycket fritid, när man ville ha semester egentligen. Men jag var inte i en position där jag kunde säga ”nej, jag vill inte – det här funkar inte”, så det var bara att gilla läget. Men nu kan jag säga att det ska bli skönt att slippa.

Säsong 12 av Kanal 5:s långkörare ”Ullared” blir Boris Lennerhovs sista.
Foto: Kanal 5

Boris Lennerhov berättar att han alltid fick granska programmen när de var färdigklippta.

– De lärde sig rätt snabbt vad jag tyckte och var jag stod. Vissa saker visste de att de skulle undvika. Men vi har ju hållit på i över tio år så det är inte så konstigt.

Fick du ibland säga stopp när du granskade programmet?

– Oftast var jag tillfreds. Det var väl om det skulle bli något nedsättande mot tredje person. Men samtidigt så var jag ju tvungen att inse att det handlade om underhållning och att ta ut svängarna. Utan intressanta människor är det väl ingen som vill titta.

Har du själv förställt dig för att det skulle bli bättre underhållning?

– Jag är nog som jag är, jag jobbar inte så mycket med att förställa mig. Sen har det ju funnits situationer där man skojat till det för att det ska bli roligare att titta på. I serien står jag exempelvis på taket och spejar ut, det gör jag ju inte i vardagen.

Programmet genererade pengar

Att spela in tv-serien var ändå ett nödvändigt ont, berättar Lennerhov. Den innebar rejält extraklirr i Gekås kassa.

– Annars hade vi aldrig gjort tv-serien. 2009-2010 när serien hade premiär så hade vi ju en enorm tillväxt, det ökade dramatiskt. Och sen fortsatte det att öka. Det är ju väldigt många människor som har upptäckt oss tack vare tv-programmet.

Nu har Boris Lennerhov hunnit fylla 65. Han tacklade covid-19 i julas och har nu även den första vaccinsprutan avklarad – och blickar nu fram mot en sommar utan tv-inspelningar i Ullared.

– Nu hoppas jag kunna ta en sväng till Mallorca där jag har ett boende, senast jag var där var i juli för två år sedan. Sen gillar vi också att åka till Sälen på somrarna och vandra, där är det mycket härlig natur. Barn och barnbarn finns ju också med i bilden så klart.

Lennerhovs ersättare på Gekås, Patrik Levin, tillträdde som vd i januari i år.

– Jag fungerar lite som mentor åt min efterträdare. Det funkar fint. Han är frågvis, närvarande och ambitiös. Det känns jättebra.

Hur tror du att han kommer klara av att axla manteln efter dig i tv-rutan?

– Det sämsta han kan göra är nog att försöka efterlikna någon, är han bara sig själv så blir det nog bra.

SE OCKSÅ: Så slog coronakrisen mot Gekås

Coronapandemin slog hårt mot Gekås under 2020.