Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Udda hyllningen till den bortglömda göteborgaren

Från Anna Greta Wides samling.
Foto: GÖTEBORGS STAD

Göteborgspoeten Anna Greta Wide skulle ha fyllt 100 år i år.

Nu ska hon hyllas genom att få en av sina dikter ingjuten i ett brunnslock i staden.

Samtidigt jämförs hon med Karin Boye.

Poeten Anna Greta Wide föddes i Göteborg i december 1920. Under sin tid i livet skrev hon sex diktsamlingar och på 40-talet var hon en av de mest lästa unga poeterna.

Hon dog 1965, bara 44 år gammal.

För ett par år sedan donerade Anna Greta Wides släkt en full resväska med hennes fotografier, manuskript och brev och först nu har hennes samlade diktning getts ut av Norstedts förlag.

Poeten Anna Greta Wide.
Foto: GÖTEBORGS STAD/PRESSBILD

Har varit bortglömd

Nu har Anna Greta Wide, som i ett pressmeddelande från Göteborgs stad beskrivs ha varit ”mer eller mindre bortglömd” fram till i år, utsetts till Årets Brunnslockspoet.

Det innebär att en av hennes dikter kommer att gjutas på ett 63 kilo tungt brunnslock.

Hyllningen sker samma år som Anna Greta Wide skulle ha fyllt 100 – och avtäckningen av brunnslocket sker under poesimässan den 4 december.

Ett brunnslock kommer prydas med en dikt av Anna Greta Wide.
Foto: GÖTEBORGS STAD

– Jag skulle vilja påstå att Anna Greta Wide kommer att framstå som en av förra seklets främsta svenska poeter, fullt jämförbar med Karin Boye, om inte bättre, mer modern, mer samtida med 2020-talet. Och: kanske Göteborgs främsta poet genom alla tider, säger poeten och litteraturvetaren Gunnar D Hansson, som varit med och valt ut 2020 års dikt, i ett pressmeddelande.

Del av 400-årssatsningen

Årets Brunnslock delas i år ut för andra gången och utsågs av representanter från Göteborgs stadsbibliotek, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus och Rain Gothenburg.

Det hela är ett projekt av Rain Gothenburg som i sin tur är en av Göteborgs satsningar inför stadens 400-årsjubileum.