Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre ton konstsnö – när julen invigs på Liseberg

Jul på Liseberg satsar på konstnön. Foto: Liseberg
Återstår att se om det blir riktig snö eller inte i år. Foto: Liseberg
Jul på Liseberg, 2019. Foto: Liseberg

Nu klär nöjesparken om till julskrud – för 20:e året i rad. 

Liseberg bjuder in till det varma skenet från över fem miljoner juleljus som förvandlar nöjesfältet till en vintersaga. 

Och i år satsar parken extra på underhållningen.

– Det kommer vara en del kända namn med Göteborgssammanhang, säger Per Alexandersson, underhållningschef på Liseberg.

Den 15 november slår Liseberg upp portarna för en ny säsong av ”Jul på Liseberg”. Förra året besöktes parken av över en halv miljon besöker och Liseberg utnämndes även till Sveriges bästa julmarknad 2018, enligt en Sifo-undersökning beställd av SJ. 

I 19 år har parken lyst upp Göteborg med sina miljontals juleljus och den över 100 meter höga julgranen i form av ljusslingor från Lisebergstornet – som syns från stora delar av staden. 

– Nytt för i år är bland annat området Midvinter, vid Balder och Valkyria som pyntas med iskristaller och levande eldar. I år möts även besökarna av en parad nötknäppare och en guldvit-vinterkarusell vid huvudentrén, säger Lotta Carlsbogård, områdeschef för konstnärligledning, på Liseberg. 

Gästkörer varje vecka

De senaste åren har klassiker som Nötknäpparen och Svansjön visats på Lisebergs isbana men i år tar showen en ny nivå. Med hjälp av tal, sång och konståkningar gestaltas historien om Ebenezer Scrooges juläventyr i Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. 

Parken satsar också extra på deras julkörer. 

– Innan har kören fått stå utan tak och utstå alla typer av väder men nu kommer de få en scen i hamnområdet. Vi kommer ha nya gästkörer varje fredag och lördag, både vuxen- och barnkörer. Det kommer vara en del kända namn med Göteborgssammanhang, säger Per Alexandersson. 

Underhållningen är en stor del av jul på Liseberg. Foto: Liseberg
Jul på Liseberg har flera uppträdanden. Foto: Liseberg

Prislapp: 100 miljoner

Parken smyckas bland annat med tre ton konstsnö, över tusen julgranar och fem miljoner juleljus. Prislappen på årets nyheter ligger på 20 miljoner kronor men allt som allt kostar hela säsongen 100 miljoner kronor och planeringen börjar redan i januari – tio månader innan öppningen. 

– Vi har bara tolv dagar mellan halloween och julsäsongen, så det går väldigt snabbt att förvandla parken. Men några delar påbörjas redan under halloween, som till exempel tomtehuset vid Kållerado, säger Lotta Carlsbogård. 

Hur lång tid tar det att städa parken? 

– Att dansa ut julen tar cirka en och en halv månad, då vi inte behöver ha lika bråttom. Vi går igenom allt för att se vad som ska lagas, göras om och målas, säger hon. 

Jul på Liseberg

Mängd konstsnö i parken: 3 ton

Antal granar: 1 300 – 98% av parkens alla granar kommer från en KRAV-märkt odlare i Småland.

Antal ljus: Över 5 miljoner

Kilometer julgransgirlang: 5 kilometer

Höjd på julgran: 116 meter