Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio år med Way out west

I år firar festivalen Way out west tioårsjubileum – och det är mycket som hänt i Slottsskogen på tio år. GT har djupdykt i festivalens historia och där finns knarkskandaler, kända gästartister, tunga avhopp och naturligtvis massor av hyllade konserter. Minns du det här?

 1. 1. 2007 - succé direkt

  Foto: Anders Ylander
  Trycket på biljetterna var enormt redan från början. Till den allra första festivalen såldes 16 000 biljetter – per dag. Från början fanns 10 000 biljetter per dag men den siffran fick alltså höjas rejält. På scenerna trängdes bland andra Kanye West, The Ark, The Hives och Regina Spector.


 2. 2. 2008 - Håkan Hellströms känslofyllda konsert

  Håkan Hellström under spelningen på Way out west.Foto: Johan Carlen
  Flera år innan de utsålda spelningarna med nya publikrekord på Ullevi spelade Håkan Hellström för den då hittills största publiksiffran på den andra upplagan av Way out west. Det blev en känslosam spelning och gitarristen Daniel Gilbert bröt ut i tårar inför den avslutande låten "Det är så jag säger det"


 3. 3. 2009 - Satte tryck på Dawit Isaak-frågan

  Dawit-tältet under Way out west.Foto: Sara Pettersson
  Journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea 2001 och under Way out west 2009 genomfördes en kampanj för honom. Svarta och vita T-shirtar med trycket "Free Dawit" delades ut av Reportrar utan gränser. Dessutom samlades namn in av kampanjdeltagarna inne på festivalområdet. Sju år senare sitter Dawit Isaak fortfarande fängslad i Eritrea utan att ha fått en rättegång.


 4. 4. 2010 – Wu-Tang Clans knarkskandal

  Obs bilden är från en annan spelning. Foto: Mediapunch/Rex
  Under Wu-Tang Clans spelning skrek den amerikanska hiphopgruppen ut knarkpropaganda från scenen och efter att de tackat publiken för en fantastisk spelning uppmanade en av medlemmarna till att röka på. – Vi ses där ute så får ni stå för gräset, var uppmaningen från den kända hiphopgruppen. Håkan Hellström gjorde ytterligare en hyllad spelning under festivalens fjärde år.


 5. 5. 2011 - "Prince for president"

  Prince under spelningen på Way out west.Foto: Stefan Söderström
  Världsstjärnan Prince gjorde en enormt hyllad spelning på Flamingoscenen och recensent Anders Nunstedt gav honom fem getingar och skrev i recensionen: "Igår visade världens minsta gigant vem som regerar på riktigt. Prince for president!" Kvällen till ära gjorde Prince två omgångar av extranummer och spelade många av sina mest kända låtar. Prince avled under våren 2016. Förutom Price spelade bland annat Thåström och Robyn.


 6. 6. 2012 - Fansens besvikelse efter tunga avhopp

  Frank Ocean ställde in sin medverkan på grund av sjukdom.Foto: Lisa Mattisson
  Under de fem första åren av festivalen handlade det mesta om publiksuccéer och hyllade konserter. Inför den sjätte upplagan ställde artister som Azealia Banks, Ornette Coleman och Bobby Womack in under sommaren. Dessutom ställde ett av dragplåsterna Frank Ocean in i sista stund, på grund av sjukdom, till fansens stora besvikelse. – Det är skitdåligt. Är det sant? sa ett fan under festivalen. Bland de som inte ställde in fanns Laleh och OFWGKTA.


 7. 7. 2013 – Ny Håkan-succé och nytt tungt avhopp

  Neil Young flydde Göteborg. Foto: Alexander Donka
  Håkan Hellström spelade på Way out west för tredje gången inför storpublik, 26 820 personer, och fick högsta betyg, fem getingar, av recensenten Anders Nunstedt som skrev "Det är inte klokt. Håkan Hellström gör det igen" Men det fanns en hel del besvikna fans även 2013 när Neil Young och Crazy Horse lämnade återbud på den första festivaldagen. Den gamle musiklegenden flydde sedan från sitt hotel i Göteborg utan ett ljud.


 8. 8. 2014 - Strippklubb skröt om Outkast-besök

  Outkast hamnade i blåsväder under Way out west.Foto: Henrik Jansson
  Den amerikanska hiphopduon Outkast hamnande i blåsväder redan under spelningen där de visade halvnakna och strippande kvinnor på storbildsskärm – många reagerade med ilska och lämnade konserten i protest. Sedan skröt strippklubben Chat Noir om att bandmedlemmarna gästat under Göteborgsbesöket. ”Outkast in da Club1 From ”Way out West” to ”Wild wild west” :) :)" skrev skandalklubben på sin Facebooksida. Det fanns också hyllade konserter – Röyksopp och Robyn exempelvis.


 9. 9. 2015 – "Stort fuck you mot rasism och sexism"

  Little Jinder med Zara Larsson och Rebecca & Fiona. Foto: Anders Ylander
  Sångerskan Little Jinder spelade och gästades under spelningen, som beskrevs som ett "stort fuck you mot rasism och sexism", av både Zara Larsson och duon Rebecca & Fiona – till publikens stora förtjusning. Både Pet Shop Boys och Tove Lo gjorde hyllade spelningar, fick fyra getingar vardera, - och festivalen slog ytterligare ett publikrekord.


 10. 10. 2016 - ett oskrivet blad

  Zara Larsson är klar för årets Way out west.Foto: Anders Ylander
  Vad årets upplaga av festivalen, som blir den tionde, har att erbjuda är det ingen som vet ännu. Bland de bokade artisterna i år finns superstjärnan Zara Larsson, Morrissey, Seinabo Sey, José Gonzáles och The Libertines. GT är på plats och bevakar hela festivalen.