Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sylvia Vrethammar ger konsert i Uddevalla

Sylvia Vrethammar.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sylvia Vrethammar, född i Uddevalla, återvänder till staden för en spelning på Östraboteatern 5 oktober.

– Att bara få vara där och stå där på scen i staden jag är född, jag kommer kanske fälla en tår. Jag känner ett särskilt rus när jag tänker på det, säger sångerskan till Bohusläningen.

Vrethammar släppte sin första musik redan 1969. I år firar hon alltså 50 år och jubileumskonserten hålls i Stockholm 28 september. 

Men därefter är det alltså dags att återvända till födelsestaden.

– Äntligen! Ska jag komma till Uddevalla. Jag har längtat och pratat om det så länge nu, säger hon till Bohusläningen.

För två år sedan släppte hon skivan ”The girl from Uddevalla”. Tanken var att besöka staden redan då, men det är alltså nu det blir av.

I en intervju med GT förra året berättade hon att hon inte har några planer på att lägga ned musiken.

– Jag ser inget slut. Jag kan inte föreställa mig en dag utan det. Det är en evigt pågående process, en fin lunk som kommer vara förevigt. Jag har mycket ork kvar.

Stora framgångar i Tyskland

Sylvia Vrethammar lever sedan länge i Tyskland tillsammans med sin make Alex. Ett land hon också haft en framgångsrik karriär i sedan 1970-talet.

– Dagarna går. I vårt paradis finns inte en sekund där man inte har något att göra. Vi har ett ställe utanför Köln som vi hittade för 28 år sedan. Det ligger som en liten öde ö för sig självt, mitt i Europa. Helt otroligt, berättade hon i samband med fjolårets intervju.

Hon har varit verksam i flera genrer: samba, schlager, jazz och visor. Melodifestivalen har hon ställt upp i fem gånger under årens lopp, tre gånger på 1970-talet och två gånger under 2000-talet. Hon blev beskylld för att stödja Franco-diktaturen i Spanien när hon släppte hitlåten ”Eviva España” 1974. Låten tolkades som en hyllning till Franco, något som Vrethammar upplevde som ”hisnande”.