Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storsuccé för TV4:s dansbandssatsning

Elisa Lindström, dansbandsdrottning och programledare för "Tack för dansen", är trött på att försvara sin musik för hånfulla storstadsbor. Foto: Marcus Gustafsson
Förutom att ha vunnit dansbandskampen, knipit ett antal Guldklavar, tagit hem två Grammisar, vunnit Körslaget och programlett "Tack för dansen", spelar Elisa Lindström även trumpet. Foto: Marcus Gustafsson

”Tack för dansen” lockar miljonpublik varje lördag. Och om någon är förvånad över det så är det förmodligen en storstadsbo, gissar programledaren Elisa Lindström, 24.

– Men jag tror att det har funnits ett stort sug efter att få se dansband i tv igen.

"Dansband?! På prime time?! Tre lördagskvällar i rad?!"

Säkert var det en och annan storstadshipster som satte sitt lokala mikrobryggeriöl i vrångstrupen när TV4 presenterade sin underhållningssatsning i höstas. Men med facit i hand fick TV4 rätt och storstadshipstern fel. "Tack för dansen" lockar miljonpublik, trots att programmet har samma sändningstid som populära "Stjärnorna på slottet" i SVT.

Stort sug efter dansband

Men programmets framgångar förvånar inte Elisa Lindström, frontfigur i dansbandet Elisa's och en av programledarna för "Tack för dansen".

– Jag tror att det har funnits ett stort sug efter att få se dansband i tv igen. Det finns så många fler dansbandsfantaster ute i landet än vad somliga tror.

– Än vad somliga tror... Vilka är dessa "somliga"?

– Jag själv bor i Stockholm, och när man pratar med stockholmare så har de oftast inte särskilt stor koll på dansbandsbranschen överhuvudtaget. Och folk som jobbar med tv kommer ju ofta från storstäderna... Jag tror att de har lite svårt att förstå hur stor genren är ute i landet, säger Elisa.

Dansband är i mångt och mycket landsbygdens musik, och har också många musikaliska likheter med den amerikanska countryn. Men medan countryn har stigit i kurs bland den svenska storstadspubliken, inte minst tack vare "Jills veranda", så kämpar dansbanden fortfarande i motvind. Elisa hamnar ofta i försvarsposition när hon diskuterar sin musik med hånfulla göteborgare och stockholmare.

– På något sätt har man blivit van vid det, och det är ju självklart tråkigt. Men oftast är det folk som inte vet något om dansband som är mest negativa. I musikbranschen får vi oftast höra att det vi sysslar med är coolt och helt rätt, säger Elisa.

Dansband i blodet

Elisa Lindström är bördig från Töreboda och har dansbandsmusiken i blodet. Mamman sjöng i dansband, och morfadern turnerade i folkparkerna med sitt dragspel. Ibland följde även Elisa med och uppträdde på spelningarna.

– Jag var väl tolv när jag började uppträdda med morfar. "Jag ska måla hela världen, lilla mamma", var väl vårt huvudnummer, minns Elisa med ett skratt.

Ett tiotal år har gått sedan folkparksturnéerna tillsammans med morfadern, och sedan dess har framgångarna avlöst varandra för Elisa. Bland annat har hon vunnit Dansbandskampen, knipit flera Guldklavar och tagit emot två Grammisar. Vid sidan om dansbandet har hon även deltagit i Melodifestivalen och vunnit Körslaget i TV4.

"Tack för dansen" är hennes debut som programledare – ytterligare en succé, alltså.

– Det har varit nervöst men samtidigt jätteroligt att prova på programlederiet. Jag vet inte om det blir någon fortsättning på "Tack för dansen", men det skulle vara väldigt roligt om det blev så, säger Elisa.

 

Jens Andersson

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!