Det blir ett speciellt nyårsfirande i år igen.
Covid-varianten Omikron sprider sig i Sverige och allt fler människor blir sjuka.
För kocken Leif Mannerström blir det ett intimt firande med familjen.
– Man är lite orolig inför det nya året, med tanke på vad som händer med corona och spridningen. Vårat nyårsfirande blir begränsat, vi håller oss inom familjen bara. Normalt sett har vi stora kalas, men i år blir det annorlunda, säger Leif Mannerström.
Nyårsfirandet firas in ute på landet i Ulricehamn, berättar han.
– Det blir massa god mat och min hustru dukar så vackert i matsalen och vi har tända ljus, säger Mannerström.
Leif Mannerströms tips inför nyår
Leif Mannerström slår på stort när det kommer till nyår och tycker att det är en speciell högtid.
– Det är bara nyår en gång om året, då tycker jag man ska kosta på sig några extra hundralappar, säger han.
Och hemma hos Mannerström i Ulricehamn blir det en trerättersmeny, en klassisk sådan. Här delar han med sig av sin meny för lite inspiration och hur du ska tänka kring råvarorna.
Till förrätt serveras hummer.
– Alla i vår familj älskar hummer. Det äter vi alltid på nyår. Då ska det vara svensk hummer som är nykokt – ingen frusen hummer som man tinar upp. Det går inte att använda överhuvudtaget, säger Leif Mannerström.
Han fortsätter:
– Hur jag ska tillaga den vet jag inte än. Det blir någon form av hummerragu av något slag så man får fram de fina hummersmakerna, eller om den är fin så äter vi den helt naturell.
”Jag är ganska duktig på det...”
Och till huvudrätt en hel oxfilé med potatis.
– Jag använder mig bara utav svensk, färsk oxfilé. Den steks hel och sedan gör jag en väldigt god sås till. Till det serveras det ganska mycket grönsaker och någon god potatis, gärna hasselbackspotatis, säger Leif.
Och sist men inte minst hans klassiska chokladsufflé.
– Jag är ganska duktig på att göra det. De blir höga som kockmössor. Jag har egna körsbär från min trädgård som jag kokat in och som ligger i likör. Det serveras tillsammans med sufflén, säger han.
Han fortsätter:
– Till allt detta serveras det gott vin. Jag har en stor vinkällare, så där finns goda viner.
MANNERSTRÖMS OXFILÉ 4 BITAR
4 bitar
oxfilé à 250 g
PEPPARSÅS
2 msk hel vitpeppar
0.5 msk grönpeppar
1 st
s schalottenlök (skalad, finhackad)
0.5 msk estragon finhackad
2 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
3 dl reducerad, hemgjord kalvfond (eller utspädd från koncentrerad)
1 Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
2 Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
3 Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak.
Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
4 Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
5 Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
6 Servera med pepparsåsen.