Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans passning till Motörhead-kritikerna

Foto: Per Wissing

Efter tre års frånvaro - på torsdag går Motörhead upp på scenen på Mikkey Dees hemmaplan.

Till GT berättar Mikkey om förväntningarna, Lemmys sviktande hälsa – och vad han tycker om festivalens köttförbud.

– Folk säger att vår musik förstör festivalen. Men då säger jag att salladsätarna kan stoppa upp sina tomater i öronen och lipa i ett eget hörn, säger Göteborgstrummisen.

Sju gånger på 2000-talet

Motörhead har gjort sju spelningar i Göteborg på 2000-talet. Senast var 2011.

2000 Kåren

2002 Kåren

2004 Lisebergshallen

2005 Lisebergshallen

2007 Lisebergshallen

2008 Scandinavium

2011 Lisebergshallen

Mikkey Dee

Mikkey Dee, egentligen Micael Kiriakos Delaoglou, föddes 31 oktober 1963 i Göteborg.

Sedan 1992 är han trummis i hårdrocksbandet Motörhead. Han har också spelat med King Diamond och gjort ett gästinhopp på trummor för Ronnie James Dio. Mikkey Dee har setts frekvent i svensk tv de senaste åren, band annat i kändisdjungeln (2009).

Göteborgaren Mikkey Dee och hans Motörhead har inte spelat på göteborgsk mark på tre år. På torsdagen är det dags. Och det blir på en festival som traditionellt sett är stämplad som en "indiefestival". Dessutom råder köttförbud på festivalområdet. Men för Mikkey Dee blir det ingen sallad.

– Det var inte sallad som byggde den här kroppen. Jag behöver riktig energi och en rejäl köttbit, skrattar trummisen när GT når honom dagen innan spelningen.

Han berättar att bandet har mött en del motstånd inför konserten. Att vissa tycker Motörheads hårda musik inte hör hemma på en "mjuk" festival som Way out west.

– 99 procent av banden där är ju indie, det skadar inte att höra något annat någon gång. Sen om salladsätarna somnar efter tredje låten kan inte jag hjälpa. Då har de ätit för många tomater och kan köra sin salladsfest, säger Mikkey Dee och tillägger:

– Då säger jag så här: Om de tycker vi förstör kan salladsätarna stoppa upp sina tomater i öronen och lipa i ett eget hörn.

Lemmy tillbaka

Det kommer bli allt annat än mjukt när Motörhead kliver på scenen på Way out west. Frontmannen Lemmy har repat sig efter en tids sjukdom och frånvaro. Att spela på hemmaplan blir även det speciellt.

– Det kommer bli jävligt kul alltså. Jag tror vi kommer ha en hel del fans där och det är alltid kul om man kan få några nya. Det tar alltid tid att komma i toppform efter ett uppehåll, men jag tycker vi har spelat skitbra och Lemmy blir bättre och bättre. Vi kommer att ge 150 procent, säger Mikkey Dee som hoppas på god uppslutning framför scenen.

"Ska äta sallad"

Någon tid över för att se andra band kommer inte finnas, tror han. Men han hade gärna gjort det.

– Jag har inga förutfattade meningar. Jag kan lyssna på jazz eller fusion och har stor respekt för låtskriveriet. Queens of the stone age vill jag se, jag tycker de är skitbra. De är visserligen rock, men ändå. Jag är väldigt open minded, säger han.

Och apropå det, ändrar han sig även angående salladen.

– Jag kan väl käka en stor sallad där bara för sakens skull. Men jag kommer att ha ätit två feta hamburgare innan.