Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Andersson gör konceptet till sitt eget

EGEN SHOW. Stefan Andersson har tagit begreppet krogshow till något helt nytt och väldigt personligt.
Foto: Henrik Sandsjö

Det sker mirakel på Kajskjul 8 denna vinter.

Som att en göteborgstrubadur, med gediget förflutet, har mage att ställa till med krogshow byggd på den göteborgska historien i allmänhet och ostindiefararen Götheborg i synnerhet.

Det är ungefär lika överraskande som när After Shave och Anders Eriksson intog lokalen 1996; att överraska publiken med något helt oväntat, fräscht och nyskapande.

Visserligen har Stefan Andersson gjort några föreställningar tidigare om sjökaptener, fångar på Carlstens fästning och annat. Men inte i krogshowsformat.

Och när han lyfter det med hjälp av sina medmusikanter, blir det en krogshow med extra allt. Det börjar med en klurig kines (en plirig Gunnar Pedersen) som driver språksvårigheter och kulturkrockar in absurdum. Och fortsätter med ballader och showstoppare, som - tro det eller ej - får publiken att sjunga och gunga med redan från början.

Vi får oss till livs skruvade berättelser, ljuvligt salta anekdoter med en sådan humor och musikalitet, att vi inte ens märker att det är tvättäkta göteborgshistoria som serveras.

Det är kul som Galenskaparna, kvalitet och underhållande som Tommy Körberg/Claes Malmberg och nyskapande som... tja, jag kommer inte på någon.

Stefan Andersson har helt enkelt tagit krogshowskonceptet och gjort det till sitt på ett alldeles nytt vis - inte undra på att varenda föreställning framöver verkar vara utsåld. Räkna med förlängning!

Det är bara en kort stund efter paus som tempot går ner (vilket i och för sig är helt naturligt när den riktiga historien ska berättas) men sedan är det fart igen, till en final där stående ovationer liksom bara är förnamnet.

Kan knappast bli bättre i Göteborg. Turné runt landet och ny premiär i Stockholm? Nej, det bästa vi har behåller vi nog helst för oss själva.

Så det så!

KROGSHOW

4 getingar

Made in China

Kajskjul 8

Med: Stefan Andersson och Magnus "Moffa" Thörnqvist, Sebastian Hankers, Josefin Runsteen, Gunnar Pedersen och Anders Rönnefors.

Vad: Efter världshiten "Catch the moon" har Stefan Andersson grävt ner sig i den göteborgska myllan och funnit otaliga guldklimpar som han förevisat i prisade föreställningar runtomkring Göteborg. Detta är hans första krogshow.

Bäst: Att historia kan vara så kul.

Sämst: En liten stund blir "Änglars sång" snuddande nära pekoral.

Fråga: Hur många föreställningar blir helt utsålda i vår?

Publik: 918 (vilket är mer än fullsatt).