EGEN SHOW. Stefan Andersson har tagit begreppet krogshow till något helt nytt och väldigt personligt. Foto: Henrik Sandsjö
EGEN SHOW. Stefan Andersson har tagit begreppet krogshow till något helt nytt och väldigt personligt.  Foto: Henrik Sandsjö

Stefan Andersson gör konceptet till sitt eget

Publicerad

Det sker mirakel på Kajskjul 8 denna vinter.

Som att en göteborgstrubadur, med gediget förflutet, har mage att ställa till med krogshow byggd på den göteborgska historien i allmänhet och ostindiefararen Götheborg i synnerhet.

Det är ungefär lika överraskande som när After Shave och Anders Eriksson intog lokalen 1996; att överraska publiken med något helt oväntat, fräscht och nyskapande.

Visserligen har Stefan Andersson gjort några föreställningar tidigare om sjökaptener, fångar på Carlstens fästning och annat. Men inte i krogshowsformat.

Och när han lyfter det med hjälp av sina medmusikanter, blir det en krogshow med extra allt. Det börjar med en klurig kines (en plirig Gunnar Pedersen) som driver språksvårigheter och kulturkrockar in absurdum. Och fortsätter med ballader och showstoppare, som - tro det eller ej - får publiken att sjunga och gunga med redan från början.

Vi får oss till livs skruvade berättelser, ljuvligt salta anekdoter med en sådan humor och musikalitet, att vi inte ens märker att det är tvättäkta göteborgshistoria som serveras.

Det är kul som Galenskaparna, kvalitet och underhållande som Tommy Körberg/Claes Malmberg och nyskapande som... tja, jag kommer inte på någon.

Stefan Andersson har helt enkelt tagit krogshowskonceptet och gjort det till sitt på ett alldeles nytt vis - inte undra på att varenda föreställning framöver verkar vara utsåld. Räkna med förlängning!

Det är bara en kort stund efter paus som tempot går ner (vilket i och för sig är helt naturligt när den riktiga historien ska berättas) men sedan är det fart igen, till en final där stående ovationer liksom bara är förnamnet.

Kan knappast bli bättre i Göteborg. Turné runt landet och ny premiär i Stockholm? Nej, det bästa vi har behåller vi nog helst för oss själva.

Så det så!

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag