Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skara Sommarland laddar för säsongen – ny attraktion

Snake är Skara sommarlands nya åkattraktion.Foto: Skara sommarland
Janne Nilsson är vd för Skara sommarland. Foto: Adrian Pehrson / Skara sommarland
Gruvbanan på Skara sommarland.Foto: Jesper Anhede / Skara sommarland

Skara sommarland är en av Nordens största sommarparker med 300 000 gäster om året.

Den 30 maj öppnar de för ännu en säsong, då är det också premiär för den nya attraktionen Snake.

– Det är verkligen en fartfylld upplevelse för den lite modigare, säger vd Janne Nilsson.

Inför Skara sommarlands kommande säsong står det klart att parken bjuder på flera nyheter. Den största och mest iögonfallande är den nya åkattraktionen Snake, som tidigare stått på Gröna Lund.

– Den flyttades hit i höstas och är verkligen en fartupplevelse. Den går 80 kilometer i timmen och snurrar i 4,3 G-krafter 42 meter upp i luften. Jag har provåkt den själv och den är riktig spejsad. Det är inte någon bergochdalbana utan man sitter i en gondol och snurrar runt, berättar Janne Nilsson, vd för Skara sommarland. 

”Inte svårt dra i väg 20 åk”

En restaurang har tillkommit i parken och en ny uteplats med uteservering.

– Sen har vi också byggt om vårt vattenområde för de mindre barnen, Lagunen. Vi har moderniserat och satt in ruschkanor som liknar de större som är i parken, säger Janne Nilsson. 

Skara sommarland har nominerats till bästa familjenöje i Sverige och bästa sommarland i Norden, av sajten Barnsemester. Janne Nilsson tror att det beror på den stora variationen av aktiviteter och underhållning som parken erbjuder. 

– Man behöver vara här i två, tre dagar för att hinna med allt, har man då tur med det svenska vädret så kan man bada ena dagen och sen vara på tivolit, åka gokart, äta gott och bo på campingen.

Fick kritik förra året

Nöjesparken mäter antalet åk som besökarna gör och kan se ett medelåktal på 7 gånger per gäst. 

– Då vet vi att alla inte åker någonting heller. Det är inte svårt att dra i väg 15-20 åk på en dag. Man vill uppleva så mycket som möjligt helt enkelt, säger Janne Nilsson.

Förra året fick parken en del kritik i samband med att barn föll ur åkattraktioner. Bland annat fick en pojke åka ambulans till sjukhus efter en olycka. 

– Säkerheten är nummer ett, sånt här får inte hända, sa Janne Nilsson till SkLT den gången. 

Således har säkerheten varit ett prioriterat arbete under vintern. 

I övrigt kommer parken att besökas av artister i parken, bestående av lokala skådespelare från Skara skolscen. Även dykshower, där akrobatiska dykare hoppar ner i en tre meter djup pool från 25 meters höjd. 

LÄS MER: Här hittar du mer innehåll från Expressen Premium
Karriär & Pengar
Träning & Hälsa
Kost & Kropp
Reportage & Granskning
Brott i Sverige
Sex & Relationer