Sista comebacken för "Loket" i Bingolotto

"En pose jag känner igen". Så här har Leif Olsson poserat mycket förr.
Foto: Henrik Jansson
Sverre Andersson och Leif "Loket" Olsson återförenas i tv-studion på söndag.
Foto: Henrik Jansson

På söndag gör han en sista comeback som programledare för Bingolotto i TV4.

Tv-legendaren Leif "Loket" Olsson minns nu tillbaka på fornstora dagar när programmet var störst i Sverige.

– Vi var totala amatörer på det här med tv, säger han.

Varken ordinarie programledaren Ingvar Oldsberg eller reserven Lotta Engberg är hemma.

Då får Leif "Loket" Olsson, 73, göra comeback i programmet som han ledde mellan 1989 och 2000. I Bingohallen i Göteborg är han på glatt humör, laddad för programmet och fylld av tillbakablickar.

Hela programmet kommer bli en lång nostalgitripp på söndag.

– Jag hoppas att det kommer lite trevliga samtal, det var det som byggde upp det på den tiden. Det var mycket skratt, säger Loket som ändå vill betona att det här är en engångsgrej.

– Jag ska inte säga att jag har saknat det. Det var många år sedan nu. Men det ska bli roligt en gång.

I programmet deltar The Mule Skinner Band som är Streaplers originaluppsättning. Även dansbandet Elisas besöker programmet. Något som Loket gillar.

– Många av gästerna är mina gamla kompisar. Det är kul med dansbanden också, det var faktiskt Bingolotto som fick dansbanden att blomstra. När vi hade Christer Sjögren och Vikingarna förr gick lottförsäljningen upp. Bert Karlsson var i studion varenda gång i början och lyssnade. Det är kul att de är med nu, säger Loket.

Var amatörer

Vid sin sida kommer Leif Olsson att ha Sverre Andersson. Han var producent under alla år som Loket var programledare och gör också ett gästspel nu.

När de började var de amatörer – och det är det som gör dem till proffs, menar de.

– Jag hoppas att han gör likadant som på min tid. Jag vill inte ha en massa folk som ropar i öronen på mig vad jag ska göra. Hellre att Sverre säger något eller visar en skylt, säger Loket.

– Vi var totala amatörer på det här med tv. Vi valde ett eget sätt att jobba på som inte är generellt i branschen. Nu är det tv-folk som jobbar med det och då är det lite annorlunda. Det kanske Leif inte är så hemma med, fyller Sverre Andersson i.

De båda säger sig dock vara stolta över glansdagarna på 90-talet. Som mest sålde man 7 400 000 lotter under en uppesittarkväll i mitten av 1990-talet. Idén till programmet dök upp när Gert Eklund från Göteborgs Distrikts Idrottsförbund var i Danmark och slötittade på Ålborgs lokal-tv där de spelade bingo.

Loket blev programledare

Loket var med i föreningen och fick frågan om att vara programledare. Alla andra fick också frågan om att delta...

– När vi skulle ha folk till programmet hittade man det överallt. Alla som hade något med GDIF att göra och tyckte det var kul fick vara med. Vi var inga proffs, vi var amatörer allihop. Det var det som var vår styrka, säger Loket som menar att det skapade en speciell atmosfär i programmet.

Sedan växte programmet från lokalt tv-fenomen till att bli svensk tv-historia.

– Grunden var inte att göra bra tv utan att sälja lotter i alla lägen. Vi kom från idrotten för att skaffa pengar till idrotten. Det var grunden. Sedan blev det poppis, det kanske var Leifs förtjänst, säger Sverre Andersson.

På söndag gör succéduon alltså comeback. Det har dock varit en del frågetecken kring Lokets hälsa den senaste tiden.

Men programledaren vill ändå lugna eventuella oroliga.

– Det är väl som det är. Jag är ju äldre nu, lite yr och konstig. Jag är 73 år och då börjar helvetet. Så är det bara. Men det ska nog gå bra det här.

Leif "Loket" Olsson om:

Ingvar Oldsbergs insats i Bingolotto:

– Ingvar är ju Ingvar. Alla vet vad han är. Men jag tror inte att han tycker själva spelet är det roliga, han vill göra ett underhållningsprogram av det. Men det gäller ju att sälja brickor. Det är det idrotten lever på, inte att det ska vara underhållning. Det ska vara både ock.


Hur allt började:

– Det var Gert Eklund, förbundsordförande för Göteborgs Distrikts Idrottsförbund, som ringde och sa "Fan, vi ska börja spela bingo i tv. Kan du tänka dig att bli programledare för det?". Han hade varit i Danmark och slötittat på Ålborgs lokal-tv där de spelade bingo. När vi skulle ha folk till programmet hittade man det överallt. Alla som hade något med GDIF att göra och tyckte det var kul fick vara med. Det var en av våra styrkor. Vi var inga proffs, vi var amatörer allihop. Det var det som var vår styrka.


Bingolotto:

– Jag har inte tänkt på det så mycket, men klart man är stolt. Vi hade möten varje måndag om vad som hade hänt i veckan och jag hade mina principer när det gällde underhållning. Det skulle vara musik som tilltalade äldre människor. Det är ju de som spelar Bingo. Vi omsatte som mest nästan en kvarts miljard kronor. Då tog vi 30 spänn för lotterna. Det var otroligt.


Tv i framtiden:

– Jag gjorde ju Idrottsgalan de första två åren. Det var på SVT. Nu är det väl passé, men jag har inget emot att göra det igen. Man orkar kanske inte riktigt det men det var jätteroligt.


Sitt bästa Bingominne:

– Jag minns en äldre dam som bodde i ett jättefint hus i Luleå. Hon hade blivit änka och fick flytta till en liten lägenhet på ett äldreboende. Hon hade nästan inte plats för någonting och var helt förtvivlad. Hon ringde in och sa att Bingolotto var hennes bästa sällskap. Hon spelade varje lördag. "Välj en låda", sa jag. Hon valde ettan. Då öppnade jag den och så vann hon ett biljardbord. Till en gammal tant på 90 år som knappt fick plats hemma själv. Alla tyckte det var roligt, men inte hon själv...


"Fusket" med vinsterna:

– Vi bytte vinsten sedan för tanten så hon fick pengar till att köpa mat. Det var ytterst sällan vi gjorde så, men det var alltid någon efter programmet som ringde in och så fick man fixa till något. Utåt i tv syntes inte det för då ville alla byta sedan om de hade vetat. Men framför allt när äldre människor vann långa resor så gick ju inte det. Då fick man ge dem annat.


Och Sverre Andersson om tv-klimatet i dag:

– Det är utmärkande att man vill ha Bingolotto i fyran igen. Förr var utgångsläget i alla tv-kanaler att man ville ha tittare mellan 18 och 35 år. Det spelade ingen roll om vi hade tre miljoner tittare på lördagarna, alla var inte mellan 18-35 och det var inte populärt. Den grejen har svängt i dag. Yngre tittar ju inte på tv när programmen går. De använder datorer och sådant i efterhand. Men de som tittar på tv är de som är över 50 år, de ser programmet under sändningen och där är vi oerhört starka.

– Jag minns så väl när Leif på 90-talet tjötade med fyran och varje gång skrek "Vi har tre miljoner tittare". Men det var inte de tittarna som reklamköparna ville ha.

Bingolotto:

  • Sändes först den 16 oktober 1989.
  • Programledare har varit Leif "Loket" Olsson 1989-1999, Lasse Kronér 1999-2004, Gunde Svan 2004-2005, Rickard Olsson 2005-2008, Lotta Engberg 2008-2011, Jan Bylund 2011-2013, Marie Serneholt 2013-2014 och nu senast Ingvar Oldsberg.