Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shaman Dureks bok stoppas av förlaget

Han är prinsessan Märtha Louises kärlek • Sjätte generationens shaman.
Shaman Durek.
Foto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det norska förlaget Cappelen Damm stoppade den planerade utgivningen av Shaman Dureks bok under onsdagen, enligt Dagbladet.

Några timmar senare tog det svenska förlaget samma beslut.

Boken skulle ha getts ut på norska och svenska om bara några dagar.

Shaman Durek, eller Durek Vetter, är prinsessan Märtha Louises nya kärlek. Detta har uppmärksammats stort i vårt grannland.

Dureks bok, ”Spirit Hacking”, handlar om hans livsfilosofi och väg till att bli en så kallad ”andlig schaman” och har en rad kontroversiella åsikter, vilket uppmärksammats stort i norska medier. Boken skulle kommit ut på norska inom kort, men är nu alltså stoppad.

– Efter att den engelska kommit ut, insåg vi genom de reaktioner som kom, bland annat i Dagbladet, att detta manus behöver granskas bredare och mer kritiskt, säger förlagschef Knut Ola Ulvestad på Cappelem Damm till Dagbladet.

”Handlar om etik”

Denna granskning har nu alltså lett till att boken stoppas.

– Det handlar främst om etik, inte om lag. För oss handlar det om att göra rätt val. Vi har gjort ett misstag, vi har blivit medvetna om att vi har gjort ett misstag, och nu korrigerar vi det så bra vi kan, säger Ulvestad vidare till Dagbladet.

Detta är första gången förlaget, som är Norges största, stoppar en utgivning på detta sätt.

Boken planerades också att släppas på svenska i slutet av denna vecka. Vi var i kontakt med en representant för förlaget Tukan/Nona som inte kände till beslutet i Norge och bad om att få återkomma.

Man gjorde det efter några timmar med besked via mejl: ”Bokförlaget Nona stoppar utgivningen av Spirit Hacking, av samma skäl som det norska förlaget.”

Kontroversiella åsikter

GT har tagit del av det svenska manuset. Prinsessan Märtha Louises nya livskamrat redogör för sin levnadsfilosofi och berättar om en andlig resa med många piruetter.

Vad som bland annat rört upp känslor i Norge är att Shamam Durek i boken skriver att barn kan ge sig själva cancer och att andar kan ge människor sexuella sjukdomar.

Det är bland annat avsnitten om cancer som är orsaken till förlagets beslut.

”Ramen för yttrandefrihet måste vara bred. Innehållet i denna bok väcker emellertid väsentliga etiska frågor som är relevanta för Cappelen Damm som förläggare. Till exempel är de avsnitt som behandlar cancer mycket problematiska och de kan vara sårande och i slutändan skadliga om det de säger tas bokstavligen,” skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Prinsessan Märtha Louise har offentligt stöttat sin man helhjärtat under den senaste turbulenta veckan.

”Så stolt över jobbet du har gjort, min kära”, skrev hon bland annat i ett inlägg på Instagram där hon poserade med den nysläppta boken i handen.

Hör Shaman Durek berätta om sin kärlek till prinsessan.