Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shaman Durek slår tillbaka: ”Mobbare”

Shaman Dureks bok har stoppats i både Sverige och Norge.
Foto: ANDREAS FADUM / IBL
Den norska prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek berättade att de var ett par i våras.
Foto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen kom beskedet att Shaman Dureks bok stoppas av förlaget, både i Sverige och Norge.

Nu slår han tillbaka mot kritikerna, i en direktsändning på sin Instagramsida kallar han norska medier för ”mobbare”.

– Jag hade egentligen inte tänkt säga något, men jag vill inte att mobbarna ska hålla på längre, säger han i klippet enligt norska Se & Hör. 

Det norska förlaget Cappelen Damm stoppade den planerade utgivningen av Shaman Dureks bok under onsdagen, enligt Dagbladet.

Några timmar senare tog det svenska förlaget samma beslut.

Boken skulle ha getts ut på norska och svenska om bara några dagar.

Bakgrunden till beslutet är att Dureks bok, ”Spirit Hacking”, som handlar om hans livsfilosofi och väg till att bli en så kallad ”andlig schaman” och har en rad kontroversiella åsikter bland annat om cancer, vilket uppmärksammats stort i norska medier. 

”De mobbar min flickvän”

Det som rört upp känslor i Norge är att Durek i boken uttrycker åsikter om att barn kan ge sig själva cancer och att andar kan ge människor sexuella sjukdomar.

I en livesändning på sin Instagramsida som han gjorde under natten svensk tid och som sedermera tagits ner, säger han bland annat norska medier är mobbare.

– Jag hade egentligen inte tänkt säga något, men jag vill inte att mobbarna ska hålla på längre. Norska medier är mobbare, säger han i sändningen, skriver norska Se & Hör.  

Han menar också att tidningarna mobbar hans flickvän, den norska prinsessan Märtha Louise. 

– De mobbar min flickvän, de mobbar mig för att sälja tidningar. Det är en skam, de vill inte att folk ska få veta sannigen, säger han vidare, enligt Se & Hör. 

Märtha Louise stöttar Shaman Durek 

Durek sa också i livesändningen att förlaget stoppade utgivningen utan att ta kontakt med honom eller hans team. 

Han kommenterar också passagerna i böckerna som rört upp känslorna och säger att det är missförstånd och att ”saker tagits ur sin kontext av norsk press och andra”

Prinsessan Märtha Louise har tidigare offentligt stöttat sin partner helhjärtat. 

”Så stolt över jobbet du har gjort, min kära”, skrev hon bland annat i ett inlägg på Instagram där hon poserade med den nysläppta boken i handen tidigare i veckan.