Schlagerdrottningen Thory Bernhards död

Schlagerdrottningen Thory Bernhards avled i går 93 år gammal.
Foto: Roger Tillberg

Schlagerdrottningen Thory Bernhards avled i tisdags. Hon var en av Sveriges bäst säljade artister under 50 och 60-talen och är mest känd för låtarna "Vildandens sång" och "En sliten grimma". Succésångerskan som levde en stor del av sitt liv i Göteborg blev 93 år.

Thory Bernhards hade väldigt stora schlagerframgångar under 1950-talet. Bland hennes största skivsuccéer kan man hitta titlar som "Famnen full utav solsken, "Mjölnarens Irene och "Höst i en park i Paris".

Schlagerdrottningen är född i Örebro men levde stora delar av sitt liv i Göteborg. Hon flyttade till Västkusten och Göteborg på 70-talet med sin, nu avlidna, partner John "Jo-Jo" Johansson. Thory och Jo-Jo genomförde flera populära och lyckade turnéer tillsammans. Hon ska även ha varit proffsboxaren och Göteborgsprofilen Ingemar "Ingo" Johanssons favorit.

Fick diamantskiva

1961 var hon Sveriges näst bästa sålda artist och hon har fått ta emot en diamantskiva för sina stora skivframgångar. Under 80–90-talen syntes hon ofta i tv, bland annat i tv-program som Nygammalt, Café Norrköping och Allsång på Skansen.

För den något yngre publiken är hon kanske mest känd för att hon sjöng ledmotivet till "Bert – den siste oskulden" som kom ut 1995.

Thory Bernhards levde den sista delen av sitt liv i Helsingborg och avled på grund av en hjärtinfarkt. Hennes nära och kära ska ha varit på plats på sjukhuset under tisdagen.

Thory Bernhard

Född: Tora Berglind, i Örebro.

Bodde i Göteborg i nära 25 års tid.

Levde sin sista tid i livet i Helsingborg.

Karriär: Stor schlagerartist under mitten av 1900-talet. Hade sitt genombrott 1949 med låten Nidälven men hennes största framgång är förmodligen "Vildandens sång" från 1951.