Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna, Ida, och Saga har nu förlorat jobben

Sanna Moradi, 19, har förlorat sommarjobbet när Liseberg inte får öppna.
Foto: Privat / Privat

Under måndagen kom ett mardrömsbesked för nöjesparken Liseberg.

Det blir inget undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer.

Lisebergs 2 400 säsongsarbetare står därför nu utan sommarjobb.

– Jag tror folk kommer bli jätteledsna, besvikna och frustrerade över detta, säger Sanna Moradi, säsongsarbetare på Liseberg. 

Under coronakrisen har ovissheten för Sveriges nöjesparker varit stor om de kommer att kunna öppna eller inte.

Under måndagen kom mardrömsbeskedet: Det blir inget undantag från förbudet för folksamlingar över 50 personer.

– Detta betyder att vi i nuläget inte kan öppna Liseberg. Det är klart att det är frustrerande. Vi har stått i tre månader och haft svårt för att få besked vad som kommer hända. Och det är frustrerande, det får jag erkänna, säger Andreas Andersen. 

”Det har varit jobbigt”

För nöjesparkens 2 400 säsongsarbetare innebär det att sommarjobbet ställs in. En av dem heter Sanna Moradi, 19, från Göteborg, som skulle arbeta sin andra sommar på nöjesfältet.

– Det har varit jobbigt för man har hela tiden tänkt att ”Liseberg öppnar snart” och man har inte tänkt på att söka jobb under tiden. Det blir tufft att hitta jobb så här sent. Det är sommar, pandemi och nu är det många ungdomar som plötsligt behöver jobb på samma gång, säger Sanna.

Andreas Andersen är vd på Liseberg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Pressbild Liseberg

”Väldigt stressigt”

När beskedet kom om det inställda sommarjobbet känner hon nu stor stress.

– Det är väldigt stressigt, jättetråkigt för att man inte får vara med om jobbet där heller, som är så roligt. Det här beskedet blir stressigt för oss som inte har något annat jobb. Jag tror folk kommer bli jätteledsna, besvikna och frustrerade, säger Sanna Moradi. 

En annan säsongsarbetare som förlorat jobbet i krisen är Ida Olsson, 22, från Falköping, som skulle arbeta sin femte sommar på Skara Sommarland. 

Under förra veckan meddelade badlandet att de inte kommer att öppna under sommaren och 550 säsongsarbetare blev därmed arbetslösa.

– Det blev väldigt tungt nu när det blev satt i sten att de inte öppnar. Det är en väldigt konstig känsla att inte få jobba där i sommar och det har varit en stor del av mina somrar de senaste åren, säger Ida.

Ida Olsson, 22, har förlorat sitt somarjobb på Skara Sommarland.
Foto: Privat / Privat

”Stor besvikelse”

Hon förklarar att många av hennes vänner känner en stor besvikelse.

– Det har blivit stor besvikelse och ledsamhet bland vänner och kolleger. Dels för att man inte får träffa varandra lika mycket men också en allmän ledsamhet. Man jämför också mycket med andra saker så som köpcentrum och annat som får ha öppet, säger Ida Olsson.

Saga-Elektra Brage Rosenqvist, 19, har förlorat sommarjobbet på Liseberg.
Foto: Privat / Privat

För Saga-Elektra Brage Rosenqvist, 19, från Göteborg, blev beskedet om inställt sommarjobb på Liseberg ett hårt slag. 

– Jag är frustrerad och arg men först och främst ledsen över hela situationen. Det är inte roligt att bli av med jobbet på detta sätt. Alla har varit osäkra på hur det kommer gå och det är jättejobbigt att vara arbetslös, säger Saga-Elektra.

Under sommaren kommer hon nu i stället fortsätta söka jobb och fokusera på att ta sitt körkort.

TV: ”Lotta på Liseberg” – så förändras programmet