Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firas drottning Sonjas 83-årsdag

Det här är den norska kungafamiljen.
Drottning Sonja och maken Harld V av Norge.Foto: NESVOLD, JON OLAV / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Drottning Sonja har de senaste åren firat sin födelsedag privat med sina närmaste.Foto: SVEN LINDWALL EXP

Under lördagen fyller Norges drottning Sonja 83 år.

Av allt att döma är festligheterna av den privata sorten och äger rum i sommarbostaden Mågerø på ön Tjøme.

– Hon har själv sagt att hon känner sig som 50 år, säger kungaexperten Caroline Vagle till norska Dagbladet.

Den fjärde juli är drottning Sonjas födelsedag och i år fyller hon 83 år. De senaste åren har födelsedagarna hållits privata med den närmaste familjen och så verkar det bli även i år. 

– Dagen firas privat, säger det norska hovets kommunikationschef Guri Varpe till Dagbladet.

Troligtvis kommer firandet äga rum på sommarstället Mågerø där kungafamiljen även kommer att tillbringa stora delar av sin sommarsemester, uppger Dagbladet. I slutet av juni meddelade hovet att det inte blir några utlandsresor i sommar. 

– Kungaparet kommer att vara på sitt lantställe stora delar av semestern, medan kronprinsfamiljen är mer i söder. Kungafamiljen vill också tillbringa tid på den kungliga yachten i Norge, sa Guri Varpe till Dagbladet i juni. 

”Känner sig som 50 år”

Sommarstället Mågerø har tillhört kungafamiljen sedan 1993 och består av flera olika byggnader. I boken ”Kungens hus” har drottningen skrivit att sommarstället är mycket uppskattat av framför allt barnbarnen som gillar att bada i poolen och plocka jordgubbar på somrarna. 

Caroline Vagle, expert på norska kungahuset, säger till Dagbladet att det är svårt att tro att drottningen fyller 83 år.

– Hon har själv sagt att hon känner sig som 50 år, och det kan man också tro när man ser henne i aktion, säger Caroline Vagle till tidningen.