Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så enkelt och billigt löser du hemmalyxen

Charlotta Flinkenberg
Charlotta Flinkenberg tipsar om hur du kan piffa upp ditt hem utan att betala storkovan.
Charlotta Flinkenberg
Foto: Pavel Maira / Pavel Maira

Det behöver inte kosta skjortan bara för att det ska se exklusivt ut. 

Med några enkla och billiga medel kan du piffa upp ditt hem – och få en lyxigare version. 

– Här är detaljerna du ska satsa på, säger Charlotta Flinkenberg, chefredaktör och grundare av Netstyle.se.

Du har börjat tröttna på hur ditt hem ser ut – lite luggslitet och skavanker här och var.

Och du kanske saknar tid, inspiration och en plånbok som går att öppna på de vidaste av gavlar för att fixa till det.

Ha dock förtröstan – det går att få fason på ditt boende utan att du sliter ut dig, kommer med de mest briljanta idéerna eller startar en sedelpress i källaren.

Charlotta Flinkenberg, 49, har arbetat med mode och inredning i 25 år på olika modemagasin, och startade sitt Netstyle.se för drygt två år sedan.

Men hennes hjälp går vi här igenom en lägenhet – badrum, vardagsrum, sovrum och kök – och tipsar hur du styla ditt hem och ändå ha både ork och pengar kvar.

– Jag att tröskeln till att göra ett trevligt och lyxigt hem måste vara ganska låg för att folk ska orka genomföra det. Jag tycker inte att man ska göra det svårt, utan satsa på små nedslag inredningsmässigt med stor effekt, säger Charlotta Flinkenberg.

VARDAGSRUMMET

”Textiler i ett hem är ett snabbt och lyxigt sätt att få det att få lite exklusiv hotellkänsla. Att måla om är ju jättetrevligt, men om du inte orkar så kan det räcka med att du byter ut dina gardiner. Har du inte råd att köpa nya möbler kan du i stället köpa stolstyg som ger en mjuk och fin inramning. Sedan är det allmänt känt att har du mycket kuddar, så ser det också väldigt ombonat ut. Dukar är också en bra start. Så textiler kan man laborera ganska långt med. Och de behöver inte kosta mycket, utan finns till överkomliga priser på flera ställen.”

BADRUMMET

”Också i badrummet livar textiler snabbt upp. Byt ut dina kanske lite loppiga handdukar mot tjockare och lite lyxigare. Googla lite och kolla hur de gör på spa. Släck belysningen så slipper du kakla om, och tänd några ljus där i stället. Kanske också ett doftljus. Sådana små knep ger snabbt en lyxigare känsla.”

SOVRUMMET

”En viss typ av engagemang krävs ju. Och har man lite av den varan, så tycker jag man ska satsa på målarfärg här. Som ju inte är speciellt dyrt. Alla klarar inte av att tapetsera själv, men färg är faktiskt ett väldigt prisvärt sätt att skapa en ny känsla. Våga måla mörkare; det ger en lyxigare inramning. Många av oss är uppvuxna med att det ska vara ljust och fräscht, men får du upp en mörk och ganska cool färg skapar det en stor förändring. Har du en ganska skabbig säng kommer du även här undan med textilier. En sängkappa är aldrig fel, och kanske också ett fint överkast och några nya kuddar. Om man sedan vill gå ett steg längre ger en sänghimmel en otrolig effekt – att tygerna fortsätter upp i taket. Det är inte svårt med en fästanordning som skruvas fast i taket.”

KÖKET

”En person jag pratade med skickade i väg sina köksluckor och fick dem ommålade i rosa. Det kostade inte särskilt mycket, men gav en jättefin effekt. Knoppar och beslag kan man också byta ut för en omedelbar förändring. Du kan också köpa metallfärg på burk och spreja de beslag som redan finns för en ny look, kanske en antik finish.”

Inget fel att jaga lägre priser

Charlotta Flinkenberg säger att man inte ska vara rädd att jaga lägre priser.

– Många av de stora kedjorna, alltså aktörer som säljer på nätet, har väldigt ofta rabattkoder och olika kampanjer. Ett tips är att registrera sig i deras kundklubbar. Då får man mejl om rabatterade erbjudanden. Man kan säkert också söka på nätet efter diverse rabattkoder. 

– Köp aldrig till fullpris. Du kommer att hitta saken du vill ha rabatterad någon annanstans. Det gäller att vara lite om sig och kring sig. Inte minst när det gäller auktionssajter och auktionsnasare på nätet.

Så alla har råd med ett vackert hem?

– Förr var det kanske mer klassindelat och man menade att det bara var rika som hade råd med ett vackert hem. I dag finns det bra, vacker och prisvärd inredning som har gjort det lite mer jämlikt.


Lyxa till det med hemmaspa

Så här i februari/mars känner man sig ganska grå och glåmig, en perfekt tid att ordna sitt eget hemma-spa. Man måste inte springa och köpa en massa dyra krämer och inpackningar för hemmet är redan fullt av det. Här är inredaren Maria Celins tips för ett lyxigt hemmaspa: 


Gör en egen uppfriskande ansiktsmask. Rör ihop en äggula, två teskedar honung, en tesked citron, två teskedar vetekli. Smörj in i ansiktet och låt verka i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten.


Om du inte har någon badkarsplanka så kan du lätt göra en superfin av spillvirke. Om du vill att den ska vara fuktavvisande kan du vaxa eller betsa den. 


Vi gör av med sådana otroliga mängder engångsartiklar. För att minska svinnet kan du köpa tvättbara bomullsrondeller.


För att komma i rätt spa-stämning sätt på en gratis spa-spellista på Spotify.


Tänd många ljus. Om du inte har en massa ljushållare går det bra att använda gamla glas eller vackra gamla kaffekoppar.


Källa: Maria Celin