Så blir evenemangsåret i Göteborg – hela listan

Artistens karriär kort sammanfattat.
Lotta Nibell, vd för Got Event, tror på evenemang i sommar.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, planerar inför ett hybridevent.
Foto: SVANTE ÖRNBERG / BOKMÄSSAN
Största utmaningen är att ta in publik för att få ihop intäkterna.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Iron Maiden har en inbokad konsert på Ullevi den 3 juli.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Bokmässan går av stapeln – om än i mindre format. 

Statement Festival ställs in helt och andra flyttas fram.

GT har ringt runt till arrangörerna i Göteborg för att kolla läget inför sommarens och höstens evenemang under coronapandemin.

– Det är svårt att avgöra om evenemangen blir av i sommar eller inte. Men vi måste våga tro på det och planera inför det, annars blir det inget, säger Lotta Nibell, vd för Got Event.

Under 2020 var evenemangsbranschen i total kris till följd av covid-19 och kritik riktades mot regeringen från flera håll.

Företrädare för branschen skrev kritiska debattartiklar där de efterlyste akuta stöd och en tidsplan för en återstart av evenemangsbranschen. 

En av företrädarna var Lotta Nibell som är vd på Göteborgs evenemangs- och arenabolag Got Event. Hon fruktade att branschen skulle ha svårt för att återhämta sig. 

Evenemang Got Event

Men nu har hon något ljusare förhoppningar om framtiden och kommande evenemang. 

– Jag tror egentligen inte att branschen har svårt för att återhämta sig när väl restriktionerna lättar. Tittar vi på hur bokningsläget ser ut framöver så ser vi att publiken längtar efter att få se livemusik och ta del av mästerskapen som blivit framflyttade, säger Lotta Nibell. 

Hon tror att pandemin kommer att bidra till stora förändringar.

– Vi kommer att bete oss annorlunda och rutinerna kommer att förändras. Biljetthanteringen kommer nog att bli ännu mer digital. Att det blir någon slags självhantering med personliga biljetter för att underlätta smittspårning och sedan kanske man kan koppla biljetten till någon form av hälsodeklaration. 

Vågar planera inför evenemangen

Trots en viss osäkerhet vågar arrangörerna planera inför kommande evenemang efter att regeringen bland annat gått ut med ett förslag om ett garantistöd, menar Lotta Nibell.

– Det är oerhört positivt. Vår bransch har drabbats extremt hårt av restriktioner från dag ett och riktade stöd behövs så att konkurser kan undvikas. Det krävs mycket arbete och lång framförhållning att få ihop en turné. 

Hon fortsätter:

– Men ingen vill ställa in så det är därför det är svårt att avgöra om evenemangen blir av i sommar eller inte. Men vi måste våga tro på det och planera inför det, annars blir det inget. 

Mycket hänger på vaccinering och hur smittläget ser ut framöver. Den största utmaningen just nu är att kunna ta in publik för att få ihop intäkterna. 

Bokmässan blir ett hybridevent med både fysisk och digital publik.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Bokmässan blir ett hybridevent 

Det är cirka sju månader kvar till årets bokmässa i Göteborg och ledningen har nu bestämt hur evenemanget kommer att se ut. 

I år ser upplägget något annorlunda ut till skillnad från förra årets Bokmässa som helt och hållet var ett digitalt evenemang.

Den 23 till 26 september är Bokmässan tillbaka på Svenska Mässan i Göteborg i form av ett så kallat hybridevent som både är digitalt och fysiskt – och kommer att direktsändas.

– Det känns väldigt spännande att få arbeta med ett helt nytt koncept. Vi ser också fram emot att välkomna en publik på plats, men vi får se hur stor publik vi kan ta in, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Det kommer att finnas ett tiotal stora luftiga tv-studior med plats för fysisk studiopublik i den omfattning som restriktionerna tillåter.

– Vi har stora och flexibla lokaler och pandemilagen öppnar upp för att kunna skapa coronasäkra evenemang när smittspridningen är mindre i samhället, säger hon.

Se också:

Kulturministern Amanda Lind (MP) gästade Dina frågor om corona med Niklas Svensson.

Evenemang i sommar och höst

Statement Festival – Ställs in helt. Det är en musikfestival för kvinnor, icke-binära och transpersoner som skulle arrangeras den 3 och 4 september på Bananpiren i Göteborg. 


Bokmässan – blir ett hybridevent som både är digital och fysisk – och direktsänds från Svenska Mässan den 23 till 26 september.


Gothenburg Horse Show – blir digital och direktsänds från Scandinavium från 31 mars till 4 april.


Iron Maiden – Arrangören avvaktar tydliga besked från myndigheterna innan beslut kan fattas.


Vi som älskar 90-talet – Planen är att köra på i Göteborg den 3 juli såvida inte myndigheterna kommer med andra rekommendationer. 


Summerburst Göteborg – Nya datum presenterades nyligen och festivalen är framflyttad till den 3 och 4 september.


Håkan Hellström – Arrangören flyttar fram konserterna till augusti 2022. 


Rammstein – Arrangören flyttar fram konserten till augusti 2022. 


Göteborgsvarvet – Framflyttad från den 22 maj till den 11 september. Göteborgsvarvet Marathon blir av den 19 september. 


Hammerfall – Skulle haft konsert i Partille Arena 27 mars 2020 men den flyttades fram till okänt datum. Arenan hoppas kunna ha ett datum klart så snart som möjligt.