Så är Göteborg på väg tillbaka efter pandemin

Laleh gör historisk spelning på Ullevi – blir första svenska kvinnliga artist.
Peter Grönberg är vd för Göteborg & Co.
Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co
Scandinavium.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ullevi.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Turism- och eventnäringen har drabbats extremt hårt av pandemins restriktioner och hårda publiktak.

Men kanske syns äntligen ljuset i tunneln. Fler och fler lär tillåtas in på arenorna, samtidigt som ett Göteborg på framfart expanderar med så väl hotell som restauranger.

– Första juni, när man öppnade upp för fler personer både inomhus och utomhus, det var jättejätteviktigt, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

– Fredagen den 13 mars 2020 la sig pandemin som en blöt filt över hela samhället. Man såg ganska snabbt att övrigt näringsliv återhämtade sig ganska fort, med detalj- och e-handel. Men besöksnäringen har ju drabbats extremt hårt, säger Peter Grönberg.

Han beskriver hur upp emot 80 till 90 procent av omsättningen i hela ekosystemet försvann, som i ett trollslag. Där ingår hotell, restauranger, transporter, mötesindustri, sport, shopping. För kan folk inte resa, eller mötas, eller gå på fotboll, faller fler delar av korthuset i samma veva.

– Ett normalår omsätter vi 34 miljarder, och då räknar vi in hotell och sådant som är besöksnäring. 2020 omsatte vi 14 miljarder, och då var ändå de tre första månaderna normala.

Att Liseberg äntligen kunde öppna den 3 juni, efter att ha hållit stängt i 520 dagar, såg många som ett tecken på ljusare tider.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Det var jättejätteviktigt”

Men i början av sommaren hände något som åtminstone i luften känns som en vändning. Regeringen presenterade i slutet av maj en plan för ”avveckling av restriktioner” i fem steg, där vi redan är inne i steg 1.

– Första juni, när man öppnade upp för fler personer både inomhus och utomhus, det var jättejätteviktigt. Det kändes som att man började öppna dörren på glänt, om den slängdes igen i ansiktet på oss den 13 mars. Symbolmässigt känns det av framför allt i städerna. Liseberg öppnade, vaccinationstakten ökar, smittotalen går ner, det känns som att man kommer öppna mer och mer, kanske snart upp mot 10- till 15 000 personer. Det känns jätteroligt, säger han.

Hotellen i Göteborg har nu runt 31 procents beläggning, säger Peter Grönberg.

– Det är bäst av alla storstäder i Norden. Det är fortfarande på en låg nivå men vecka för vecka så sker det en uppgång. Och sen att restaurangerna nu får ha öppet till 22.30, det är en jätteskillnad. Jag var själv på restaurang häromdagen, och blev inte utkastad!

Flera stora bokningar har också fått folk att tro på framtiden. Laleh, Molly Sandén och Zara Larsson har alla bokat in stora arenaspelningar i Göteborg, och i augusti nästa år ställer sig Håkan Hellström äntligen på Ullevi efter att ha fått skjuta fram spelningarna två år i rad.

Laleh kommer, som första kvinnliga soloartist någonsin, att inta Ullevi den 10 juni 2022.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zara Larsson inleder sin första arenaturné på Scandinavium den 19 november i år.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Molly Sandén inleder sin turné nästa år på Scandinavium den 4 februari.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Händer något jäkligt häftigt i Göteborg”

Peter Grönberg säger att restaurangerna i stan är uppe i omkring 50 procents omsättning, och att det ser ut att gå i rätt riktning i takt med att regeringens ytterligare steg införlivas senare i sommar.

Samtidigt växer Göteborg, vilket kommer märkas även på turistnäringen. 13 000 hotellrum håller till exempel på att bli 15 800.

– Det händer något jävligt häftigt i Göteborg, och att det händer under pandemin är jävligt fräckt. Även på restaurangsidan byggs det, på Södra vägen har det tillkommit en massa nya, det händer mycket kring Götaplatsen, Stigbergstorget där Göteborgsfamiljen går in. 

En av utmaningarna – när restriktionerna väl släpper helt – kommer enligt Peter Grönberg bli personalfrågan.

– Att hitta kompetensen, att få tillbaka personalen. Det är så många som har slutat, som har behövt sägas upp.

En annan kommer vara att anpassa sig till ett ännu nyare ”nya normala”. Vi har lärt oss att vi inte behöver åka till Stockholm över dagen för ett jobbmöte. Och behövs inte längre stora kontorsbyggnader i innerstaden behöver de ersättas med något annat.

– Och sen är det förstås den här stora frågan kring tryggheten. Vågar vi trängas 70 000 personer på en Håkan Hellström-konsert igen? Jag tror det. Människor är sociala djur som vill ses och träffas, det har ju världskrig och pandemier inte kunnat förhindra tidigare. 

Kommer 70 000 personer våga trängas framför Håkan Hellström igen? Det tror Peter Grönberg.
Foto: ANDERS YLANDER/GT/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Ur arkivet: Se bilderna från Håkan Hellströms spelning på Ullevi

2017 spelade Håkan Hellström på Ullevi innan han tog paus i turnerandet.