Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roland Janson visste att han snart skulle dö

Sven Melander: ”Han var mycket en förebild”.
Weiron Holmberg tillsammans med nära vännen Roland Janson på Lasse Brandebys begravning i Masthuggskyrkan i Göteborg år 2011.Foto: Roger Lundsten/Kamerapress/TT
Göteborgsprofilen och skådespelaren Roland Janson blev 80 år gammal.Foto: Tommy Holl
Roland Janson spelade karaktären Gösta i ”Sällskapsresan.

Roland Janson visste att han snart skulle dö, men höll ändå humöret uppe.

På hospicet där han tillbringade sin sista tid i livet pratade han varje dag i telefon med nära vännen Weiron Holmberg.

– Vi fick veta att det inte fanns någon återvändo, säger Weiron Holmberg.

Vänskapen mellan skådespelarna och Göteborgsprofilerna Weiron Holmberg och Roland Janson växte fram för länge, länge sedan. Långt före ”Sällskapsresans” och ”Jönssonligans” tid.

– Det är 60 år tillbaka i tiden. Det bara blev så. Roland var tränare för ett fotbollslag i Gamlestan och de hade lokalerna intill våra. Det blev att vi började prata mer och mer och vi hade samma värderingar. Det var mycket så det var, säger Weiron Holmberg.

Weiron och Roland hade roligt ihop, väldigt roligt. Att bara nämna ett av alla minnen är svårt för Weiron. Det är så många.

– Det är svårt att ta på allt. Han var en kolossalt fin människa. Öppen och rak och stod för sin åsikt, säger Weiron Holmberg.

Under den sista tiden pratade Roland Janson varje dag med sin vän Weiron Holmberg.Foto: LEIF GUSTAFSSON
Sven Melander och Weiron Holmberg i ”Sällskapsresan”.Foto: SF/TV4

Roland Janson visste att han skulle dö

Roland Janson gick bort på tisdagsmorgonen efter en längre tids sjukdom.

– Det var sorgligt. Vi fick veta att det inte fanns någon återvändo, att nedräkningen hade börjat. Det var Roland helt införstådd med, säger Weiron.

Han besökte sin vän både på sjukhus och på hospice, där Roland Janson spenderade sin sista tid.

– Och jag pratade med Roland på telefon varje dag, i bland ett par gånger om dagen. Vi skämtade och pratade om allt möjligt. Men de tre-fyra sista dagarna orkade han inte prata med mig, säger Weiron Holmberg, som fick beskedet att Roland avlidit av hans familj under tisdagen.

Blev 80 år gammal

Utöver ”Sällskapsresan” och ”Jönssonligan” medverkade Roland Janson i flera andra filmer och tv-serier, bland annat ”Rederiet”, ”Hem till byn” och ”Rena Rama Rolf”. Han syntes också ofta på Folkteatern i Göteborg, men även på Dramaten i Stockholm.

Roland Janson blev 80 år gammal.

 

LÄS MER: Roland Janson död – blev 80 år gammal

 

LÄS MER: En hel generation är på väg att lämna oss

Skådespelaren Roland Janson från Sällskapsresan har gått bort.