Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rickard Olssons ilska: ”Är skärgårdsrasism”

Kör nära simmande personer – stänker ner dem med vatten.

Den svenska sommaren är här och vattenskotrarna är populärare än någonsin. 

Men att köra skoter kan skapa irritation – det menar programledaren Rickard Olsson. 

– Man möter någon och vinkar, då tittar de bort och skakar på huvudet, säger han.

Har du åkt vattenskoter?

Flera olyckor har rapporterats den senaste tiden och polisen varnar för att det ökade antalet skotrar på svenska vatten leder till allt fler olyckor. Nyligen omkom också en man i 35-årsåldern efter en olycka med vattenskoter i Lerum.

Det har lett till att debatten kring fordonet blossats upp.

Rickard Olsson, 53, som bland annat programlett ”Bingolotto” och ”Vem vet mest”, är bosatt i Stockholms Skärgård i ett hus med egen brygga. Han äger både en båt och en vattenskoter som han främst använder som fordon. Han är trött på negativiteten som han känner har riktats mot skotern.

– Jag är otroligt irriterad på folk som säger att det bara är en onödig leksak. Det är möjligt att det finns massa idioter som kör inne i stan men i skärgården använder man den på ett helt annat sätt. Det är som att säga att alla motorcyklar bara är leksaker. Det är lika intelligent.

”De lägst stående människorna i skärgården”

Rickard Olsson menar att man behandlas annorlunda när man kör vattenskoter än när man kör båt i skärgården.

– De som åker vattenskotrar är de lägst stående människorna i skärgården. De är minst ansedda. Men det är ett smidigt fordon. Sen om det är några idioter som kör idiotiskt framför allt inne i stan kan ju inte alla lida av det. Det är trots allt en minoritet.

Programledaren försvarar vattenskotrarna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Har du själv varit med om negativitet när du kört din vattenskoter?

– Ja, ja, ja. Jag åker på skotersafari ganska långt även i oktober i november. Vi åker till Sandhamn och käkar lunch. Som en ren och skär naturupplevelse. Vi tittar på sälar, käkar mackor och dricker kaffe. Så möter man någon och vinkar, då tittar de bort och skakar på huvudet. Det är skärgårdsrasism.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är snarstucket och trångsynt. Som att ”Jag hejar inte på dig för att du sitter på en vattenskoter, men jag har ingen aning om vem du är”.

”Ska inte buntas ihop med de idioterna”

För att få bort de individerna som missköter sig tycker programledaren att det kan vara en idé att införa förarbevis. 

– Oftast är det folk som inte är sjövana som kör idiotiskt. Som kör för snabbt nära land och i hamnar. Det är fem knop i alla hamnar. Men alla som har sjövana och vattenvett och som kör vattenskoter ska inte buntas ihop med de idioterna tycker jag. 

Vad behöver göras för att få bort den här inställningen?

– Jag tror att folk tyckte att motorcyklarna var konstiga när de kom också. Det började ju när vattenskotarna var tvåtakt. De lät väldigt mycket. Så körde man runt, runt på badplatser. Då kan jag förstå att det blir ett ljud hela tiden. Men så är det inte längre. Folk har fastnat i gamla fördomar som verkligen tåls att omvärderas. 

Rickard Olsson om stenhårda träningsutmaningen 

”Bingolotto”-programledaren Rickard Olsson, 52, drog i gång den hårda träningen i slutet av augusti.