Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ravelli: "Jag var rädd för att göra bort mig"

Hemma hos. Thomas Ravelli tränade en hel del inför sin medverkan i "Mästarnas Mästare".
Foto: Henrik Jansson

MÖLNLYCKE. Thomas Ravelli, 54, har överraskat sig själv och tv-tittarna genom att gå till semifinal i "Mästarnas Mästare".

Nu avslöjar den folkkäre målvaktsprofilen att han var riktigt nervös innan programmen spelades in.

- Jag var rädd för att göra bort mig, för att känna mig som ett fån, Jag var skraj för att inte klara av det, helt enkelt.

Profiler Ravelli vill se i Mästarnas Mästare

• Björn Borg

• Mats Sundin

• Mats Wilander

• Anja Pärson

• Peter Forsberg

• Stefan Edberg

• Niklas Lidström

Thomas Ravelli

Ålder: 54 år.

Bor: I Villa i Mölnlycke.

Gör: Driver sedan många år ett eget bolag. Startade nyligen ihop med sin tvillingbror Andreas klädmärket "Ravelli" som bland annat säljer underkläder, strumpor, sängkläder och sportkläder.

Familj: Hustrun Cathrine, barnen Christoffer, Josefine, och Emelie, samt hankatten Tissla.

Bakgrund: Född i Vimmerby, uppväxt i Växjö med fem syskon. Föräldrarnas emigrerade till Sverige från Österrike 1952.

Karriär: Började i Östers IF som tioåring. Blev målvakt för IFK Göteborg 1989 och stannade till 1997.

Spelade i Tampa Bay Mutiny i USA mellan 1998 och 1999.

Har åtta SM-guld (svenskt rekord), har fått Guldbollen och GT:s Kristallkula och är nummer 43 i svensk fotbolls Hall of Fame. Har spelat totalt 143 landskamper.

Thomas Ravellis legendariska straffräddning i VM-kvartsfinalen i mot Rumänien 1994 utsågs 2001 till Tidernas idrottsögonblick.

Okänd talang: Han har lärt sin katt Tissla att sitta fint och räcka vacker tass.

Vi träffas i familjen Ravellis villa i Mölnlycke. Huset är på drygt 200 kvadratmeter, ligger högt och trädgården består av några bergsknallar.

Thomas är hemma med den extremt sociala hankatten Tissla. Han tar fram lite skinka ur kylen och visar några tricks som han lärt katten.

- Då förstår ni att jag inte har överdrivet mycket att göra när jag har tid att lära min katt konster, skrattar han.

Vi har med oss fikabröd eftersom Thomas mejlade GT och bad oss köpa. Men han äter inget själv!

- Nej, sådant blir man bara tjock av. Det var ifall ni ville ha, säger han.

Thomas Ravelli utstrålar harmoni och glädje.

Hur är det med ditt gamla målvaktshumör, du brukade ju skälla hela tiden under matcherna?

- Jag har lämnat det bakom mig, Jag blir aldrig arg nuförtiden inte ens när Blåvitt förlorar. Förr i tiden var det bara att vinna som gällde, det fanns ingen annan tanke, men jag är inte sådan längre. Jag har inte kvar min vinnarskalle.

Vad gör du på dagarna?

- Jag håller på med föreläsningar och lite reklamuppdrag. Ibland är det lugna perioder och ibland lite mer. Jag har alltid något jag måste göra.

Hur kom du in på det här med föreläsningar?

- Det var när jag slutade med fotbollen. Jag satte mig ner och funderade på vad jag ville göra. Jag hade inte samma ekonomiska plattform som de andra killarna som varit proffs utomlands. Jag var tvungen att ha en inkomst Men så kom jag på vad det var jag ville snacka om.

Vad var det?

- Det var hur jag hade tacklat mina med- och motgångar som fotbollsspelare. Jag tror att man mår bättre av att utvecklas genom att kliva ur sin trygghetszon och våga prova något nytt. Och göra det på ett personligt sätt, genom att skratta och känna glädje. Sitt inte på ditt jobb och ha tråkigt! Gör något annat! Livet är för kort för att du ska sitta och slösa bort det.

Egen klädkollektion

Thomas lägger också mycket tid på ett företag som han nyligen startat ihop med sin bror Andreas. Det är en egen kollektion som heter "Ravelli".

Han går och hämtar en katalog och visar bilder på bland annat träningskläder och kalsonger. Tanken är att idrottsklubbar och skolklasser ska sälja paket med sortiment ur kollektionen och tjäna egna pengar.

- Det där med att använda sitt eget namn som varumärke är knepigt. Det var en lång process innan jag tog det beslutet. Det var svårt, usch.

Varför det?

- Det är ju väldigt speciellt att skriva "Ravelli" på kallingar. Det är ju sådant som legendarer som Salming och Borg gjort.

Håller kontakt med Dahlin

Thomas berättar att han fortfarande håller kontakt med spelarna i det gamla bronslaget från 94.

- Jag pratar ofta med Dahlin och Limpar, ja fram för allt med dem som bor i Göteborgstrakten. Vi har något speciellt ihop, det är något som svetsat oss samman.

Nu är du aktuell som "Mästarnas Mästare". Hur är det?

- Det är verkligen roligt. De har frågat om jag ville vara med två gånger innan men jag har inte haft tid. Men nu ringde de strax före midsommar och frågade om jag kunde vara med på inspelningarna i september och jag hade inget antecknat i almanacken så jag svarade ja.

Tränade du innan?

- Det är klart att du måste träna. Jag brukar ju köra en hel del men förra våren fick jag en sådan där "gubbavad" om du vet vad det är? Det känns som om du har kramp i vaden. Och då kunde jag inte springa. Jag började träna först i slutet av juli, jag har en kompis som är duktig på att springa så han tränade mig två gånger i veckan. Men jag var ändå orolig för om jag skulle räcka till. Men jag insåg att jag fick ta det för vad det var. Jag hade inga förväntningar, tänkte bara nu skulle jag bara ha skoj.

Tränade du andra grejer då? Styrketräning?

- Nänä. Lite statisk träning nån gång här ute på altanen efter löprundorna. Inget annat.

Det måste väl bli en del konflikter mellan deltagarna under inspelningarna?

- Jag kan bara uttala mig från min egen horisont och jag märkte inget sådant och jag reagerade inte så. Jag var glad för deras skull när de lyckades. Alla var lika nervösa inför tävlingarna, ingen ville göra bort sig. Det var ju det jag var mest rädd för när jag åkte ner. Bara jag inte ser ut som ett fån. Att tittarna skulle undra; "en gammal avdankad målvakt - vad gör han där?" Jag är ju ändå 54 år.

Men du räckte ju till gott och väl. Beror det på din målvaktsbakgrund?

- En enda gång kände jag att jag hade glädje av mina reflexer, det var under nattduellen.

Du verkar så överraskad över att det går så bra. Är det äkta eller spelat?

- Den personen som visas i tv är jag till hundra procent. Jag är sådan. De som känner mig vet att jag spelar mig själv. Jag säger sådana saker. I stället för att svära så hittar jag på egna invektiv som Sunes jul eller mul- och klövsjuka. Det är ändå så många svordomar tv nuförtiden.

Hur kommer det att gå i "Mästarnas Mästare"?

Thomas Ravelli svarar med glimten i ögat:

- Jag är ju med i nästa avsnitt. Sedan får vi se vad som händer?