Raseri mot Outkast: "Är skit, helt enkelt"

"Nu ska vi vara äckliga och äta mat på bilden som motreaktion". Det sa Frida Karlsson, 29, Johanna Strömberg, 22, och Susanna Bergmark, 33, till GT.
Foto: Henrik Jansson
Johan Floderus.
Foto: Henrik Jansson

Outkast lockade storpublik på Way out west. Men många valde också att gå därifrån under spelningen - i rent raseri.

Anledningen? En alldeles för sexistisk show.

– Det är fruktansvärt. Vi gick därifrån, säger Frida Karlsson, 29.

Outkasts show på lördagskvällen avslutades för många besökare i moll. Många valde rentav att lämna konserten mitt under spelningen - på grund av den sexistiska showen. Bland annat uppträdde bandet med en bakgrund, föreställandes en halvnaken kvinna.

Det fick bland andra Susanna Bergmark, Johanna Strömberg och Frida Karlsson att gå ifrån konserten.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Vi gick därifrån. De visar tjejer i string och täcker för könsorganet. Helt sjukt egentligen, säger Frida Karlsson, som är upprörd.

För henne förstörde det en annars bra konsertupplevelse.

– Jag tyckte först att det var jättebra. Deras gamla låtar som man känner igen var bra. Men sedan gick vi och åt för att markera, säger hon.

"Det är skit"

Tjejerna var dock inte ensamma. Johan Floderus, 23, reagerade också starkt på budskapet som Outkast förmedlade. Att kvinnans kropp objektifieras så kraftigt.

– Det var lite för extremt. Men jag är inte förvånad, det är så i den genren. Det blir intressant att se hur folk reagerar, säger han.

Han tycker att Outkast ska omvärdera sättet de framställer kvinnor på i sina konserter.

– Det är skit, helt enkelt. Men som sagt är jag inte förvånad. De borde göra något åt det, säger han.

"Kan påverka"

Alla höll dock inte med om att showen var förkastlig. Vissa menade till och med att det var just den här reaktionen som Outkast ville ha.

– Jag tror de vill ha reaktioner och få oss att tänka. Det är så här i den här genren och det går inte att komma undan, säger Isabella Hagald, 21, och Linnea Ryrstam, 23.

Men kvar står faktum att många lämnade konserten med en bitter eftersmak. Johanna Strömberg tror att Outkast rättfärdigar en dålig kvinnosyn.

– Det är så tråkigt att de väljer att göra så här. De har en sådan möjlighet att påverka folk och nå ut med budskap från scenen till så sjukt många, men så gör man så här. Det känns gammalt, säger hon.

GT når natten till lördag Joel Borg, talespersonen för Way out west, för en kommentar om de ilskna publikreaktionerna.

– All form av sexism är osmaklig. Outkast får svara för sin visuella grafik. Synd eftersom det var en grym spelning, skriver han i ett sms.