Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PG: Därför lämnade jag och familjen Sverige

Pehr G Gyllenhammar intervjuas i Ica Kuriren.
Pehr G Gyllenhammar uppskattade inte Östermalm.
PG och hustrun Lee Welton Croll,.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lee Welton Croll, hustru till PG Gyllenhammar.
Foto: PRIVAT
Pehr G Gyllenhammar PG och hans fru Lee Welton Croll.
Foto: SVT

Pehr G Gyllenhammar, 85, och hustrun Lee Welton Croll, 47, vantrivdes med livet på societetens Östermalm i Stockholm.

Därför flyttade de till Kanada under 2019.

– Det fanns en snorkighet. Andra delar av Stockholm är bebodda av mer sansade människor, men klicken som leder Stockholms sociala liv är inte särskilt rolig, säger han utan omsvep i en stor intervju med Icakuriren.

 Pehr G Gyllenhammar, 85, sitter i coronakarantän hemma i huset i Toronto med hustrun Lee Welton Croll, 47, och dottern Barret, 5.

Härifrån driver han sitt konsultbolag och håller i gång med personlig tränare på distans.

– Lite spänst måste man ju ha, säger han till Icakuriren.

Pehr G Gyllenhammar gifte sig med Lee Welton Croll 2013 och tre år senare föddes dottern Barret som är den före detta företagsledarens femte barn.

Efter flera år i Storbritannien flyttade han med sin nya hustru in i en stor våning på Östermalm i Stockholm.

Men 2019 kom det överraskande beskedet att 84-årige Pehr G Gyllenhammar och dottern Barret skulle emigrera till Kanada, där hustrun Lee har sina rötter. Hon har aldrig varit skriven i Sverige.

Vantrivdes på Östermalm

Och det fanns en särskild anledning till den långväga flytten. Paret hade helt enkelt fått nog av Östermalm. 

Pehr G Gyllenhammar är inte nådig i sina omdömen om stadsdelen och dess befolkning när han pratar med Icakuriren:

– Vi trivdes helt enkelt inte särskilt väl där. Vår vantrivsel var framför allt kopplad till hur min fru blev bemött. På Östermalm där vi bodde var folk inte särskilt vänligt sinnade mot henne på grund av att hon var utlänning. Det fanns en snorkighet. Andra delar av Stockholm är bebodda av mer sansade människor, men klicken som leder Stockholms sociala liv är inte särskilt rolig.

Nu trivs han desto bättre med familjelivet i Toronto och någon pensionärstillvaro är det inte tal om. Han arbetar för fullt varje dag.

”Vill fortsätta arbeta”

– Jag är bara sådan att jag vill fortsätta arbeta. En vanlig vardag ser ut så att jag börjar jobba direkt på morgonen och fortsätter med det huvuddelen av dagen och huvuddelen av kvällen, säger han till Icakuriren och tillägger att han tar lite ledigt ibland bland annat för att hinna umgås med dottern.

Han berättar för tidningen att han försöker lära flickan sitt modersmål, men konstaterar att det ”går väldigt trögt” och är svårt att komma i gång med svensklektioner när det bara talas engelska i hushållet.

Pehr G Gyllenhammar verkar ha lämnat Sverige för gott och säger att han nöjer sig med att komma på besök då och då. Men han förklarar att han är mån om att ha sitt svenska medborgarskap kvar som ett band till Sverige, även om han kunde blivit medborgare i både England eller USA. 

Pehr G Gyllenhammar

Ålder: 85

Karriär/yrke: Före detta företagsledare, bland annat vd för AB Volvo. Idag konsult i eget bolag.

Familj: Hustrun Lee Welton Croll, 47, och gemensamma dottern Barret, 5. Från tidigare äktenskap med Christina Gyllenhammar finns vuxna barnen Cecilia, Charlotte, Oscar och Sophie, och även barnbarn.

Bor: Toronto, Kanada. 

Aktuell: Med boken Perspektiv (Bazar förlag).