Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet kring kung Haralds hälsa

Från arkivet.
Foto: JØRGEN GOMNAES / NORSKA HOVET
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kung Harald, 83, opererade för två veckor sedan sitt knä.

Nu förlängs han sjukskrivning ytterligare – till den 14 mars.

”Läkare rekommenderar vidare rehabilitering innan kungen återupptar sina konstitutionella uppgifter”, norska skriver hovet på sin hemsida.

I slutet av januari meddelade det norska hovet att kung Harald, 83, skulle sjukskrivas månaden ut på grund av smärtor i ett ben. Någon ytterligare information framgick då inte.

Några dagar senare meddelades att kungen genomgått en operation, som beskrevs som lyckad.

Det norska hovet, som meddelade att kung Harald var ”i fin form”, skrev då också i en kommuniké att han skulle sjukskrivas i ytterligare 14 dagar.

Sena ovanför knäet

Nu framkommer uppgifter kring hans operation.

I en uppdatering på hovets hemsida skriver de att det var en sena ovanför knäet som var orsaken till operationen.

De skriver också att kung Harald fortsatt är i en rehabiliteringsfas och att ytterligare återhämtning krävs innan han kan återvända till arbete.

”Sjukfrånvaron förlängs därför till söndagen den 14 mars. Kungen bor för närvarande på Kongsseteren, där han får sjukgymnastikbehandling”, skriver de på hemsidan.

Detta är kung Haralds andra operation på bara några månader.

Bytte hjärtklaff

I oktober genomgick han en operation vid Rikshospitalet i Oslo där han bytte ut en hjärtklaff som opererades in för 15 år sedan.

– Kungen är i gott skick och återvänder hem från Rikshospitalet i dag, sa överläkare Bjørn Bendz vid hjärt- och lungkliniken vid Oslo universitetssjukhus efteråt i ett pressmeddelande.

Han var sedan sjukskriven månaden ut.

Även i december vårdades Harald på sjukhus efter en virusinfektion.