Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny skiva med Freddie Wadling ska släppas

Vännen och musikern Henryk Lipp håll på med en platta tillsammans med Freddie Wadling. Foto: Robin Aron
"Vi höll på med en platta in i det sista som jag tänker göra klar. Den kommer att bli sjukt stark", säger Henryk Lipp. Foto: Robin Aron

Freddie Wadling är död men hans röst kommer att leva vidare.

Länge.

Och det kommer mer musik från den folkkäre artisten.

– Vi höll på med en platta in i det sista som jag tänker göra klar. Den kommer att bli sjukt stark, lovar vännen och musikern, Henryk Lipp.

Henryk var kanske den som stod Freddie Wadling allra närmast musikaliskt. De bildade 1984 den banbrytande gruppen Blue for Two.

Han var en av cirka 400 som tog farväl på Freddies begravning i Vasakyrkan i Göteborg och hade den stora äran att vara en av kistbärarna.

Jobbade vid sjuksängen

Efter begravningen avslöjar Henryk att han jobbade med Wadling in i det sista.

– Vi jobbade med musiken vid hans sjuksäng. Vi ville ge ut ännu ett album med Blue for Two men hann inte göra det helt klart innan Freddie gick bort.

– Men vi hann ganska långt.

Så vad händer med de här inspelningarna?

– Jag ska göra klart dem. Jag har ingen aning om hur lång tid det kommer att ta, men klart ska det bli.

Vad kan du berätta om musiken?

– Det är "Blue for Two" med ett tema - döden. Det kommer att bli ett sjukt starkt album.

Alltid hittat tillbaka

Blue for Two har funnits i olika konstellationer ända från 1984. Det har funnits perioder när Freddie och Henryk gått skiljda vägar musikaliskt. Wadling hade oftast många musikaliska järn i elden, Lipp etablerade sig som producent.

Men duon har alltid hittat tillbaka till varann.

2012 släppte man comebackskivan "Tune the piano and hand me a razor". En platta alla trott blev gruppens sista, men det kommer alltså mera.

Lipp var både glad och tagen efter att hans gode vän begravts inför uppskattningsvis 400 personer i den ståtliga Vasakyrkan.

– Det kändes väldigt... värdigt. Sången av Anna (von Hauswolff som framförde "The Body Breakup) var otroligt stark. Visst blev det en del tårar, det fanns också mycket glädje där inne, säger Lipp och nickar mot kyrkan innan han går vidare till samlingen där Wadlings närmaste ska ha en privat stund tillsammans.

 

 

 

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!