Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrland tar över Göteborg: ”Rakt på”

Fjällrock i Tradgår'n. Foto: Trädgår'n
Fjällrock. Foto: Dino Soldin

Fem av norrlands mest folkkära artister ska tillsammans stå på Trädgårn's scen i Göteborg och sprida julkänslor – och kanske att artisterna tar med sig den riktiga vargavintern till Västsverige. 

Även julbordet är inspirerat av de norrländska vidderna, så är du sugen på drinken ”Vargtass” har du kommit till rätt ställe. 

– Vi kommer inte ha med någon snöskoter men jag rekommenderar att ha med säkerhetsbältet, säger Roger Pontare. 

Det tillhör inte vanligheten med ett snöprytt Västsverige under december – men i norrland är det vardagsmat. Därför vill Trädgår'ns julshow ”Fjällrock” låta göteborgarna känna på en riktig norrländsk jul. 

Sandra Dahlberg, Lisa Miskovsky, Roger Pontare, Micke Holm och John Houdi är fem artister från norr som är uppväxta med ren luft, frisk kyla och vit snö. 

– Vi kör mycket anknytning till norrland, kan bli lite jojk och lite av annat men alla kommer känna igen sig från låtarna. Jag är rakt på, inga krusiduller, precis som en riktig norrlänning, säger Roger Pontare. 

”En bra norrlandsblandning”

Lapplands stolthet Roger Pontare föddes i Bockträsk, i södra Lappland. Han är en svensk sångare som främst gjort sig känd för ”När vindarna viska mitt namn”, som vann Melodifestivalen 2000. 

Varje advent, sen flera år tillbaka har han rest runt i landets kyrkor med egen julkonsert – men nu ska han samsas med fyra andra artister.  

– Jag tycker det är en bra sammansättning, vi är en salig blandning artister med olika nischer. Bland annat John Houdi som trollar fram oss lite här och var, vi blir ett bra lag. En bra norrlandsblandning, säger Roger Pontare. 

Roger Pontare. Foto: SVEN LINDWALL

Roger Pontare

Född: 17 oktober 1951 i Bockträsk, södra Lappland
Bor: Ett hus i Bjuråker, i Hudiksvalls kommun

Familj: Livspartnern Elisabeth, sönerna Vincent och Viktor

Karriär: Varit med i Melodifestivalen fem gånger, han har vunnit två gånger. Första gången 1994 tillsammans med Marie Bergman, andra gången 2000 med låten ”När vindarna viskar mitt namn”.
Aktuell: Med julshowen Fjällrock

Favoritjullåt: ”Det är svårt att svara på men jag tycker om julmusik från Mozart och Bach”
Favoritjulmat: ”Jag gillar det traditionella som julskinka men risgrynsgröten är oslagbar”

”Egen gren på julgranen”

Den skönsjungande artisten från Umeå, Lisa Miskovsky är också en del av Fjällrock. 

– Tanken är att publiken tillsammans med oss ska få göra en musikalisk stämningsresa, vi ska få en vit jul inomhus helt enkelt. Det blir naturromantik, stämning, dynamik och fart. Vi vill skapa en egen gren på julgranen med denna show, säger hon. 

Lisa Miskovsky har vunnit flera prestigefyllda musikpriser och har gjort flera hitlåtar som ”Lady Stardust” och ”Why Start a Fire”.

– Det blir egna låtar men också låtar som jag växt upp med. Julen är nostalgi för mig men det behöver inte alltid vara jullåtar faktiskt. Ska bli kul att visa min bredd, allt från att spela mäktiga riff på elgitarr till att sjunga sådant man vanligtvis inte gör, säger hon.

Lisa Miskovsky. Foto: Andreas Nilsson
Lisa Miskovsky. Foto: Andreas Nilsson

Lisa Miskovsky

Född: 9 mars 1975 i Holmsund
Bor: Ett hus i Umeå

Familj: Sambon Jens, döttrarna Elvira och Elsa. 

Karriär: 2001 släpptes hennes debutalbum, då vann hon två rockbjörnar. Hon skriver även låtar till andra artister till exempel Backstreet Boys. Lisa har medverkat i Melodifestivalen en gång och har även varit en duktig idrottare, därför har hon varit sportreporter i SVT flertalet gånger.
Aktuell: Med julshowen Fjällrock och höstturné

 

Favoritjullåt: ”Allt juligt Frank Sinatra gjort och Joni Mitchells så klart ”
Favoritjulmat: ”Potatiskaka, Kålrotslåda och Tjeckisk potatissallad. Min mamma är från Finland och min pappa är från Tjeckien, då äter man lite annorlunda ”

En levande ren på scen

Men det är inte bara artisterna och musiken som andas norrland – utan även maten. 

– Vi kommer bland annat servera pitepalt men även de klassiska rätterna, annars blir det ramaskri. På biljettförsäljningen ser vi att norrland verkligen går hem hos göteborgarna och det är väldigt roligt, säger Trädgårn's projektledare, Nina Torsede. 

Även lokalerna kommer klä om i vinterskrud, men Roger Pontare erkänner att han kommer sakna vintern i norr. 

– Snön är en otroligt viktig faktor och det finns inte så mycket av det i Göteborg. Jag har inte riktigt tänkt på hur jag ska slå ihjäl tiden men det finns säkert lite julstämning i Göteborg också, till exempel konstsnö på Liseberg. Annars får jag hyra en egen snömaskin, säger han. 

Under 14 kvällar kommer norrlandseliten äntra scenen i Trädgår'ns lokaler, i Göteborg och Roger Pontare kan lova en hel del rekvisita – kanske till och med en ren. 

– Vi kommer inte ha med någon snöskoter men jag rekommenderar att ha med säkerhetsbältet, säger han. 

Roger Pontare. Foto: SVEN LINDWALL

Artisterna

LISA MISKOVSKY

Med hitlåtar som ”Lady Stardust”, ”Why Start a Fire” och nya ”What if” hittar vi denna skönsjungande artist från Umeå.

 

SANDRA DAHLBERG

Slog igenom i dokusåpan Fame Factory på tidigt 2000-tal. Medverkat i Melodifestivalen ett par gånger, bland annat med låten ”Här stannar jag kvar”.

 

ROGER PONTARE

Med sin välkända röst har han fått hela befolkningen att sjunga med till ”Vindarna Viskar Sitt Namn”, ”Silverland” och ”Stjärnorna”.

 

MICKE HOLM

Vinnaren i Talang 2019, vars röst inte kan kallas annat än norrländskt guld.

 

JOHN HOUDI

Ståupparen, komikern, illusionisten är showens värd. Var förberedd på att han kommer driva om mygg, ordfåhet och hembränt.

Fjällrock – En norrländsk julshow på Trädgår'n

15 november

 

22 november

23 november

28 november

29 november

30 november

4 december

5 december

6 december

7 december

11 december

12 december

13 december

14 december