Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor guide till de största julmarknaderna i Västsverige

På de flesta marknaderna kan man köpa lokala delikatesser till julbordet. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
På julmarknader kan du välja och vraka på hantverkFoto: SANDRA BROX
Jul på Liseberg lockar över en halv miljon besökare varje år. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
En doft av glögg, lussekatter, brända mandlar och julblommor sprider sig i luften. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Vad vore årets sista veckor utan glöggdoft och hemgjort godis, samtidigt som man gungar med till julmusiken. 

Nu är det alltså dags för julmarknad som kan vara ett härligt sätt att uppleva julstämning före jul – men det är en djungel.

Här är guiden till de flesta av Västsveriges julmarknader, det är bara att välja och vraka. 

Julmarknader i Västsverige 2019

25-27 oktober Götene 

Julmässan äger rum på Hellekis säteri med över 70 utställande hantverkare. I den vackra miljön med en spännande historia finns även ett stort utbud av julens alla smaker. 

8-10 november, Hunneberg

Julmarknaden Handla Vilt NATURLIGTvis lockar många utställare och besökare. Där hittar man närproducerade livsmedel såsom kalkon, struts, rökt lamm och viltkött men också hantverk från bygden. 

8-10 november, Marstrand

För tredje året i rad öppnar julmässan på Carlstens Fästning, på Marstrand. Det kommer cirka 60 utställare till ön, som tar med sig hantverk, hemgjord mat och bröd i fängslande miljö. 

9-17 november Götene

Vintergatan Hällekis på Kinnekulle öppnar för en traditionsenlig julmarknad. I kaffestugan kan du passa på att äta smörgås med julskinka och till helgen kan man träffa tomten och ta en tur med tomtetåget.

9-10 november Skövde

På Knistad Herrgård kan du slå dig ner vid brasan i stämningsfull herrgårdsmiljö. Eller promenera runt och titta på hantverk och lokalproducerade varor från ett 40-tal utställare. 

15 november - 1 december Fjärås 

Tjolöholms Slott bjuder in till en av Västsveriges största julmarknader. Hela godset är julpyntat och i slottshallen tar tomtefar emot barnens önskelistor och tomtenissarna julpysslar med alla barn. Varje dag bjuds det på eldshow, godisregn och julmusik.

15 november - 30 december Nordstan 

Göteborgs centrala shoppingcenter Nordstan bjuder in till den årliga julmarknaden. Över 100 utställare öppnar sina stånd på shoppinggatorna mellan butikerna. Varje vecka dyker nya alster upp. 

15 november - 30 december Liseberg 

Förra året utnämndes Jul på Liseberg till Sveriges bästa julmarknad. Nöjesparken som klär om till julskrud har främst öppet på helgerna. Där kan du strosa runt bland bodarna, se på isshower och besöka tomtens julverkstad. 

Jul på Liseberg – en av landets största marknader. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

16-17 och 23-24 november Bengtsfors

I över 30 år har julmarknaden i Alltorps Tingshus i Ödskölt lockat många julälskare. Besökarna kan strosa runt bland ett 40-tal stånd som dukat upp sitt hantverk och delikatesser. Barnen kan besöka tomten och lämna sina önskelistor

16 november - 1 december Stenungsund

Mariagården som är ett välbevarat 1700-talshus, fylls under några veckor med en härlig julstämning. Det är Jordhammars slöjdförening som säljer slöjd och hantverk. En av dagarna finns även ridning på ponny eller åsna. 

16-17 november Tjörn 

På julmarknaden i Sundsby Säteri, i Hjälteby kan man fynda fårkorv, lammskinn och akvareller samtidigt som man lyssnar på julsånger. I den underbara miljön kan man också ta en tur med häst och vagn. 

21-24 november Trollhättan

Julmarknaden anordnas i traditionell anda på Koberg slott med hantverk från hela Sverige. Där kan du vandra runt slottet från 1400-talet, i en anrik miljö upplyst av facklor.  För den historieintresserade besökaren håller slottets museum öppet. 

22-23 november Tibro

Ruders Egendom bjuder in till julmarknad. Den shoppingsugna kan välja och vraka mellan silversmycken, keramik, ullhantverk, smide, stickat och mycket mer. Även jultomten hälsar på under dagarna. 

23 november - 8 december Lidköping

Julmarknaden hittar du i den gamla kaffekvarnen i Stenhammar. Det är ett gäng tjejer som som anordnar marknaden och serverar hembakat i mysigt kvarnmiljö. Du kan även fynda hantverk, smycken, kryddor och mycket mer. 

23 november Karlsborg 

På Undenäsgården är du välkommen att träffa tomten på den mysiga julmarknaden. Här finner du hantverk, bröd och annat som hör julen till. Efter marknaden träder Undenäs kyrkokör fram och sjunger julsånger. 

23 november Hjo 

Är du sugen på ett friskt juldopp i Vättern är julmarknaden i Hjo något för dig. Men för badkrukan bjuds det även på turer med häst och vagn, hantverk, glögg och klassisk julmusik. 

23 november Mölndal 

Gunnebo slott välkomnar en stämningsfull julmarknad med högklassigt hantverk i 1700-talsmiljö. Här finner man västsvenska matproducenter och hantverkare, passa även på att gå en guidad tur i slottet. 

29 november - 1 december Borås 

Zebeda Chocolate bjuder på en brun jul och marknaden som är chokladigast av dem alla. Där finns mängder tårtor, tryfflar, kakor – allt för chokladälskaren. Det säljs även porslin, marmelad, kläder från Nepal, med mera. 

30 november - 1 december Lerum 

Jul på Nääs fabriker i Tollered är något alldeles speciellt. Under första adventshelgen ges en försmak av julen med upplevelser, delikatesser, shopping & aktiviteter.

Julmarknad på Nääs Slott Foto: TOMMY HOLL / GT/EXPRESSEN

30 november - 5 december Kungälv

Mellan Marstrand och Kungälv ligger Tofta Herrgård, en idyll med historia som sträcker sig till medeltiden. Under lördag och söndagar öppnar dörrarna till julmarknaden med ett 40-tal utställare. Det bjuds även på musikuppträden 

30 november Smögen 

Den bohuslänska sommaridyllen förvandlas till en mysig julmarknad bland sjöbodar och gränder. Smögenbryggan pyntas med massvis ljus och halmbalar tillsammans med flera knallar från hela Sverige. Dagen avslutas med ett fackeltåg mot Smögens kyrka för julkonsert. 

30 november - 22 december Göteborg

Kom och njut av äkta julkänsla i Haga. Under samtliga adventshelger fylls Haga Nygata av ett brett sortiment av smycken, keramik, kransar, delikatesser och allt som hör julen till.

Julmarknad på Haga Nygata.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

30 november - 1 december Mölndal

Det industrihistoriska kvarteret i Mölndals Kvarnby bjuder in till julmarknad. Förutom flera utställare bjuds det även på promenadteater, eldshow, nycirkus och glöggdoftande fika. 

30 november - 21 december Hönö

Under samtliga adventshelger är du välkommen till en jultradition i skärgården. Hönö smyckas med ljusklädda fiskebåtar samt tivoli och sjungande körer. 

30 november - 21 december Göteborg 

När det lacka mot jul öppnar Kronhuset och Kronhusbodarna upp portarna till Göteborgs äldsta julmarknad. Här finner du genuint hantverk, choklad och underhållning med historiska inslag för hela familjen

Göteborgs äldsta julmarknad i Kronhuset.Foto: STEPHAN BERGLUND / GT/EXPRESSEN

1 december Mårdaklev 

När kylan smugit sig på är dags för julmarknad på anrika Klevs bygdegård, i Svenljunga. Här kommer du självklart hitta hantverksknallar, glögg, musik, smide, fina julklappar, juldofter, godis och annat. 

1 december Götene

Välkommen till torget i Götene och en mysig julmarknad. Luciorna presenteras och årets lucia lottas fram. På plats hittar du försäljning av bröd och godis, choklad- och osthjul. På plats kommer även den årliga tomteparaden. 

6-8 december Hjo 

Andra advent varje år välkomnar Almnäs dig till Fågelås traditionsenliga julmarknad. På Almnäs Bruk kan du botanisera bland julinspirerade hantverksprodukter, smarriga delikatesser och annat som hör julen till.

7 december Nordens Ark 

Julmarknaden på djurparken i Hunnebostrand är en årlig tradition. Kom och ta del av den gemytliga stämningen i ladan när du strosar runt bland ett 30-tal utställare. Här finner ni gott till julbordet och klassiskt hantverk. Under dagen så kommer det finnas musik och olika aktiviteter på plats.

Ho, ho, ho!Foto: (C) PELLE T NILSSON

7 december Tidaholm 

Lions Club hälsar er välkomna till den traditionsenliga julmarknaden i centrala Tidaholm. Här erbjuds ett stort utbud med många marknadsknallar. På scenen kommer det vara ett fullspäckat program med underhållning, lotterier och musik i alla dess former.

7 december Brålanda

I över 60 år har den stora tomteparaden arrangerats i Brålanda. Välj själv om du vill medverka i paraden eller bara se på. Förutom paraden bjuds det på julmusik och möjlighet att åka häst och vagn. 

7 december Lödöse

Hela byn sjuder av aktiviteter och varför inte lämna bilen hemma och åk ånglok från Göteborg till marknaden. Här hittar ni de unika julklapparna, njuter av närproducerad mat och levande musik. För barnen finns ponnyridning, tipspromenad och givetvis ett besök hos tomten.

7 december Karlsborgs fästning

Nu är det dags för den årliga julstämningen som hålls i kyrkvalvet på Garnisonskyrkan, Karlsborgs fästning. I och med firandet av Karlsborgs fästning kommer årets julstämning bli utökad och kommer övergå i julmarknad och upplevelseshow på torget.

8 december Borås 

Borås museum bjuder in till en riktigt gammaldags julmarknad. Här upplevs julstämning som andas tradition genom försäljarnas tidstypiska klädsel, kvalitetshantverk och de omgivande stugorna.

8 december Trollhättan

Andra adventshelgen bjuder Storgatan i Trollhättan in till den traditionella julmarknaden. Gatan fylls med marknadsstånd som erbjuder flertalet godsaker och vackra hantverk.

14 december Forsviks bruk 

En klassisk, gammaldags julmarknad, med inspiration från förra sekelskiftet. I den gamla bruksmiljön med bjällerklang, bloss och vedbrasor, kan du inte bara köpa traditionella delikatesser, utan också se smeden smida hästskor. 

14 december Hunnebostrand

När du stiger in på Folkets Park i Hunnebostrand möts du av doften av kaffe och lussekatter, fantastiskt fina kransar, hantverk och mycket mer. 

14 december Göteborg

Traditionen fortsätter med julfirande i Flunsåsparken, i Lundby. Dagen innehåller både julmarknad, ponnyridning, karusell, körsång, besök av tomten. Kvällen avslutas med deras uppskattade eldshow.