Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joel Alme gör comeback – inte stått på scen på tre år

Joel Alme. Foto: ROBIN ARON
Joel Alme skildrar uppväxten i Göteborg. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Joel Alme 2012. Foto: ROGER LUNDSTEN

Hans låtar skildrar uppväxten i Göteborg med familjen som slets sönder av missbruk och kompisarna som dog alldeles för tidigt. 

Albumaktuella Joel Alme tar över scenen på Pustervik – tre kvällar på rad.

– Jag är en person som tänker ”är vi klara snart, är vi klara snart”, säger Joel Alme.

Göteborgs förlorade son och mannen bakom IFK Göteborgs inmarschlåt, Joel Alme, ger sig ut på turné. 25 oktober startade turnén i Stockholm och då hade han inte stått på scen – på tre år. 

Den 31 oktober ställer han sig på Pusterviks scen i Göteborg. 

Varför startar du inte på hemmaplan?
– Min första turné startade jag i Göteborg och det var inte psykiskt bra för mig. Jag tycker inte man ska börja på den platsen där det ligget mycket prestation. Jag hade helst börjat i typ Herrljunga och sen när man fått lite mer rutin kommer man hem, säger han. 

Joel Alme växte upp i Majorna och senare på Brännö, det var en uppväxt med mycket missbruk och sociala problem som senare präglat hans låtskapande, inte minst på det nya albumet ”Bort bort bort”, som släpptes i oktober. 

Han började sin karriär i banden ”Spring in Paris” och ”Hästpojken”, år 2008 släppte han sitt debutalbum. Nu ger han sig ut på scenerna i Sverige, 21 städer på tre månader. 

– Jag är inte så nervös över om det kommer mycket publik eller inte. Under uppväxten spelade man alltid för lite folk. Det som är lite jobbigt med att spela på Pustervik är att det kommer människor som man känner, säger han. 

”Jag gillar inte att repa”

Joel Alme har spelat på Pustervik flera gånger under sin karriär men den här gången ska han stå på samma scen tre dagar i rad. 

– Jag älskar Pustervik, det är en del av min uppväxt. Det är en jättebra scen för banden som varken är stora eller små, i Stockholm tar man bort alla dessa ”mellanscener”, säger han. 

Vad ska bli roligast med turnén? 

– Jag är nog fel person att fråga vad som ska bli roligast. Jag är mer en person som tänker ”är vi klara snart, är vi klara snart”. Jag tycker det är väldigt kul att stå på scen men jag gillar inte att repa och mellan snacka, jag har så svårt att förberedda mig.

Joel Alme skrev IFK Göteborgs inmarschlåt 2009, ”Snart skiner Poseidon”. I en tidigare intervju har han sagt att han skrev låten på en timme. 

– Det finns en rädsla att man aldrig skulle göra någon låt som är större än den. Det brukar komma mycket IFK-supportrar på mina konserter men jag är noga med att det inte ska bli en ”IFK-konsert”. Men när jag spelar den låten känns det ibland som man är på en fotbollsmatch och det gillar jag. 

Joel Alme

Född: 10 mars 1980 i Linnéstaden, Göteborg
Bor: Ett hus i Johanneshov, Stockholm.

Familj: Frun Ebba och två barn.

Karriär: 2008 släppte han sitt engelskspråkiga debutalbum ”A Master of Ceremonies”. Han har sen dess släppt tre skivor på engelska och två på svenska. Joel Alme står bakom IFK Göteborgs inmarschlåt ”Snart skiner Poseidon”.
Aktuell: Med nya albumet ”Bort bort bort” och Sverigeturné.