Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nattklubbarnas besked: Vi håller öppet i helgen

Den populära nattklubben Park Lane på avenyn kommer hålla öppet i helgen.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Såhär kan kön se ut utanför Pustervik vid Järntorget.
Foto: ROBIN ARON

Några av Göteborgs största nattklubbar kan konstatera att man håller öppet i helgen – trots coronavirusets framfart. 

Förbudet mot folksamlingar över 500 personer verkar inte stoppa danssugna. 

Men läget kan ändras.

– Folk har ringt och ringt och frågat ”ni har väl öppet?” Det är en himla märklig situation, säger Magnus Albrektsson, vd för Park Lane. 

Under onsdagen beslutade regeringen att förbjuda folksamlingar över 500 personer i Sverige. En verksamhet som påverkas av detta är nattklubbar. GT har pratat med några av Göteborgs största nattklubbar om just corona-oro.

– Vad vi gör i detta läge är att vi följer vad regeringen och Folkhälsomyndigheten har sagt och beslutat om. Och när beslutet kom i går så var min första tanke om svenska folket nu kommer våga gå ut, säger Magnus Albrektsson, vd för nattklubben Park Lane. 

Men någonting som chockerat honom är hur samtalen som kommit inte handlar om ifall de har stängt – snarare tvärtom.

– Folk har ringt och ringt och frågat ”ni har väl öppet?” Det är en himla märklig situation. Vi kommer vara väldigt noga med att inte släppa in mer än tillåtet och vi har personräknare och jobbar alltid med det. Det är inte tvunget att vi behöver maximera heller.

Tvingar ingen att arbeta

Klubben är noga med att oroliga medarbetare inte behöver arbeta.

– Vi har personal som vi är ansvariga för, också. Vi tvingar inte någon att jobba och vi känner det ansvaret. Många säger att ”det är en vanlig influensa” men jag tycker inte det är det. Vi har erbjudit personalen att inte jobba om de inte vill, säger Magnus Albrektsson.

Magnus Albrektsson är vd för nattklubben Park Lane i centrala Göteborg.
Foto: PER WISSING
På Avenyn i centrala Göteborg finns några av stadens mest populära nattklubbar
Foto: HENRIK JANSSO

Magnus Albrektsson förklarar dock hur beslutet om att hålla öppet helt beror på hur läget kring coronaviruset utvecklas. 

– Vi litar på att regeringen har gjort en korrekt bedömning och vi följer deras rekommendation i nuläget. Men inom en timme kan det ändras och vi har möjlighet att stänga ner själva om vi känner för det, säger han.

Ökad beredskap

Klubben Excet på Vasagatan i Göteborg kommer också hålla öppet som planerat. Men har ett ökat fokus på hygienåtgärder.

– Det är beroende på hur helgen utvecklar sig och vi följer de regler och rekommendationer som finns. Och vi kommer slaviskt förhålla oss till hur många som får vistas i lokalen och har även höjt beredskapen med hygien på toaletter med mera, säger Jonas Stenberg, vd för Ess Group som är en av delägarna till Excet.

Konserter på nattklubben Pustervik är inte ovanligt.
Foto: JAN WIRIDEN

Han berättar också hur personalen påverkas.

– Vi har informerat våra medarbetare vad som gäller och om de har varit i ett land som utrikesdepartementet avråder ifrån så får de inte arbeta, säger Jonas Stenberg.

Vd: ”Finns en oro i branschen”

Pusterviks vd kan också konstatera att man i nuläget håller klubbverksamheten vid Järntorget i Göteborg öppen i helgen. 

– Det planerar vi att göra. Våran utgångspunkt är att verksamheten fortsätter som tidigare med de råd och regler som finns. Såklart gällande hygien och även att det inte kommer förekomma mer än 500 personer i lokalen, säger Daniel Levin, Pusterviks vd.

Han förklarar att oron är tydlig för klubbägare. 

– Såklart det finns en oro i branschen hur det kan drabba vårat jobb specifikt. Men vi får helt enkelt se vad som händer och vi får se hur det påverkar oss det här, säger Daniel Levin.