Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationalteatern ordnade hemlig show på Avenyn

Nostalgifest – redan då. Här lirar och sjunger Nationalteaterns Ulf Dageby, Matilda Sjöström och Nikke Ström på Trädgårdsföreningen 2014. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Avenyn. Den exklusiva spelningen hölls på Park Lane. Foto: LEIF GUSTAFSSON
Ulf Dageby. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Lasse Brandeby. Foto: FOTO: ANDREAS LUNDBERG/TV4. / Foto: Andreas Lundberg/TV4.
Hans Mosesson, 2018. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nu blir det SVT-dokumentär av Nationalteatern! 

På onsdagen höll det svenska kultbandet en hemlig show för specialinbjudna personer på Park Lane i Göteborg. 

Allting filmades och kommer att visas framöver. 

Det är Göteborgs-Posten som skriver om Nationalteaterns rockorkesters ”hemliga” spelning på Avenyn. 

På onsdagskvällen samlades specialinbjudna gäster i lokalen för att se bandet framträda. Och allting filmades. 

Anledningen är att showen ska ingå i en dokumentär om bandet som kommer att visas på SVT i slutet av året. Enligt GP är det filmaren Pontus Hjorthén som står bakom dokumentären. Han har tidigare skildrat IFK Göteborgs storhetstid på 80-talet i filmen ”Fotbollens sista proletärer”. 

Lättsamt och tungt

Till GP säger Hjorthén att han har rotat i arkiv för att hitta information och nostalgiklipp på bandet. Han har också intervjuat flera personer i och omkring Nationalteatern – men för att hitta något extra valde man att planera in den hemliga spelningen på Park Lane. 

Berättelsen om kultfigurerna kommer att vara både lättsam och tung, hävdar han.  

– Berättelsen om Nationalteatern är rolig, anarkistisk och lustfylld. Men det ska finnas ett allvar också. Exempelvis gav teatern sig på segregationen redan 1970. De flyttade ut sin verksamhet i förorten och tog alltid ungdomarnas parti. Jag ska försöka skildra hur den inställningen har bäring i dag, säger Hjorthén till tidningen. 

Välkända profiler

Av Nationalteaterns rockorkester finns i dag originalmedlemmarna Ulf Dageby och Håkan Nyberg kvar. År 2002 anslöt gitarristen Håkan Svensson till bandet och därefter Matilda Sjöström, Ulf ”Vinyl” Stenberg och Kalle Gustafsson Jerneholm. 

Andra stora profiler som varit med i bandet är Lasse Brandeby, Hans Mosesson och ”Totta” Näslund. 

Nationalteatern bildades 1969 och var en del av den svenska progg-rörelsen på 70-talet. 2018 återförenades delar av bandet för att fira 40-årsjubileum med en Sverigeturné.

För den som vill se Nationalteaterns rockorkester år 2020 finns två spelningar inplanerade – i Karlskrona och i Kristianstad. Båda hålls i mars. 

 

 

Apropå Hans Mosesson så har han ännu fullt upp med annat – för några år sedan spelade han farfar i en tv-serie. Så här sa han då: