Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Musikalen får nypremiär – kärleken bakom kulisserna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tuva B Larsen (Lena), Philip Jalmelid (Daniel Daréus), Malena Ernman (Gabriella) och Morgan Alling (Arne).
Foto: Mats Bäcker / Maryam Barari / Pressbild
Foto: Mats Backer / Pressbild
Foto: Mats Backer
Foto: Mats Backer

I vår kommer Kay Pollacks succémusikal ”Så som i himmelen” till Göteborg. Världsdirigenten Daniel Daréus, föreställningens manliga huvudroll, spelas av Philip Jalmelid – en roll han är som klippt och skuren för.

– Jag känner igen mig jättemycket i Daniel. Jag är själv från en liten ort och upplevde en hel del mobbning som barn, säger han.

Till på köpet har kärlekssagan i musikalen också blivit verklighet. Sedan en tid tillbaka är Philip Jalmelid och Tuva B Larsen, som spelar Lena, ett par på riktigt. 

En av Sveriges mest älskade filmer blev kritekerrosad musikal och har sedan premiären 2018 spelat för fulla hus på Oscarsteatern i Stockholm.

I maj 2019 var det tänkt att föreställningen skulle flytta till Göteborg, men ett särdeles besvärligt virus kom i vägen. Men i maj 2022 – två år senare än planerat – är det dags för nypremiär. 

På fredag släpps biljetterna, och det är en laddad ensemble som så smått har påbörjat förberedelserna.

– Det känns underbart, vi är ett härligt gäng knäppskallar som verkligen trivs i tillsammans. Vi längtar efter varandra, och efter att möta publiken igen. Det ligger i vårt DNA som artister, säger Morgan Alling.

Han spelar handlaren Arne – en jovialisk och social skämtare, men som också använder humor som ett maktmedel. 

Philip Jalmelid, Malena Ernman, Anders Ekborg, Sofia Pekkari, Morgan Alling och Tuva B Larsen.
Foto: Mats Bäcker / Maryam Barari / Pressbild

”Så som i himmelen” till Göteborg

När? Nio föreställningar mellan 27 maj och 5 juni 2022.

Var? Scandinavium i Göteborg.

Biljetter? Släpps den 10 december 

Biljettsläpp? Klockan 10, fredag den 10 december på showtic.se

”Får ståpäls varje gång”

– Problemet är att hans skämt alltid landar på en och samma person, Holmfrid. Eller ”tjock-Holmfrid”, som han kallar honom. Utmaningen för mig, som är en snäll person, är att inte backa. Att vara så elak att publiken reagerar.

Och just publikens reaktioner är det bästa med musikalen, tycker Morgan Alling.

– Till exempel när Holmfrid står upp mot Arne, vi förenas i den här smärtan och Malena Ernman sjunger Gabriellas sång... När jag tittar ut över publiken då så ser jag gamla och unga, kvinnor och män, som sitter och storbölar i stolarna. Jag får ståpäls varje gång, säger Alling, som beskriver ”Så som i himmelen” som ”den perfekta storyn”.

– Den innehåller nästan allt och tar upp känslor som alla kan relatera till: Att inte få känna sig älskad, att förlora status, mobbning, upprättelse och kärlek – till andra människor och till den lilla landsbygden. Och så adderar man musik och fantastiska artister till det. När Philip sjunger som att hans hjärta slits ur bröstet, det är musikal när den är som bäst.

Ensemblen är taggad inför nypremiären.
Foto: Mats Bäcker / Pressbild

Nämnde Philip heter Jalmelid i efternamn och gör rollen som den världsberömde dirigenten Daniel, som återvänder till den by som han flydde från som ung – bort från mobbning och utanförskap – och där träffar sitt livs kärlek, Lena.

Och beröringspunkterna mellan skådespelaren, uppvuxen på den gotländska landsbygden, och hans rollkaraktär är många.

Blev ett par på riktigt: ”Sa bara pang”

– Jag känner igen mig jättemycket. Jag är själv från en liten ort och upplevde en hel del mobbning som barn. Om någon var bara lite elak så tog jag det väldigt hårt. På något sätt var jag mottaglig för det, jag var känslig och kröp in i mitt skal.

– När jag kommer hem till lilla Gotland så känner man blickarna i ryggen på Ica Nära-butiken. Vissa tycker att ”jaha, nu är den där stroppen hemma igen”. Men jag får mycket uppmuntrande ord också.

Tuva B Larsen och Philip Jalmelid är ett par även utanför scenen.

Kärleken mellan Daniel och Lena är ytterligare en igenkänningsfaktor. Philip Jalmelid och Tuva B Larsen, som gör rollen som Lena, har nämligen blivit ett par även utanför strålkastarljuset.

– Det sa bara pang och sen var det bara självklart att det skulle vara vi. Vi är blivande man och hustru, och så har vi blivit föräldrar till en liten pojke också. Han har blivit som en liten maskot i ensemblen.


SE OCKSÅ: Philip Jalmelid om Berghagen: ”Härligt att se att han blev rörd”