Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mörka siffrorna: Liseberg gick en halv miljard back

Se de spöklika bilderna från ett folktomt Liseberg
Liseberg kunde inte öppna under hela 2020.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Andreas Andersen är vd för Liseberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra året gick Liseberg med en förlust på en halv miljard.
Foto: ANDERS YLANDER

Liseberg kunde inte öppna alls under 2020 – vilket lett till att nöjesparken gått en halv miljard back när förra året summerats.

De statliga stöden utgör cirka åtta procent av förlusten.

Bolagets eget kapital har sjunkit från närmare 1,3 miljarder till 843 miljoner. 

– Det är inte möjligt att parera en omsättningsförlust på närmare 97 procent, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, i ett pressmeddelande.

När coronapandemin slog till med full kraft mot Sverige under våren förra året gjorde det att nöjesparken Liseberg inte kunde öppna. 

Liseberg kunde inte heller öppna för sina höst- och vinteraktiviteter och ”Mamma Mia the Party” på Rondo har skjutits upp på obestämd tid.

När 2020 summeras så är det med en förlust på en halv miljard och omsättningen sjönk med 97 procent, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– 2020 har varit ett extremt mörkt år. De svenska nöjesparkerna var först i Europa med att ta fram en pandemiplan för en säker öppning och vi stod redo att öppna Liseberg med anpassningar till den rådande situationen, men fick inget gehör från myndighetshåll, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg, i pressmeddelandet.

”Kommer ta sig igenom krisen” 

Liseberg har fått stödpaket från regeringen som varit på 17 miljoner för omställningsstöd och 29 miljoner för permitteringar, något som är åtta procent av förlusten enligt företaget. Det är i stället Lisebergs egna kapital som har fått rädda förlusten och som sjunkit från närmare 1,3 miljarder till 843 miljoner.

– Liseberg kommer ta sig genom krisen. Bolaget har en i grunden stark finansiell ställning, men det är olyckligt att en trubbig lagstiftning och icke-fungerande stödåtgärder får så stora konsekvenser, inte bara för Liseberg, utan för en hel bransch, säger Christer Holmgren, ordförande i Lisebergs styrelse, i pressmeddelandet. 

2020 är det sämsta året för Liseberg i nöjesparkens 97-åriga historia och hur det kommer se ut under 2021 är fortfarande oklart.

– De nya regleringarna kommer sannolikt att möjliggöra en ansvarsfull öppning av Liseberg senare i år.  Men när det gäller 2020 är det ”too-little-too-late”, säger Andreas Andersen, i pressmeddelandet.

Se också: 

Så lät det våren 2020 när covid-19 svepte in i Västra Götaland