Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesgeniets nya rekord – 24 063 siffror utantill

Jonas von Essen slog nytt Europarekord på Tekniska museet i Stockholm.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Jonas von Essen när han deltar i ”Talang” 2018.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Tvåfaldiga världsmästaren i minne, Jonas von Essen, har slagit till med ett nytt Europarekord i pi-minne.

På åtta timmar återgav han 24 063 decimaler – utantill.

– Jag är så klart glad över nytt personligt rekord, nytt svenskt rekord och europeiskt rekord, säger Jonas von Essen i ett pressmeddelande.

Jonas von Essen, 28, från Skövde har under flera år varit känd för sitt minne. Han har tävlat, slagit rekord och även deltagit i tv-program i Sverige.

År 2018 deltog han i TV4:s program ”Talang” där han visade prov på sitt minne och återgav de första 50 000 decimalerna på pi utantill. Det tog honom till final i tävlingen.

Men sedan finalen i talang har Jonas von Essen tagit det hela ett steg längre, och han kan i dag de första 100 000 decimalerna på Pi.

På Tekniska Museet i Stockholm, i helgen som gick, försökte han sig på ett nytt världsrekord – att återge 100 000 decimaler på pi.

”Chockat hela minnesvärlden”

Men efter 24 063 decimaler och åtta timmar tog försöket slut.

– Jag är så klart glad över nytt personligt rekord, nytt svenskt rekord och europeiskt rekord, även om målet var att klara alla 100 000, säger Europamästaren Jonas von Essen efter sitt världsrekordförsök.

Försöket utgick från Jonas von Essens nya bok ”Pi-boken 2.0” – en bok med 1 000 sidor med 100 decimaler på varje sida.

På varje sida lästes en rad bestående av nio siffror upp. Jonas återgav sedan raden före och efter – 22 gånger.

– Jonas har chockat hela minnesvärlden. Jag känner många otroligt duktiga minnesatleter och ingen av dem skulle våga sig på det Jonas har gjort. Vi lär få se mer av honom snart och det dröjer inte länge innan han återgivit alla sina decimaler, säger Idriz Zogaj, ordförande för Minnesförbundet, som var på plats som vittne och expertkommentator.