Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Märtha Louise: Därför avsade jag mig apanaget

Prinsessan Märtha Louise avsade sig 2001 sitt apanage.
Foto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan Märtha Louise avsade sig sitt apanage för 20 år sedan.

Sedan dess har hon betalat skatt och tjänat sina egna pengar.

– När jag blev äldre hade jag fortfarande 160 000 kronor per år utan att få arbeta och jag kunde inte förhandla om den lönen, säger hon i podcasten ”Summa summarum”.

Den norska prinsessan Märtha Louise, 49, var 18 år när hon fick sitt apanage.

Men 2001 valde hon att avsäga sig apanaget och sedan dess har hon tjänat sina egna pengar och betalat skatt.

Nyligen medverkade Märtha Louise i den norska podcasten ”Summa summarum” som leds av Kjersti Kvam. Där berättade prinsessan mer om detaljerna och beslutet för 20 år sedan.

– När jag blev äldre hade jag fortfarande 160 000 kronor per år utan att få arbeta och jag kunde inte förhandla om lönen, säger hon bland annat i podcasten, skriver norska Se og Hør. 

Prinsessan Märtha Louise.
Foto: HANS SHIMODA / IBL

”Gör mina egna val”

Hon sa också:

– Jag tänkte: ”Hur ska jag överleva på den lönen?”. Jag växte upp för att vara en kvinna som gör mina egna val och alla i min generation tjänar sina egna pengar och utbildar sig själva, säger prinsessan enligt Se og Hør.

Märtha Louise säger att det inte varit någon tradition bland personer i kungliga kretsar att börja jobba, men att hon själv är glad över att betala skatt.

Och att gifta sig med en rik man var aldrig något alternativ.

– Så då blev det: ”Vad gör vi nu?”. Efter mycket om och men blev det så att jag 2001 avsade mig ”Hennes kungliga höghet” och började tjäna mina egna pengar, säger Märtha Louise i podcasten, enligt Se og Hør.

”Blev en kris i landet”

I sin dokumentärserie ”Märtha”, som sändes på TV2 tidigare i våras, pratade prinsessan bland annat om beslutet år 1991 att inte utse henne till kronprinsessa utan att lillebror Haakon i stället blev kronprins.

– Jag var ju ”fel” när jag föddes. Det blev en kris i landet eftersom jag var tjej. Och jag tror att det har påverkat mig lite faktiskt. Alltså att jag är ”fel”, sa Märtha Louise i dokumentären.

Under våren sändes en reality-serie om Märtha Louises liv.
Foto: PRESSBILD

Men att hon inte utsågs till kronprinsessa var hon ändå ganska glad över, har hon vid ett tidigare tillfälle berättat för DN:  

– Rent personligen är jag glad för att det är min bror som tar över efter vår far, men utifrån ett kvinnoperspektiv kan jag se att det är fel att könet spelar roll, så jag tycker det är bra att det ändras för kommande generationer.