Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Abbas återförening skjuts upp - därför dröjer det

Mamma Mia the party kommer till Göteborg och Rondo.
Björn Ulvaeus.Foto: Marte Lundby Rekaa/TT / TT NYHETSBYRÅN / Marte Lundby Rekaa 2019
Regissören Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus och scenografen Bengt Fröderberg på presskonferensen för Mamma Mia The Party.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Londonpremiären - nu har ”Mamma Mia – the party” premiär på Rondo i Göteborg.

Samtidigt berättar Björn Ulvaeus att Abba:s avataråterförening med nya låtar skjuts på framtiden.

– Det har med teknik att göra, säger, säger initiativtagaren själv.

Det var 2016 som Björn Ulvaeus och Benny Andersson tog sin hyllade musikal ”Mamma Mia” till en ny nivå när man satte upp showen på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm.

Tanken på att ta ett nytt grepp om Mamma Mia hade då funnits under en längre tid, berättar Björn Ulvaeus.

– Det är väldigt mycket party över Mamma Mia överhuvudtaget. Jag har hört om kvinnor som träffas på lördagar och har Mamma Mia-party. Och i slutet av musikalerna står folk upp och sjunger, det är som att de vill ha party också. Det har legat i bakhuvudet, tänk om man kunde göra det på något sätta en restaurangmiljö, där man fick äta gott och dricka gott samtidigt, säger han.

Och nästa år kommer showen alltså till Göteborg. Det meddelades under en pressträff på Rondo under onsdagsförmiddagen. Där presenterar Ulvaeus själv konceptet.

Göteborg blir alltså tredje platsen för ”Mamma Mia – The party”, och på tur står även Las Vegas, New York och Hamburg.

– Det är jag oerhört glad för. Jag är född här. Men också så har allting som jag har gjort här blivit väl mottaget, så det är en glädje att vara här, säger Björn Ulvaeus.

Rondo byggs om

Showarenan Rondo kommer dessutom byggas om för föreställningen. Showen sammanfaller med att Rondo fyller 80 år som nöjesarena. En modell av den omgjorda arenan presenterades på presskonferensen.

Publiken kommer att bjudas på en helkväll med mat, dryck och Abbas musik. Det är svårt att ta in känslan när man ser publiken släppa loss till låtarna som trots fler decennier på nacken lever starkt, berättar Björn Ulvaeus.

– Jag blir alltid väldigt ödmjuk inför det. Varför just jag? Hur gick det här till? Jag har ju bara haft kul hela tiden. 

Men vad är det som gör att Abbas musik lyckas leva vidare, och hela tiden locka ny publik?

– Det är så konstigt, eller hur? Små barn som sjunger de här låtarna och tycker om det. Jag vet inte. Vi skrev de här låtarna på exakt samma sätt. Två gubbar med gitarr och piano i ett litet rum, och klinkade och sjöng något slags konstigt, engelsliknande språk. Det finns inte inspelat som tur är.

Nya musiken dröjer

Förra året kom nyheten att Abba gör comeback med två nya låtar. 

Medlemmarna kommer dock inte stå på scen tillsammans, utan låtarna kommer att framföras av medlemmarna genom avatarer i digital form.

De nya låtarna ”Don´t shut me down” och ”I still have faith in you” skulle släppas i slutet av 2018, men har blivit framflyttat ett antal gånger.

– Det dröjer till nästa år. Det har skjutits upp ett antal gånger. Det har med teknik att göra, säger Björn Ulvaeus. 

Foto: LOVISA WALDECK