Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmros regisserar ny film med sin fru

Regissörerna och paret Jaana Fomin och Ulf Malmros.
Foto: Robin Aron
Inspelning av filmen Flykten till framtiden i Trollhätten.
Foto: Robin Aron

Efter att ha jobbat tillsammans i 20 år ställs Ulf Malmros och hans fru Jaana Fomin inför eldprovet – att regissera en långfilm tillsammans.

– Kan man inte jobba tillsammans ska man nog inte vara ihop alls, säger Ulf Malmros.

Kärleksparet värmde upp sitt samarbete med komediserien "Ack Värmland" i TV4. Nu regisserar de långfilmen "Flykten till framtiden", som just nu spelas in i Trollhättan, ihop.

Ulf Malmros tycker egentligen att hans fru Jaana Fomin borde få mer cred för det de båda har arbetat med genom åren. Hon har främst jobbat som kostymör och belönades med en guldbagge för sitt arbete med Malmros-regisserade  ”Tjenare Kungen” (2005).

– Grejen är ju att 95 procent av alla konstnärliga beslut tas hemma, innan inspelningen. Själva filminspelningen är ju ett fältslag där man försöker genomföra alla de här teoretiska idéerna, säger Ulf Malmros.

Till framtiden – i t-bana

Den nya filmen kretsar kring 22-årige Svante (Elias Palin) som år 1973 jobbar i en skivbutik tillsammans med Bengan (Henrik Dorsin). Med hjälp av en tunnelbanevagn färdas han under mystiska omständigheter framåt i tiden till år 2015. Tidsresor och 1970-talsmiljö innebär mycket arbete med tidstypiska kostymer, vilket Jaana Fomin har arbetat med tidigare.

– Jag är ju egentligen mer intresserad av karaktärer och dramaturgi än att bara klä någon snyggt, säger hon.

Hon menar att arbetet som kostymör lika mycket handlar om att hitta på karaktärer – och att det ligger väldigt nära regi.

Kjell Bergqvist för gammal

Ett återkommande inslag i många av Ulf Malmros filmer har varit – Kjell Bergqvist. Men det var inte aktuellt den här gången. Han är för gammal för att kunna resa till framtiden som 62-åring...

– Det handlar om 42 år som passerar i filmen. I så fall skulle "Kjelle" vara hundra år i nutidsscenerna, så det går inte, säger Ulf Malmros.

"Flykten till framtiden" har premiär 2016.

Ulf Malmros tidigare filmer

Den bästa sommaren (2000)

Mårten och Annika från Stockholm och Uppsala, ska vara sommarbarn hos den lite buttre begravningsentreprenören Yngve Johansson, spelad av Kjell Bergqvist.

Smala Sussie (2003)

Erik liftar från Stockholm hem till Värmland när han får veta att hans syster Smala Sussie försvunnit och försöker ta reda på vad som har hänt henne. Snart befinner sig Erik i ett virrvarr av lögner, penningbegär och värmländsk galenskap.

Tjenare kungen (2005)

Abra bor i en liten stad och är den enda punkaren. Hon sticker därifrån, flyttar till Göteborg och bestämmer sig för att starta ett punkband.

Bröllopsfotgrafen (2009)

Fabriken i Värmland som Robin arbetar på läggs ner och han börjar i stället arbeta som bröllopsfotograf. På ett bröllop i Djursholm förälskar han sig i brudens syster. Han gör allt för att passa in i det lite finare Djursholm men det går inte alltid så bra.

(Ruta om Ulf Malmros nya film):

Flykten till framtiden

Året är 1973. 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i en skivaffär tillsammans med proggaren Bengan (Henrik Dorsin). En kväll kliver Svante in i ett märkligt, nutida T-banetåg och kliver av i år 2015.

Premiär 2016.