Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmbergs kärleks- dilemma med Janiana

Det här är Claes Malmberg.
Claes Malmbergs nya sommarteater ”Mitt i planeten” kommer att spelas vid Tjolöholms slott under sommaren.
Foto: TOMMY HOLL/ TT

Mycket går på räls för folkkäre skådespelaren och revyartisten Claes Malmberg, 58. 

Nu berättar han om årets revyprojekt, om kärlekslivet till brasilianska Janiana, hur han håller i gång träningen och nybyggda huset i Båstad.

– Båstadshuset blev som man hade tänkt sig och är 120 kvadratmeter stort, säger Claes Malmberg.

Många projekt är i görningen för Claes Malmberg, 58. På grund av sitt hektiska arbetsschema har han inte hunnit åka till Brasilien – drygt 1 000 mil från Sverige – för att hälsa på sin andra hälft så mycket som han vill, 20 år yngre brasilianska flickvännen Janiana Mafra Panchero Silvas. Och hon i sin tur är inte särskit intresserad av det svenska vädret.

– Hon kommer på besök tre månader i sträck och sedan tillbaka till Brasilien i tre månader. Hon är lite bekymrad över det svenska vädret. Om jag också hade trettio grader så hade inte jag heller varit så intresserad att vara i Sverige, säger Claes Malmberg.

Även han själv börjar tröttna på den svenska vintern.

– Man behöver ett psyke för att bo i Sverige. Det är helt obegripligt.

Kärleken till brasilianska Janiana började för drygt fyra år sedan. De träffades när Claes var på semester i landet.
Foto: TV4

”Det är inget som syns utanpå”

Under sommaren 2018 drabbades Janiana av en allvarlig hjärnsjukdom – men har i dag återhämtat sig väl, berättar Claes.

– Det är inget som syns utanpå eller så. Om man inte känner henne så skulle man inte märka någonting, men det var en allvarlig situation och sjukdom hon var i. Det tar sin tid.

Förutom sjukdom och väderdebatt blomstrar kärlekslivet. De har ett eget språk, berättar Claes Malmberg.

– Jag har lärt mig en del portugisiska och hon kan engelska så vi förstår varandra bra. Det kommer med tiden men om omgivningen förstår oss är det en annan sak. Vi pratar varje dag så man lär sig lite ord och så.

Han kan kommunicera med sin flickvän, men inte med andra.

– Jag hade inte kunnat gå in på en bank i Portugal eller Brasilien och göra mig förstådd. 

”Lätta och svåra frågor”

I väntan på bättre väder är arbetsprojekten i full gång för Claes Malmberg. Under ett par veckor till spelar han ”Arlövsrevyn” och redan i maj börjar repetitioner för årets sommarrevy på Tjolöholms slott. Den heter ”Mitt i planeten” och ska skriva om kartan för vad revyer är, berättar Claes.

– Vi ska göra en slags modern revy. Men det är egentligen inte en revy eftersom det är originallåtar med engelska originaltexter. Men sketcherna har vi skrivit och vissa låtar på svenska är humoristiska. Såklart den är väldigt rolig, säger han.

”Mitt i planeten” skrivs tillsammans med Niklas Holtne, kände från ”Arlövsrevyn” och en av Verateaterns grundare.
Foto: TOMMY HOLL/TT

Namnet är en referens till en planet som NASA nyligen hittade i solsystemet. Om man vistas på den planeten i tre veckor passerar ett helt år på jorden. Det fick Claes Malmberg och kollegan Niklas Holtne att tänka till – vilket resulterade i en ”kosmiskt komisk” revy. 

– Den röda tråden är roliga samtal om vetenskap och tankar om universum. Sketcher som handlar om livet från vagga till grav. Det kommer vara lätta och svåra frågor men det är inget drama. Det är underhållning, säger Claes Malmberg.

”Mår bättre än de flesta”

Premiären äger rum i slutet av juni och efter 30 planerade föreställningar är det dags för turné. Under revyn kommer Claes Malmberg övernatta i ett hus vid havet i Onsala. Till vardags bor Claes Malmberg i sitt nybyggda hus på 120 kvadratmeter i Båstad. Han har även en övernattningslägenhet i Malmö.

– Förutom arbetet har man inte tid för så mycket. Jag cyklar rätt mycket när jag är ledig. Cyklar på hallandsåsen ibland som har en jättefin cykelbana och en gammal banvall. Jag brukar göra vardagsmotion så slipper man ta sig till något gym, säger Claes.

Claes Malmberg medverkade i Let's Dance 2018. Claes Malmberg fyller 59 år den 8 april
Foto: OLLE SPORRONG

Han berättar att det är viktigt att regelbundet kolla sina värden och hålla sig utanför riskzonen för någon sjukdom. 

– Fettvärdena kanske är högre men jag tror att jag mår bättre än de flesta. Att se hur någon mår med ögat tror jag är en illusion. Anorektiker i skogen mår betydligt sämre än jag. Det kan stressa upp folk att ständigt träna.

TV: Claes Malmberg tvingades ha livvakt

Nu berättar skådespelaren om hotbilden.