Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lundgren om att möta sin publik: "Läskigt"

Nybörjare och debutant - med stor rutin och två färska succéer i ryggen ger sig nu Adam Lundgren ut på teaterns tiljor. Efter SVT-dramat "Torka aldrig tårar utan handskar" och biofilmen "Känn ingen sorg" möter han publiken från Göteborgs Stadsteaters scener. Foto: Jan Wiriden

29 filmroller på nio år.

Stora huvudroller i tv-drama - "Torka aldrig tårar utan handskar" - och biofilm - "Känn ingen sorg".

Ändå är 27-åriga skådespelaren Adam Lundgren just nu nybörjare och debutant.

Adam Lundgren

Ålder:

27 år

Bor:

Tvåa på Hisingen

Uppväxt:

Flyttade med familjen till Skepplanda i tonåren. Gick högstadiet i Alafors och gymnasiet i Nödingen (Ale Gymnasium). Nu bosatt i Göteborg. Trivs med det.

"Stockholm är så väldigt mycket större en Göteborg i vissa avseenden. Där finns de flesta jobben, fler teatrar. Visserligen spelas viss film in här, men besluten tas där. Där finns produktionsbolagen, castingföretagen, kapitalet, med mera. Allt finns där, men det är bara tre timmar bort."

Familj:

Singel

Karriär:

Startade med amatörteater i Pelarteatern i Skepplanda. Ett otal filmroller.

Scenskolan 2009 -2012 (Rollen i "Torka aldrig tårar utan handskar) var hans praktik på scenskolan). Huvudroll i "Känn ingen sorg" direkt efter scenskolan.

Nu tvåårskontrakt på Göteborgs stadsteater.

Gör när han inte jobbar:

– Ja du… Det undrar jag också ibland. Jag fascineras av hur lite man kan göra under en dag och ändå så går den sjukt fort. Jag är duktig på att sega. Jag flyttade till ny lägenhet i juni och försöker långsamt på att få i ordning allting.

Adam Lundgrens film och tv-roller

Din barndom ska aldrig dö 2013

Känn ingen sorg 2013

Molanders 2013

Dom över död man  2012

Torka aldrig tårar utan handskar  2012

Bitchkram 2012

Anno 1790 2011

En gång i Phuket 2011

Irene Huss - Tystnadens cirkel 2011

Fest Selects: Best Gay Shorts, Vol. 1 2011

Apflickorna 2011

Getingdans 2011

Fyra år till 2010

Christoffer 2010

Boys on Film 4: Protect Me from What I Want 2010

Olycksfågeln 2010

Maud & Leo 2009

Oskyldigt dömd 2009

183 dagar 2009

Höök 2008

Love 2008

Pirret 2007

Upp till kamp 2007

Ciao Bella 2007

Linas kvällsbok 2007

Snapphanar 2006

Storm  2005

Sandor slash Ida  2005

Orka! Orka! 2004

– Det här är första gången jag är på en professionell teater, säger han. För första gången ligger jag i repertoar. Så nu får vi se hur det går.

Adam Lundgren har precis fått ett tvåårskontrakt på Göteborgs Stadsteater och det här spelåret medverkar han i tre produktioner. I "Frun från havet" spelar han den lungsjuke Lyngstrand, i "Faust och Faust in och ut" gör han den unge Faust och i "En handelsresandes död" den yngre brodern Happy.

"Frun från havet" spelas nu och snart tar han sig an "Faust".

– Det blir att repetera på dagarna och spela på kvällarna, Intressant att se hur det funkar. Så har jag aldrig jobbat förut. Ha något i huvudet och den processen och så ska man släppa det på kvällen för att gå in i något annat.

"Nu är det kul"

Det är också nytt för honom att möta publiken öga mot öga, från teaterscenen och inte från vita duken eller tv-rutan.

– I början tycket jag det var läskigt. Men det kom jag över ganska fort när vi repeterade. Nu när vi spelar är det kul. Man ska göra det om och om igen på samma sätt men inte exakt lika, det går inte. Och det positiva är att man får alltid en ny chans. Fram till sista föreställningen...

- Det som är skönt med film och tv är att när man gjort det en gång jävligt bra så finns det där. Man behöver inte göra det igen.

Första rollen

Men det var med teater som han började sin skådespelarbana. Med amatörteater i högstadiet i Alafors och senare på Ale gymnasium.

– Men än i dag har jag sett väldigt lite teater i förhållande till många andra som håller på med samma sak. Jag tycker det är jäkligt kul att lira bara. Och såklart vill jag beröra och nå människor.

Under gymnasietiden hängde han med en tjej till en casting där man sökte killar till filminspelningen av "Sandor slash Ida".

– Och jag fick en roll.

"Coolt att få vara med"

Sedan fortsatte det.

– Jag tyckte det var kul att filma. Så jag började skicka CV och ringa till alla man kunde skicka CV till och ringa till. Inget hände, men jag tror det var bra att jag hade den drivkraften. Det gav frukt ett par år senare. För jag har gjort många olika saker

Det är det minska man kan säga. 29 film- och tv-roller på nio år. Vid 27 års ålder

Och numera igenkänd på stan efter rollerna som Benjamin i "Torka aldrig tårar utan handskar" och Pål i "Känn igen sorg".

– Jag tycker det är en skitrolig idé att göra en film utifrån någons sångtexter. Att dit inte gjorts förr! Det är ju mycket friare än att göra film på en bok. Det finns oändliga möjligheter. En häftig idé och coolt att få vara med om.

Håkan Hellström

Under arbetet med filmen träffade han Håkan Hellström och spelade musik tillsammans med honom. För att plocka lite karaktärsdrag och känna in rollen - trots att Pål inte är ett porträtt av Håkan Hellström

– Det var kul att få göra en karaktär som är lite skruvad. Låna sätt att prata med från Håkan och sätta in det i en gubbe.

Vad hade du för relation till Håkan Hellström innan ni träffades?

- Jag började lyssna på honom när "För sent för edelweiss"-skiva kom. Tidigare hade jag bara hört honom i periferin. Lite sent kanske. Jag ångrar som fan att jag inte såg de här tidigare konserterna. Jag tycker att han gör fantastisk musik och låtar och texter.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!