Lottas drag – känslosamma hyllningen till avlidne vännen

Lotta Engberg kommer att hylla sin vän, Curt-Eric Holmquist, genom att sjunga ”Underbart är kort”. En låt de framförde ihop för tio år sedan.
Curt-Eric var involverad i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest under många år. 2004 startade han ”Lotta på Liseberg”.
Foto: LENNART REHNMAN
Lotta Engberg beskriver Curt-Eric Holmquist som sin mentor, de lärde känna varandra på mitten av åttiotalet.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Lotta Engberg sörjer sin bortgågna vän.
Foto: LEIF GUSTAFSSON
Efter sig lämnar han frun Eva.
Foto: ANDERS WEJROT
Midsommarafton 2008 fyllde Curt-Eric Holmquist 60 år. Två år senare slutar han som programchef på Liseberg 2010. Men han fortsatte sedan att gästa programmet som kapellmästare.
Foto: MARIA GREDESKOG
Sven-Bertil Taube och Curt-Eric Holmquist under ”Lotta på Liseberg”.
Foto: LENNART REHNMAN
1 / 8

Produktionen för ”Lotta på Liseberg” har tvingats till sena programändringar – på grund av Curt-Eric Holmquist tragiska bortgång. 

Så kommer kapellmästaren att hyllas av Lotta Engberg.

”Det känns självklart att öppna programmet med den sången”, skriver programmets exekutiva producent, Jonathan Nilsson till Expressen. 

Det var i tisdags som Curt–Eric Holmquist, 73, gick ur tiden, efter en kamp mot akut myeloisk leukemi. Något som GP var först att rapportera. 

Han var pianist, dirigent och kapellmästare. Han var även mannen bakom succéprogrammet ”Lotta på Liseberg”.

Lotta Engberg sörjer sin bortgångne vän.

– Jag är jätteledsen. Han var min mentor och har funnits med under hela min musikaliska karriär. Efter alla år blev vi väldigt, väldigt nära varandra. Musiksverige gråter, sa Lotta Engberg i tårar dagen efter Curt-Erics bortgång.

Deras relation sträcker sig långt bak i tiden.

 – Jag har känt honom sedan 1984, så det är så mycket minnen. När man tänker på minnena kan man le. Men när man tänker på att han inte finns kvar då kommer tårarna, fortsatte Lotta Engberg. 

Ändringar i programmet

Efter det tragiska beskedet har produktionen gjort ändringar inför kvällens sändning. Det skriver programmets exekutiva producent, Jonathan Nordin, i ett mejl. 

”Curt-Eric var initiativtagare till Lotta på Liseberg. Ett av TV4:s mest populära program som betytt och betyder så mycket för många. Under mina sju år som exekutiva producent har Curt-Eric gästat programmet. Jag vet att han bidragit till att göra Lotta på Liseberg till den succé det är i dag”.

Kvällens sändning kommer att inledas med att Lotta Engberg hyllar sin vän och mentor.

”Lotta kommer att öppna måndagens program på ett alldeles speciellt sätt med sången ”Underbart är kort”. Den låten framförde Lotta och Curt-Eric tillsammans för tio år sedan. Måndagens öppningslåt blir en hyllning till Curt-Eric”. 

Producenten berättar att det var Lotta Engberg själv som ville framföra låten.

”Vi har tillsammans i produktionen planerat hyllningen till Curt-Eric och det känns självklart att öppna programmet med den sången.”

Kände starkt för Göteborg

Curt-Eric Holmquist har under sitt yrkesverksamma liv synts i andra folkkära produktioner. Bland annat som dirigent för Melodifestivalen sex gånger samt medverkat som dirigent och kapellmästare i Eurovision Song Contest.

Hans hjärta har alltid slagit lite extra för hemstaden Göteborg. Mellan 1999 och 2010 arbetade han som programchef på Liseberg. När ”Lotta på Liseberg” firade 15 år, berättade Lotta Engberg för GT hur allt började.

– Han tyckte att Göteborg skulle ha en egen allsång och frågade mig om jag ville leda den. Jag är vansinnigt glad att han frågade mig, för jag var inte så göteborgsk då. Han var väldigt bestämd att han ville hitta en tjej som allsångsledare, sa Lotta Engberg då.