Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergs klassiska hotell på Heden sålt

Lisebergs vd om coronarestriktionerna som gör att de inte kan öppna: "Frustrerande"
Nöjesparken Liseberg har sålt det klassiska hotellet på Heden till det kommunala fastighetsbolaget Higab.Foto: Liseberg / Liseberg
Andreas Andersen, är vd för Liseberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Nöjesparken Liseberg har sålt det klassiska hotellet på Heden till det kommunala fastighetsbolaget Higab.

Hotellet har sålts på uppdrag av kommunstyrelsen för att Liseberg ska bygga nytt.

– Försäljningen har varit på gång ganska länge och det är för att vi ska bygga ett nytt hotell, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Det har tagits beslut i det kommunala fastighetsbolaget Higabs styrelse att bolaget köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum.

GP, som tidigare berättat om köpet, skriver att köpeskillingen är på 312 miljoner kronor.

– Försäljningen har varit på gång ganska länge och det är för att vi ska bygga ett nytt hotell och för vårt jubileumsprojekt. Då genomför vi också ett uppdrag från kommunstyrelsen, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Han säger vidare att de är nöjda med köpeskillingen och att det är ett ”genomsnittligt pris”. 

Verksamheten ska inte påverkas 

Redan 2014 fick Liseberg i uppdrag av kommunstyrelsen att sälja hotellet för att få till medel att finansiera det nya hotellet och under förra året föreslogs Higab som nya ägare. Sedan dess har förslaget godkänts av kommunfullmäktige och nu har även Higabs styrelse godkänt. 

Higab uppger att verksamheten inte kommer att påverkas av köpet. 

– Higab äger i dagsläget flera hotell, så det blir en naturlig del av vår förvaltning. Hotellverksamheten kommer inte att påverkas, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab i ett pressmeddelande.

Kan inte öppna alls i år

Med anledning av coronapandemin har Liseberg inte kunnat ha öppet under året och har meddelat att vare sig halloween- eller jul på Liseberg blir av under hösten och vintern. Vad som eventuellt händer nästa år är för tidigt att sia om. 

– Vi väntar fortfarande på Folkhälsomyndighetens uppdatering om riktlinjer, de har fått uppdraget att ta fram nya riktlinjer för verksameter som vår. De riktlinjerna kommer avgöra nästa år, säger Andreas Andersen. 

Liseberg har stått öde hela året med anledning av coronapandemin.Foto: ADAM IHSE / TT

Påverkar det satsningarna att ni i år inte har några intäkter?

– Hotellbyggnationen påverkas inte, om vi tar vattenparken är det en mer komplicerad fråga men i nuläget så jobbar vi på båda delarna av projektet. 

 Higab tar över ägandet av Hotell Liseberg Heden den 1 april nästa år.

Se också: 

Liseberg tvingas hålla stängt – på obestämd tid